youtube

marți, 22 noiembrie 2022

România hazlie în prag de Crăciun – de Nicolae.Geantă

Freamătul Crăciunului a început. Din noiembrie. Dar nu pregătirile pentru întâmpinarea Nașterii Celui Sărbătorit. Buticarii au Crăciun comercial. Vând orice în afară de mântuire. La fel și HORECA. Mall-urile fac bani gheață din ghirlande, reni, oițe, fundițe și căciuli de Moș. Dar Isus, Pruncul din staul, pe nicării! Iar primăriile se întrec în montat becuri. Pavoazări. Luminițe. Brazi. Ornamentali, de fier, de plastic... Sau copaci îmbrăcați în flash-uri. Asta, chiar dacă unii îi contestă că anul ăsta e criză energetică (păi este, dar numai la consumul casnic băieți!). 

Prin urmare primarul din orașul Motru a ordonat angajaților să-i ornamenteze orașul. A vrut să fie fruntaș printre olteni. Și nu numai. Numai că, domnii de la pavoazare au umplut orașul cu... iepuri și ouă de Paști! Și brazi, și reni și iepuri, și ouă. All inclusive. Un iepure și oul aferent erau plasate chiar în fața primăriei!!! La întrebarea unei televiziuni „de ce iepure de Crăciun?”, primarul, a răspuns (a se citi „a mințit”) fără remușcări: „Așa au cerut copiii!!!”

Abrambureala muncitorilor ornamentali ne facem să zâmbim. Că vorba ’ceea: „România e-o țară tristă, plină de umor!” Dar și de râsu-plânsu. Însă vina nu este la ei. Ci la noi. Am tolerat prea mult prostiile vestice: moșii, renii (cum să-ți pui coarne de ren la mașină?, cum să cânți colinde cu coarne de ren?, mai ales ca pocăit!), X-mas-ul, Santa cu sacul de minciuni, brazii artificiali, lupta împotriva ieslei, a Pruncului Mântuitor. Iar la asta au contribuit foarte mult ziariștii, televiziunile, share-uielile de pe ‘Net, școlile și profesorii. Și pe alocuri... bisericile. 

Buimăciți între informații, nu doar gorjenii din Motru pot candida la „Zmeura de Aur”. Ci și o mare parte dintre tineri sau bătrâni. Care sărbătoresc dar... nu știu de ce! E ca și cum ai sta la rând să intri în farmacie în fața unei uși rezemate întâmplător de perete.

Vorbiți oamenilor despre Sărbătoritul Crăciunului! Despre Hristosul născut la Betleem, în iesle! Numai așa pot afla despre mântuire! Căci dacă nu, în curând, mulți nu vor mai putea face diferență între săniile cu reni și iepurașii ce fac ouă! Iar diavolu’ chiar asta vrea… 

PS: M-am gândit că poate angajații gospodăriei locale motrene au vrut să facă o farsă. Asta confundând Crăciunul cu 1 Aprilie... Ori băieții nu au vrut să dezmintă declarația televizată a unui neaoș român aburit nițel de Bachus: „Păi de Crăciun a înviat Isus. Și la Paște? S-a născut!” 

Nicolae.Geantă

2 comentarii:

  1. Lasă morții să-și îngroape morții...

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem lumină?... atunci să lumină noi!
    (Ioan 12:36) Câtă vreme aveți lumina printre voi, credeți în lumină, ca să fiți fii ai luminii.”
    Isus Hristos Domnul ne-a trimis/ autorizat să înviem morții cu 300.000km/ secundă ,doar după Cuvântul Său!
    Vremuri dificile, lumini puternice.

    RăspundețiȘtergere