ProSefora

youtube

miercuri, 6 aprilie 2022

Lexicon Biblic. “Haleluyah” - de Nicolae.Geantă

Un prieten m-a întrebat dacă termenul corect este „Aleluia” sau „Aliluia”. Deoarece DEX-ul limbii române scrie definiții care te bagă în ceață. Adică, zic academicii români, „aleluia” ar însemna refren la cântăriele bisericești”, „a-i face cuiva prohodul” sau a... „înmormânta pe cineva!” DEX-ul ca și bisericile mai folosesc și cuvântul „Aliluia” care, spun stimabilii, ar fii „vorba cu care încep unii psalmi sau unele cântări bisericești de veselie”, „lăudați pe Domnul”, „Doamne miluiește!” sau folosit popular înseamnă „s’a dus”, „s-a isprăvit”.

Limba ebraică, cea în care s-au scris Sfintele Scripturi face lumină în această privință. Ea ne învață că „Haleluiah” este o laudă la adresa lui Dumnezeu. Înseamnă „lăudat să fie Domnul”. Vine din cuvintele „Halel” înseamnă „laudă” și „Yahwe” care e Numele prin care s-a recomandat Dumnezeu (YHWH, Iehova). Deși termenul corect este „Haleluyah”, evreii au folosit și folosesc adesea „Haleluya”, fără „h”, deoarece din respect pentru Numele Dumnezeului Sfânt (care mai târziu a ajuns fanatism) ei nu aveau curaj să pronunțe „Yahwe” prin urmare au numit pe Dumnezeu „Adonai”. Ca să fiu și mai clar înțeles, vă mai spun că am auzit un frate care spunea că a învățat când a lucrat în Israel că „Haleluyah” ar fi o... blasfemie, prin urmare nu trebuie rostit cu „h” la urmă. Dar noi acumștim de ce evreii se feresc de acest termen.

„Haleluyah” înseamnă „lăudat să fie Iehova”, adică „Cel ce este”. Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul. De aceea românii au termenul „Aleluia”. Cât despre termenul „Aliluia”, cu respect o spun: este eronat folosit! Pentru că rădăcina lui nu spune nimic.

Folosiți corect Numele Domnului! În scris, în citit, în vorbit. Folosiți corect și prerogativele Sale. Porunca a treia ne spune să nu luăm în deșert Numele lui Dumnezeu!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu