youtube

joi, 25 aprilie 2019

În săptămâna Mare (pentru unii) - de Vladimir Pustan


Au început, ce-i drept târziu, să înflorească pomii, iar fraţii catolici au avut parte de o zi de Paşti însorită. O sărbătoare ţinută în două duminici ca semn al dezbinării Trupului lui Hristos, sărbătoare pe care o aşteptăm în fiecare an cu strigăt de miel şi ierburi amare.

Se aude toaca, vechi obicei luat de la cel ce în urmă cu 2000 de ani a bătut prima toacă cu ciocanul în palmele obosite de atâta facere de bine a Mântuitorului.

O sărbătoare a unui mormânt gol... Rudolf Bultnamm îmbătat de mirosul de genţiană scria că „dacă s-ar găsi oasele lui Hristos, acestea n-ar schimba în nici un fel adevărul creştinismului”. Prostii, domnule profesor! Dacă s-ar găsi oasele lui Isus, creştinismul trebuie să dispară ca o religie mincinoasă pentru că tot creştinismul are ca temelie un mormânt gol.


În rest viaţa merge înainte. Vedeam ieri prin oraş că oamenii cumpărau mai cumpătat, iar Banca Comercială era plină de oameni ce se rugau la ghişee ca la Sfântul Anton. Iepuraşii zâmbesc şmechereşte din vitrine clocind ouăle colorate ale sărbătorilor fără Sărbătorit.

Noi românii întotdeauna am avut sărbători fără pace şi tihnă şi de aceea ne e uşor. Grigore al II-lea Ghica aşa impozite a pus în Săptămâna Mare pe români încât zice cronicarul cu năduf că „bieţii oameni păscuiau prin păduri ca ferele sălbatice, ascunzându-se săracii de hârtii”.

Numai în cer va fi sărbătoare adevărată. Sărbătoare adevărată e atunci când lipsesc la pachet Iuda, fariseii, gură-cască nerecunoscători, ucenici fugiţi. Când mieii nu vor mai fi obligaţi să „cin’ te taie mielule, măcelarul domnule, cin’ te mănâncă mielule, dumneavoastră domnule”, când oamenii nu se vor îmbulzi să stea lângă crucea lui Isus doar o dată pe an în primăveri fade şi ploioase.

Să ne rugăm în sunet de clopot pentru sufletele noastre amărâte, să ne rugăm pentru fraţii noştri basarabeni, să ne rugăm pentru ţara asta în care am avut binecuvântarea şi blestemul de a ne naşte. Veniţi unii lângă alţii şi încălziţi-vă sentimentele la candela Duhului Sfânt ca să fim mai buni şi să nu treacă.

Vladimir_Pustan


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu