youtube

miercuri, 7 septembrie 2022

Jurnal dela Convenția 52 - de Nicolae.Geantă

Happy Valley Church,
Phoenix Arizona
După ce ieși din autostrada 17 și mergi puțin prin Happy Valley, o zonă uscată a Phoenix-ului arizonian, ajungi într-o oază de verdeață. Palmieri, cactuși, diverși arbuști, leandri, flori (da, în semideșert!) și-o impunătoare biserică. Românească. O clădire semeață ce domină zona. Prin suprafață, culoare și mai ales… viață. Forfotă. Poftă de Dumnezeu.

Great. Acesta e cuvântul de zi pentru Biserica Happy Valley, Phoenix, Arizona. Cea mai mare biserică (penticostală) pe care o au românii din diaspora. Gazda Convenției 52. Acel megaeveniment anual al bisericilor române penticostale din SUA și Canada. 


Când am ajuns vineri seara la Happy Valley Church era ciorchine de mașini. Mii de oameni veneau spre biserică. Întâmpinați la intrări de către… șerif. Șeful acela  american cu insignă și pușcă. Alături de oamenii săi. În America dacă șeriful e prezent înseamnă că se petrece un eveniment extrem de important. Mașinile românilor nu mai încap nici pe drum. Prin urmare o familie vecină cu biserica a ieșit în stradă cu… furci și sfoară. După ce le-au înfipt în  pământ (a se citi pietriș roșu de deșert) ca să-și marcheze proprietatea, au intrat mulțumiți în bătătura lor. Nu cumva să îi deranjeze pocăiții români! Interesant e că atât casa cât și curtea “neighbor-ilor” erau un haos general. Invers proporțional cu mândria lor gonflată. A fost cel mai neprietenos gest ce l-am întâlnit în Arizona după clima de 109 grade Fahrenheit! Adică 43 de grade Celsius!


Biserica Happy Valley are o suprafață de 5000 metrii pătrați! O jumătate de hectar numai clădire! Iar capacitatea e de 4000 de locuri. La Convenție a fost arhiplin. Duminică seara numărul de participanți s-a apropiat de 4500! Prin urmare la intrare erai întâmpinat de un batalion de stewarzi. Unii conduceau chiar  “golf cart-uri” (mașinării pentru golf) care aduceau frații în vârstă din parcări. Dar se înghesuiau puzderie și tinerii…


Din 1996 Phoenix-ul a găzduit 6 Convenții. Adică 25% dintre cele desfășurate în ultimul sfert de veac. Evenimentul a fost mult mai așteptat în 2022 deoarece venea după o întrerupere de trei ani (Houston 2019). Obstacolul a fost păguboasa pand3mie. În prima seară evenimentul deschis de pastorul Cornel Avram a ținut cca 4 ore. Muzică de cea mai bună calitate. Imnurile creștine conduse de grupuri vocale și instrumentale, de cor ori fanfară, au răsunat din mii de piepturi. Iar rugăciunile au creat în Happy Valley ceea ce-și dorește orice muritor: un colț de Cer.


Tema Convenției a fost “Biruitori in zilele din urmă!” Prin urmare, vineri seara predicile rostite de Tică Ulici (“Biruitor prin învățătura sănătoasă) și Vasile Cînpean  (Biruitori prin Duhul) într-acolo au bătut. Da, biserica din zilele din urmă are mari lupte. Cu lumea, cu poftele, cu diavolul, cu ea însăși. Biruința este de partea ei! Dacă nu doarme. Și mai ales dacă nu dă… dosul! Dincolo de predici și rugăciuni, poporul Domnului s-a dovedit mărinimos în urma colectei pentru proiectele Institutului Biblic Penticostal din București. Cea mai bună investiție a unei biserici este în oameni. Cu cât sunt mai multe lumini în jur cu atât cărarea noastră va fi mai luminată. Vom vedea mai clar.


Sâmbătă dimineața a fost Conferință pastorală. Cu slujitorii ordinați din cele trei culte nord-americane (Uniunea Bisericilor Penticostale Române, președinte Cristian Ionescu; Church Of God - președinte Florin Câmpean; Assemblies of God - președinte Vasile Cînpean), din bisericile independente americane (Crinisor Ștefan) sau pastori din România ori Republica Moldova. După prezentările fiecărui păstor participant, informări despre Convenție și activitățile sale, în cadrul Conferinței pastorale Cristian Ionescu a trecut în revistă biruințele obținute în pand3mie de biserica păstorită de acesta - dar și ale întregii comunități creștine din Chicago, în urma presiunilor primăriției elghebetiste a metropolei. Apoi a prezentat o scrisoare ce va fi depusă împotriva Jugendamt din Germania, organismul de resort care a reținut abuziv copiii familiei Furdui. Pastorul Ionescu este mereu combatant în zonele fierbinți! Un discurs foarte apreciat a susținut și primarul Ivancea Merlin din Slobozia Bradului (Vrancea) un penticostal de etnie rromă, care a precizat printre altele că localitatea ce e sub ordinea sa are cei mai mulți rromi pocăiți din România, dar și cea mai mare natalitate din Europa! Fac precizarea că la Convenția 52 au participat și pastorii din Toflea - Vasile Căpitanu și Vasile Brașoveanu. Dintre pastorii de peste Atlantic mai menționăm prezența rev. Luigi Mițoi, Petru Lascău, Nelu Cosma, Nelu Filip, Nelu Prunean, Leonard Semenea, Iulian Costea etc. Mulți.


Concomitent cu Conferința pastorală au fost și o Conferința pentru Femei dar și un concurs biblic pentru tineri și copii. Tot sâmbătă de la ora 14,00 au fost alte două sesiuni paralele: una pentru familii și alta pentru misionari.


Programul de seară, condus de pastorul Nelu Cosma (Bethany Church San Antonio, Texas - una dintre bisericile românești cu cea mai mare creștere din USA), a cuprins un repertoriu bogat al leviților vocali ori instrumentali. S-a văzut hăt de departe pregătirile intense ale acestora. Mă gândeam unde ar fi ajuns azi bisericile noastre dacâ cei ce predică s-ar pregăti cât muzicanții? Pe la tribuna Convenției au trecut cu îndemnuri la rugăciune Ovidiu Suciu (Golgota, Chicago), Gelu Boantă, John Fazecaș, Gabi Covaci etc, iar în urma prezentârii proiectului pentru India asistența din sală a participat la o nouă colectă generoasă. Prin misionarii săi Biserica Happy Valley susține construcția și funcționarea mai multor biserici indiene dar și a unei școli cu peste 700 de elevi. Seara au predicat Iulian Costea (Philadelphia Atlanta) cu tema “Biruind faptele firii” (carismatic, eclectic, entuziasmant) și avocatl Leonard Semenea (proaspăt păstor al Bisericii Betel din Stanton, California). Acesta, și-a susținut speech-ul în limba engleză, spre deliciul publicului tânăr. (“Biruitor prin trăirea în lumină”). 

Convenția 52 / 2 septembrie 2022

 Evenimentul s-a încheiat târziu, după ora 21, și a fost urmat de o socializare intensă pe holurile bisericii, unde puteau fi achiziționate diferite imprimate, tricouri, Biblii etc, dar și volumele de la standul editurii Scriptum a fratelui Petru Lascău. Când am pășit în întunericul Arizonei valul de căldură aproape m-a copleșit. La ora 22 erau peste 28 grade Celsius. Fierbinte și uscat. Mă gândesc câte aparate de aer au funcționat pentru a menține rece în sala cu peste 4000 de participanți?


Am uitat să menționez faptul că toată Convenția a fost transmisă live de televiziunea Credo TV, care are un studio amenajat în incinta Bisericii Happy Valley unde și-a cunoscut geneza acum 16 ani. De data aceasta reputatul prezentator Iacob Berghianu (care din motive obiective nu a putut ajunge la Convenție) a fost înlocuit de pastorul și profesorul Ioan C. Sasz (ITP București) care a avut o mulțime de invitați la Interviurile de dinaintea și după terminarea programelor din biserică.



Duminică dimineața biserica a devenit mic stadion. Organizatorii au estimat cca 4500 de participanți la închinare. Termometrul a trecut iarăși de 40 de grade. Și totuși poporul s-a înghesuit la închinare. La biserică a fost prezent însuși ambasadorul României la Washghinton, domnul Andrei Murariu care a avut un cuvânt de salut. În cadrul evenimentului a fost făcută o prezentare specială a tânărului Tyler Moldovan (și a  soției sale Chelsea), ofițerul de poliție ce a fost împușcat de opt ori în urmă cu un an. (Tyler pe când era copil a dus foarfeca pentru tăierea panglicii la inaugurarea Bisericii Happy Valley). De asemeni s-a apelat din nou la public pentru o colectă specială de data aceasta destinată necesităților din România. Da, fără aportul american în țara noastră multe proiecte ar fi fost numai de sertar! Mulțumim încă odată Domnului pentru frații generoși din diaspora.

De data aceasta mesajele biblice principale le-au avut Florin Câmpean (președintele “Church Of God”) care a provocat sala cu “Biruitori prin mântuirea sufletului”, și reverend Luigi Mițoi (Bethany Chicago) cu “Biruitori pentru câștigarea de suflete. Elegant, sfătos dar și tăios unde e cazul, pastorul născut la Giurgiu a pus degetul pe rană: câte suflete câștigăm pentru Hristos? Și câte pierdem? “Chemați oamenii la pocăință și abia apoi vorbiți-le despre sfințenie!” a sugerat acesta, făcând aluzie la faptul că prin biserici suntem gata să cerem mai mult ca oamenii să nu încalce reguli decât să le vorbim despre necesitatea mântuirii sufletelor lor. Prima parte a zilei s-a încheiat cu un dineu oferit tuturor pastorilor și soților acestora. Ceilalți au invadat restaurantele sau casele prietenilor unde au fost găzduiți. Și de foame dar mai ales de căldură!


Duminică după amiaza programul a fost din nou sățios. În cadrul evenimentului un punct aparte l-a constituit prezentarea făcută de militarii de etnie română implicați în Armata Americană. (Protagonist principal a fost Adi Onofrei, pastor secund la Betania din San Antonio). Colecta serii a fost pentru misiunea din Burundi (în această țara Happy Valley a construit o misiune, 6 biserici, a înființat un seminar teologic unde studiază 25 de studenți și o scoală care actualmente are 210 elevi). Spre finalul celor 4 ore de slujbă, după mesajul “Biruitori prin păstrarea credinței” susținut de pastorul Cristian Ionescu (Elim Chicago) a urmat o rugăciune comună unde au fost invitate sute de persoane să vină în fața sanctuarului.


Luni după ora 10,00 s-a organizat un picnik uriaș cu 13.000 de mici! În Sahuaro Ranch Park din Glendale. Oraș din aria metropolitană Phoenix. Nu știu dacă Sahuaro vine de la Sahara, dar temperatura de peste 110 F a făcut ca un număr consistent de frați să prefere să se retragă mult mai devreme decât își făcuseră planurile. Nu degeaba se spune că în Arizona arde zona. Ah, uitasem să vă spun: în Arizona oamenii stau în casă, în mall-uri sau în mașini! Străzile lor sunt pustii! Doar scrubii/cactușii îți zâmbesc ironic. Plictisiți. 


N-am fost la picnicul din Sahuaro! Luni, de Labor Day, când frații încă se pârpăleau în arșița Arizonei eu tremuram deja în Chicago! Unde a fost timp închis cu 21 de grade C. De la 43 la 21 saltul a fost uriaș. Nu e de mirare ca am strănutat încontinuu. Și asta fără sa fac cvd.


Mă bucur că la Convenția 52 am putut să îmbrățișez niște dragi prieteni: Luigi Mițoi, Nelu Cosma, Petru Lascău, Adi Onofrei, Ciprian Petricaș (mutat de curând în North Carolina), Iulian Costea, Nelu Variciuc, sau să întâlnesc noi prieteni: Nelu Filip, Nelu Prunean, ori fratele Fabian (care mi-a lăsat câteva zile casa sa din San Antonio, Texas, fără să mă fi văzut vreodată “face to face”! Am mai spus eu: dragostea își dă cheia de la casă!” 


Convenția următoare trebuia să fie la Chicago. Dar din motive organizatorice (nu s-a găsit încă o sală mare disponibilă), Convenția 53 se pare că va avea altă gazdă. Până atunci bisericile române din USA și CDN trebuie să trăiască o viață de biruință! Zi de zi! Așa să ne ajute Dumnezeu!


PS: Mulțumesc pastorului baptist Ionel Colțea. Ești și gazdă bună și ghid desăvârșit! Mulțumesc Ana și Filip Variciuc. Sunteți prieteni minunați! Dumnezeu să va răsplătească toată jertfa! 


Nicolae.Geantă

Phoenix - Chicago

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu