youtube

sâmbătă, 27 octombrie 2012

România trei în unu - Nicolae Geantă

Azi, în jurul prânzului, am participat la o dublă lansare de carte. Oameni cu ştaif. Serousi, Armani. Rochii, sacouri, cravate, papioane, eşarfe. Bijuteri. Un senator. Primarul municipiului. Consilieri. Judeţeni şi locali. Directori de edituri. Profesori, directori de licee. Oameni de afaceri. Şefi de partide. Televiziuni, jurnalişti. Camere video. Microfoane. Chitară. Folk. Pian. Mozart. Catrene. Epigrame. Protipendadă culturală. Aprecieri. Critici. Autocritici. Dialoguri siropoase. 

După amiază, fata mea cea mică m-a rugat să mergem puţin prin... bâlci. În satul vecin. Un târg anual de Sân' Dumitru. Încă de la intrare o maree de gunoaie. Maşini. De toate mărcile. Căruţe. Miros de mici. Şi de pastramă. Brânză de burduf. La kil, sau în bulz copt. Bere. Vin. Ţuică. Rom. Poşircă. Gogoşari. Arbagic. Ceapă roşie. Praz. Fasole. Toate întinse pe jos, pe celofane. Corturi cu haine. Tarabe cu cisme de cauciuc. Linguri de lemn. Ulcele de pământ. Bulzuri de floricele. Halviţă. Turtă dulce. În formă de inimă. Ţigani cu geamantane pline de bijuterii. Din tinichea. Alţii cu jocuri tâmpe. De prostit copiii. Şi beţivi. Waw, şi încă... câţi?! (cacofonie permisă!). Elevi cu cutii de bere. Puştoaice cu Marlboro aprinse.  Chiote. Ciobani. Ţărani. Orăşeni. Poliţie. Manele. Unul dă cu cuşma de pâmânt. La melodiile lui Paleru. Vociferări la mese. La colţuri. În stradă. Discuţii puerile. La "una mică".


Seara, la Ploieşti a fost Conferinţă de Tineret. Biblii. Imnuri creştine. Rugăciuni. Golgota. Crucea. Spinii. Hristos. Naştere din nou. Feţe fericite. Poveri ridicate. Inimi cu miros de Lenor. Mântuire. Gratuită. Trei Românii. Risipite. Fără simbioză. Fără tangenţă. Stinghere, una în prezenţa altuia. Văzute în timp de o singură zi. Când vor fi numai una? Când vor deveni un întreg?  Într-un eseu, profesorul Crăciun (de mai sus) spunea că într-o zi pe când era la Gaudeamus (târgul de carte din Bucureşti), pe stadion, fanii se băteau cu lanţurile. Atunci a întrebat: "Când se va schimba România?". "Când vor veni toţi la Gaudeamus!", a mai răspuns. Nu sunt total de acord cu prietenul Crăciun. Cartea aduce cunoştinţă. De cele mai multe ori cunoştinţa îngâmfă, să parafrazez Biblia. Sau se poartă la fel de hidos ca necunoştinţa. Că doar bombele nucleare sau praful de puşcă n-a fost inventat de analfabeţi. “Atunci, care-i şansa?”, sunt întrebat. "Şansa unei Românii întregite e Hristos! Va fi numai una, când toţi vor veni în Biserică!". E sfatul nu doar al meu, ci al lui Dumnezeu din ceruri.

 Mulţi dintre românii noştrii văd în Domnul Isus singura salvare. Privesc spre cer cu încredere. Cca 99 % din populaţie mărturisesc asta. Ei ştiu că transformarea vine numai de sus. Însă nu e suficient doar să privim în sus. Trebuie să-I întindem mâna! Abia atunci, toţi, vom fi una!

Nicolae Geantă

3 comentarii:

  1. "Trei Românii. Risipite. Fără simbioză. Fără tangenţă"....n-asi zice: Tangenta ati fost Dumneavoastra! Filipeni 2:15 (Lumini in lume)...Va salut cu PACEA Lui! Domnul sa va binecuvinteze, sa va creasca si sa va foloseasca in continuare! C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa e... La lansarea de carte au vorbit scriitori, o doamnă de la TVR, un muzeograf. La urmă, vreo 5 minute am vorbit eu. Despre cele două cărţi si puţin despre "cum ieşim din disperare". În sus! Vreau să-ţi spun că sala a fost superîncântată! Am primit felicitări! Cineva m-a intrebat: "Dvs sunteti de la un ziar mare din Bucureşti, nu?"
    Dacă eşti sare evident că vei da gust. Oriunde...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha! La asa ceva mi se bucura inima...mult! Suntem Tangenta cerului cu pamantul peste tot unde mergem. Sa ne folosim de asta la maxim.

    P.S. Am inaintat in sfarsit iar in cititul cartii a fratelui Ravenhill. Deja primile pagini m-au lasat fara cuvinte. Rezumatul lor: importanta rugaciunii (nu de ocazie ci ca mod de viata...deci: ORE intregi pe genunchi) pentru salvarea sufletelor...Ce sa mai zici la asta? (sunt date exemple a cel putin zece frati care au miscat lumea prin RUGACIUNEA adevarata)...voi continua si mai revin.

    Pace si Bucurie,

    C.

    RăspundețiȘtergere