youtube

sâmbătă, 19 mai 2018

Vorbirea bună și vorbirea goală - de Nicolae.Geantă

“Unii sunt vorbitori iar alții vorbăreți”, îmi spune o tãnără ce-a trecut prin termometru intensitatea predicilor din biserică. Are dreptate: se vorbește mult dar neconvingător! Tolstoi zicea că atunci când oamenii vorbesc, orice vorbire pare același lucru. Numai că, spunea rusnacul, sunt două feluri de vorbiri, absolut diferite din punctul de vedere al cauzelor care le provoacă, și din cel al consecințelor. În general oamenii vorbesc pentru a dau frâu liber sentimentelor. Asta e vorbărie goală! Nu aduce nimic! E ucigătoare. De cealaltă parte oamenii vorbesc pentru a transmite altora o idee spre folosul lui. Asta e vorbirea bună.

Zicea Francisc de Assisi că își observa propria limbă ducându-se ”fie către încâlceala vorbăriei fără rost, fie către Dumnezeu”.Adică fie vorbărie goală, fie vorbe cu greutate. Aceasta este deosebirea, vorbăria goală este a vorbi din minte și vorbirea bună este a vorbi de la Dumnezeu.

”Dacă vorbește cineva să vorbească cuvintele lui Dumnezeu!” (1 Petru 4:11). Petru spune asta după ce s-a lăudat la Hristos că va merge cu El până în pânzele albe. Dar l-a trădat în fața șorțului unei portărese. Angajamentul lui fusese vorbe goale...

Vorbele goale nu hrănesc, nu aduc beneficii nimănui. Nici măcar celui care le rostește. L-am auzit pe Richard Wurmbrand spunând că în limba ebraică ”a vorbi” înseamnă ”a da un giuvaer”. Dacă nu îmbogățești pe ceilalți mai bine taci din gură! Tăcerea e mai de preț ca vorbele goale!

PS: Tolstoi zicea că lui Dumnezeu nu îi plac persoanele în plus. Cu El se poate vorbi între patru ochi. De aceeea eu cred că o conversație cu Tati (Ava) nu are vorbe goale...

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Adeseori privesc tacerea pietrelor, iar uneori sunt asurzit de strigatele lor.
    https://www.youtube.com/watch?v=sLoGzo945S0&w=840&h=503
    O duminica plina de har si pace !

    RăspundețiȘtergere