youtube

marți, 13 aprilie 2021

Reticență, covid, vaccin - de Nicolae.Geantă

„Nu înțeleg, mă Nicule, cum de numai creștinii ăștia fac conspirații împotriva vaccinului?”, „De ce bisericile se ridică atât de împotrivă, că e doar un act medical”, „numai specialiștii pot să vorbească, nu popii ori pastorii, că nu sunt imunologiști (sic!)”, „știința a avansat foarte mult”... Sunt doar câteva dintre dilemele pe care prieteni ai mei, ori ai dumneavoastră, le aruncă în vâltoarea supei pandemice care a debusolat iremediabil planeta.


În primul rând nu Biserica produce teorii conspiraționiste. Am spus-o și mai de mult: o teorie a conspirației înseamnă să ascunzi ceva. Conspirația „reprezintă o înțelegere secretă între două sau mai multe persoane, cu scopul comun de a efectua o activitate ilegală, imorală sau cu conotații negative pentru societate”. Ori în contextul pandemiei NU Biserica ascunde secrete ci cei care gestionează degringolada. Dacă ar fi transparenți nu ar contesta/protesta nimeni. Chiar așa, de ce nimeni nu contestă iubirea? De ce n-avem rezerve față de dragoste?

În al doilea rând creștinii au carte de căpătâi Scriptura. În Biblie - de aceea e cea mai sfântă decât orice carte din lume – se anticipează evenimentele finale ale lumii. Și fie că laicii, ateii sau agnosticii cred ori ba, Scripturile puse față în față cu realitatea duc la un singur numitor: răul vrea să sugrume binele. Iar pentru asta de folosește chiar de fapte care-s aparent bune. Și Nero, și Dioclețian, Marx, Hitler, Stalin sau Ceaușescu ceea ce făceau numeau bine. Asemeni lor ne aburesc astăzi liderii bogătași ai lumii... Oare nu învățăm nimic din istorie? Trebuie obligatoriu s-o repetăm?

În al treilea rând pastorii și preoții nu ar lua poziție dacă experți din domeniu nu ar lua poziție. Tocmai imunologi, specialiști, medici, farmaciști sau o pleiadă de personalități medicale trag semnale de alarmă în privința „binefacerii” vaccinului (experimental), măștilor (medicale ori ba), distanțării, închiderii școlilor, îmbulzelii din mall-uri... Teze și sinteze. Care duc la antiteze. Așa cum progresiștii se îndoiesc de existența lui Dumnezeu, așa și cei ce cred se pot îndoi de buna credință a celor ce vor să producă imunizare forțată, obligatorie. Sau poate că nu mai avem voie la reticență? Și aș mai avea aici o întrebare: De ce necredincioșii, ateii, progresiștii, cei ce vor să-L stârpească pe Dumnezeu ar avea voie să își dea cu părerea cum să trăim decent ca societate când ei nu au curajul nici să pună mâna pe Biblie, darămite să o cunoască? De ce domnii Gates, Faucci, Johannis, Cioloș, Fritz, Arafat sau alți muuuulți „necititori de Biblie” ar avea dreptul să ne învețe cum să trăim moral, cum să ne creștem copiii, cum să avem relații conjugale, cum să ne rugăm când ei nici habar nu au nici nu trăiesc moralitatea?

În al patrulea rând oamenii sunt reticenți atunci când există constrângere. În orice religie. Sau nereligie. Cu cât constrângerea e mai mare cu atât reticența crește. Poate de aici înțelegem de ce Dumnezeu nu constrânge pe nimeni să creadă în El. Nu poți face pe cineva să creadă că are nevoie de tine dacă-l constrângi! Constrângerea conștiinței cuiva este viol. Și violul e mereu agresiv, face victime și produce suferință. Pentru cel violat...

În al cincilea rând oamenii sunt reticenți în ciuda evoluția științei. Știința a produc progres. Dar și erori. Știința a produs tehnologie. Dar și terorism. Știința a adus un aport semnificativ în agricultură, în energie, în societate, în sănătate. Dar și E-uri, bombe atomice, depresie și boli. Se spune că știința a produs vaccin. Dar și viruși! Știința nu a vrut niciodată să contrazică pe Creator. Dar a produs închinători la ea, împotriva Lui. Oamenii pot crede în știință. În Dumnezeu. Însă doar El e singurul care nu produce erori!

În al șaselea rând oamenii stau în poziție de retragere când li se spune că trebuie să facă ceva dar nu se știe dacă e sigur acel ceva. Ei văd asta ca și cum un orb ar dori să călăuzească alți orbi. Cum pot ei ocoli un pericol?

Vedem ades, prea des, o sumedenie de filmulețe pe Internet în care oamenii care se roagă sunt obstrucționați să o facă, sunt amendați, bătuți, li se închid bisericile, moscheile, templele... În numele cui se fac aceste atrocități, al științei, al vaccinului, al conștiinței, al fricii, al urii? Și-apoi vă întrebați cei ce se roagă pentru ce se roagă? Cine a mers la rugăciune știe. Cine nu...

Reticența înseamnă rezervă. Reticentul caută argumente. Dovezi. Îndoiala nu este păcat. E o alegere ca formă de autoapărare. Aveți dreptul să fiți reticenți. Să vă îndoiți. De orice. De oricine. Și de vaccin. Doar de Dumnezeu să nu vă îndoiți. Când faci așa te îndoiești de tine. Tu ești chip după asemănarea Lui. Te îndoiești cumva că exiști?

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Un copil a construit un planor și l-a urcat pe o înălțime împreună cu alți prieteni. Au hotărât să fie pilotat de cel mai ușor dintre ei, dar unul s-a opus și a propus să"decoleze" planorul cu o greutate in loc de pilot, iar dacă va pluti, vor face altul mai bun. Planorul a căzut ca o ghiulea și s-a făcut țăndări, iar copiii s-au întors către cel mai mic dintre ei cu expresii de uimire și multumitori.
    Morala : vaccinează-te ca să văd eu dacă e bun, sau...

    RăspundețiȘtergere