youtube

joi, 19 iunie 2014

Derapajul Bisericii: între Jandarmerie și Mițu-Chițu - de Nicolae.Geantă

Spunea un predicator de-al nostru că în prezent păstorii au două tendințe: să se transforme în gardieni sau în DJ! Adică, fie pun reguli peste reguli, (gata să pedepsească pe cei ce la încalcă), fie pun muzica dorită de enoriași. Are perfectă dreptate. Prin urmare bisericile noastre pot ajunge fie jandarmerii, fie cluburi de relaxare!

În "biserica jandarmerie" suntem în continuare sub robia Legii. Ne imaginăm că relația noastră cu Dumnezeu e prin reguli, prin edicte, prin sacrificii omenești. În loc să ne bizuim pe Duhul Sfânt ne bizuim pe doctrine. În "biserica jandarmerie" ne temem de restricții. Asta n-ai voie, aia n-ai voie, cealaltă n-ai voie... Dacă am încălcat linia continuă a regulii suntem pedepsiți! Păcatul cel mai mare al acestei bisericii n-ar fi obstrucțiile, ci faptul că oamenii se tem mai mult de reguli decât de Dumnezeu! Dacă ne vede păstorul, diaconii, frații? Și când ei nu sunt de față... Acționăm fără restricții! Asta e biserica ce are ca împărat religia. Dar moare cu ea de mână, în loc să trăiască cu Dumnezeu. Fugiți de Legalism! E ceva fariseic. Va fi zdrobit. Tocmai prin incapacitatea sa de a ne izbăvi.


În "biserica Mițu-Chițu" facem fiecare ce ne place. Aici nu-s reguli, ci libertăți. Libertinism de fapt. E desacralaizat tot. Dar har fără sfințenie nu se poate. Aici merge și cu rugăciune, și cu minciuni. Și cu post, și cu afaceri necurate. Avortul, divorțul, decolteurile largi, sticla de bere, păruiala la comitet, comentariile, sunt derapaje pe care păstorii nu le pot gestiona. La "biserica Mițu-Chițu" predica nu trebuie să ofenseze. Enoriașii nu trebuie deranjați, transpirați la acțiune. Comunitatea e consumatoare de programe. Ca la club: vin, plătesc biletul (colecta), asistă și pleacă. Comentând. Se permite orice gen de muzică, patul întinat înainte de căsătorie. (Iar pe la occidentali chiar... gay-ii!). De asemeni mărturia nu-i prioritară. Moto-ul ei e: "nu exteriorul e important, ci interiorul". Dar cine scoate la exterior lucruri care nu-s în interior? 

Dacă în "biserica jandarmerie" oamenii se tem mai mult de reguli ca de Dumnezeu, în "biserica Mițu-Chițu" enoriașii nu se mai tem nici de Dumnezeu și nici de reguli! Fugiți de libertini. Ei trăiesc doar pentru fire. Nu vor moșteni Cerul! Dar nici pământul!

Da, știu. Biserica va merge înainte, va birui. Dar numai dacă va fi eliberată. Nu doar de păcat, ci și de Legalism și Libertinism. Pentru asta trebuie să privim mai atenți la Golgota... Și cum ne spunea Augustin: "Iubiți și faceți ce vreți!".

*****
(Am întrebat într-o duminică un frate cum a fost la biserica unde mersese.. "Gălăgie. Neatenție. Ca la Mițu-Chițu!" El m-a inspirat pentru titlu).

Notă: Mițu Chițu e un parc de distracții pentru copii la noi în oraș. Aici toată puștimea se zbenguie, sare pe saltele, țipă de-ți ieie auzul! Între timp pârinții, pe terase, beau orice în afară de motorină. Dacă-s femei dau drumul unui canal de știri direct sub platani. Distracția costă doar 10 lei/oră.

2 comentarii:

  1. Nu stiu altii ce inteleg dar mie mi se pare cam fara noima cum puneti problema aici. Ceea ce numiti aici "biserica jandarmerie" este nimic altceva decat biserica scripturala , Scriptura, Noul Testament are reguli de la un cap la altul, reguli care trebuiesc respectate ,pentru ca sunt de la Dumnezeu. A numi regulile puse de apostoli in Noul Testament "legalisme" este o tampenie tipica liberalismului occidental. In privinta bisericii club aici aveti dreptate ,doar ca Scriptura ne invata ca nu poti fi caldicel ci doar rece sau in clocot , cei caldicei vor fi varsati afara. Dar se pare ca dvs chiar asta promovati a fi crestin caldicel, adica nici jandarm (strict dupa litera Scripturii) nici ultra libertin ,dar asta nu e biblic.Cam asta reiese din articol, daca am inteles gresit,imi cer scuze ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă greşiţi? Mai meditaţi...
    Într-o zi Hristos a vindecat o femeie bolnavă de 18 ani. Şi conducătorii sinagogii care "păzeau Legea" l-au apostrofat că încalcă Scriptura! Pentru ei creştinismul lui Isus era ceva "căldicel...", pentru că ieşise din "jandarmerie"...

    RăspundețiȘtergere