youtube

vineri, 10 februarie 2023

Din Heatrow puțin nervos (pe poveștile băbești)- de Nicolae.Geantă

Băieții de la școala de predicare mi-au trimis un scurt videoclip în care un preot spunea o colosală trăsnaie: „la Templu, zicea stimabilul, la răstignire, s-a rupt catapeteasma pe care Fecioara Maria a țesut-o pentru Isus când era mic!” Olelei! Văleleu! Erezie e puțin spus... Rătăcirea poate m-ar fi amuzat nespus dacă respectivul nu argumenta și că „neoprotestanții nu știu nimic (despre preoție, catapeteasmă etc) pentru că n-au citit pe Maxim Mărturisitorul!”. De parcă sfântul din vechime ar ține loc de Scripturi, iar poveștile popești ar fi adevăruri absolute.

În cartea Exodul (40:21) ni se descrie că perdeaua despărțea Sfânta de Sfânta Sfintelor, iar dinoclo de ea nu trecea decât Marele Preot odată pe an la ispășire (Exodul 30:10). Istoricul evreu Iosephus Flavius ne precizează că perdeaua din Templul de la Ierusalim de pe vremea Domnului Hristos „avea o grosime de peste 10 cm și că nici câțiva cai puși să tragă de o parte și de alta nu o puteau rupe!” Dar domnul preot o vede un scutec brodat!

Tot monseniorul cu haine și titluri preoțești mai zicea acum ceva zile că după ce s-a întâlnit cu Îngerul Gavril pe Muntele Athos, un călugăr l-ar fi întrebat pe arhanghel cum tâlcuiește versetul „întoarce și obrazul celălalt?”. Iar Mihail i-ar fi răspuns: „când cineva te zmintește dă-i două palme ca să-l zidești!” Asta probabil ca argument pentru sine, căci preotul deunăzi a trosnit o închinătoare după ceafă de s-a adunat femeia de pe jos! Povestea preotului poate ar fi bună pentru domnul Putin, care înțelege dragostea un eveniment cu bumbăceală, dar ce fac creștinii „taica părinte” cu etalonul lăsat prin Cuvântul lui Hristos: „cine te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt” (Matei 5:39)? Și mai mult, palma peste obrazul drept era cea mai mare înjosire a unui evreu!

Un pastor italian îmi spunea că a văzut la Ierusalim pe cineva care vindea pene de la cocoșul lui Petru!!! Pe care nici măcar Petru nu l-a văzut! Altcineva mi-a spus că a văzut la o mănăstire o sticluță cu lapte de la Fecioara Maria de când alăpta pe Pruncul Isus! Și, să nu vă mai spun că, prin Europa Ioan Botezătorul are vreo 9 capete revendicate de către 9 mănăstiri!

E drept, predicatorilor – fie preoți, fie pastori -  le cam place să fabuleze. Pentru că pe nimeni nu-l poți ține atent cu combustia de rutină. Numai că fabulația, chiar dacă e artă, este exclusă total de Scriptură. E năzbâtie teologică. Pavel le numește basme băbești (1 Timotei 4:7). Basmul băbesc, sau basmul popesc, nu e decât o prostie inventată. O snoavă care nu aduce iertare de păcate! Ci încă o minciună pe talerul mântuirii. Și cu cheia primită pentru Rai, naratorii deschid poarta iadului...

Sunt ceva nervos și pe răspândacii de fabulații! Nu știu de ce feisbucăriștii, vlogării și tik-tok-iștii șăruiesc la „greu” năzbâtiile ca adevăruri? Să fie din cauză că iubesc întunericul mai mult decât lumina? Să fie din cauză că se rătăcesc, pentru că nu cunosc nici Scripturile nici puterea lui Dumnezeu?

Nu știu dacă fabulațiile religioase sunt niscaiva reminiscențe păgâno-bisericești, dar știu că oamenii le acceptă cu ușurință. Apoi le ridică la rang de sanctitate. Fac din minciună adevăr! Și unde e așa Domnul Isus împletește biciul din funii...

Nicolae.Geantă
LRH Heatrow Airport

Un comentariu:

  1. Ioan 16:33
    Seara asta ni s-a atras atenția că e ceva neînregulă cu noi ca și creștini. Ne-au spus că nu e ok că noi ne apropiem spiritual de Dumnezeu și avem necazuri.
    Eu pe cine să cred ?
    Aștept sugestii

    RăspundețiȘtergere