youtube

joi, 23 decembrie 2021

Colinde de entertainment – de Nicolae.Geantă

Când vine Crăciunul prin școli dau iama grupurile de colindători. Obligatorii cu haine roșii, căciuli de Moș și coarne de ren. Ieri, la liceu, în grupurile de vestitori am văzut mai prin spate pe unii chiar cu tricouri negre gravate cu tâmpe căpățâni de mort. Ca la Hallowen! Prin piețe apar trupe înarmate cu tobe și toiege, cu outfit din blăni de urs și cu... sticle la purtător. De vin, de pălincă, de bere... Colindătorii râd, țipă, urlă, sar, dansează, fac scheme. Figuri. La un concert de Crăciun, în piața orașului am văzut o doamnă învățătoare care a adus un grup de colindători dintr-a III-a să danseze... Lambada! (Televiziunea locală a doua zi a prezentat concertul. Lambadiștii au fost în prin plan. Grupul nostru - care a cântat colinde „sectare”, a fost tăiat din filmare!).

Altădată am fost cu colindul la un „frate” dintr-o biserică ce nu sărbătorește niciodată Crăciunul! Zic că ar fi prea... lumesc. Și bărbatul de vreo 45 de ani ne-a întâmpinat cu... coarne de ren. Iar soția avea scufiță de Moș! Da, la colinde. La închinare!

Le-am spus liceenilor zilele acestea că noi cântăm colinde ca închinare nu ca etertainment! Colindul e o rugăciune cântată. Închinarea, lauda la adresa lui Dumnezeu e o rugăciune cântată! Nu putem să facem din închinare un divertisment! Cine a auzit de rugăciune ca divertisment? Și totuși, pentru mulți lauda pentru Dumnezeu e o distracție în plus. Ieri de exemplu după ce au cântat un colind superb elevii de-a unșpea au intrat în clasa lor și au băgat la maxim manele în boxe portabile! Enetertainment!

Pe vremea Domnului Isus, la nașterea unui băiat, tatăl anunța corul cetății. Acesta se urca la poartă, sau undeva într-un deal mai înalt și anunța cetatea despre naștere. Apoi cânta. La nașterea Pruncului Divin Isus, părinții nu erau din cetatea Betleem. Veniseră din Nazaret. (Cca 100 de mile/170 km). Așa că nu a avut cine anunța corul de bărbați ai cetății. Dar, Pruncul nu era al lui Iosif! Tatăl Născutului în iesle era Dumnezeu! De aceea, Dumnezeu trimite din Ceruri un cor de îngeri care vin și cântă laude lui Isus! Da, îngerii cântă primele colinde deasupra ieslei Betleemului!

Crăciunul nu înseamnă colind cu orice preț, supracântat, la ore nepotrivite. Și nici atât cu coarne de ren sau scufie de moș. Asta sună mai degrab’ a joacă! Imaginați-vă numai „îngeri cu coarne!” Nici nu le pronunț numele!

E Ajunul Crăciunului. Hai să sărbătorim Nașterea Domnului. Hai să-I cântăm cu toții colinde! Hai să ne închinăm Pruncului Divin, Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorului lumii. Oriunde. Oricine. Dar nu oricum!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu