youtube

luni, 17 septembrie 2012

Religiile minoritare, discriminate în şcolile româneşti - Nicolae Geantă

Încă de pe 14 septembrie, am citit pe www.ziare.com, o ştire (vezi dând click http://www.ziare.com/scoala/invatamant/religiile-minoritare-discriminate-in-scolile-romanesti-autoritatile-invoca-majoritatea-1189907), conform căreia minorităţile religioase din România sunt discriminate în şcoli. Da, este foarte, foarte adevărat. O spun ca profesor, care trăiesc de 12 ani între liceeni. Nu vreau să fac comentarii asupra textului de pe ziare.com, (deşi ar trebui), dar aici public numai ceea ce cred că este esenţa sa. Cine doreşte, să-l citească integral la adresa de mai sus, sau pe site-ul Secretariatului de stat pentru culte - http://www.culte.ro/RevistaPreseiDetalii.aspx?id=8145)

"După numeroase polemici, scandaluri si reclamatii ale parintilor, religia a fost indepartata din programa scoala ca materie obligatorie, ramanand doar sub forma de optional. Astfel, una dintre probleme, obligativitatea, a fost rezolvata. Totusi, ne confruntam cu o a doua, discriminarea.

Discriminarea religioasa, intre ortodoxism - majoritatea, si celelalte culte religioase - minoritatea. Singura culta religioasa predata in scolile din Romania este ortodoxismul.

De ce nu se ofera optiunea, celorlalte culte, sa invete la scoala despre propria lor religie?

In Legea Educatiei se arata la Articolul 18, Alineatul 1, faptul ca "elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

De asemenea, statul roman, reprezentat de Ministerul Educatiei, gaseste in acelasi Articol 18, Alineatul 2, portita de scapare vis-a-vis de lipsa de sanse egale pentru toate religiile. "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina", se arata in Alineatul 2, Articolul 18 din Legea Educatiei.

Astfel, statul roman se disculpa de lipsa conditiilor, motive obiective, preferand, ca toti cei apartinand din alte culte religioase sa nu beneficieze de predarea religiei lor in scolile din Romania.

Practic, in Romania, ortodocsii au posibilitatea de a alege daca sa participe la predarea religiei sau nu. Adeptii celorlalte religii au doar optiunea de nu participa. Celelalte religii nu au optiunea de a-si vedea credintele predate in salile de curs din Romania.

Un aspect demn de luat in calcul este ca Ministerul Educatiei, cel mai probabil, nu dispune de profesori in religiile protestante, in Islam, in Martorii lui Iehova sau in alte culte religioase. Ministerul Educatiei dispune doar de resursele predarii ortodoxismului.

In acest sens ar fi poate oportuna, pentru a stopa discriminarea dintre religii, scoaterea oricarei religii din scoli, asa cum ar fi si normal, ori predarea istoriei religiilor, asa cum se intampla in tarile civilizate. Un curs in care elevii pot invata despre principalele religii ale lumii, de la Iudaism la Budism si Ortodoxism.

In acest sens, discriminarea dintre religiile prezente in Romania cade in principal pe umerii statului roman, in ceea ce prevede predarea religiei, care nu reuseste sa ofere sanse egale diversitatii"

PS: Personal nu pot fi de acord cu scoaterea religiei din şcoli.
De ce să fie eliminată religia şi nu discriminarea menţionată mai sus?
De ce să se predea Istoria Religiilor şi nu Istoria Creştinismului,
sau acolo unde-s alte religii, istoria lor proprie?
Unii oameni vor să scoată religia din şcoli (să ne-ntoarcem pe vremea lui Ceauşescu, nu?),
pe motivul că "deşi se predă din 1990, la tineri nu se vede nici o schimbare"!
Aş vrea să le răspund cu o întrebare:
"De ce, dacă se vinde săpun la toate buticurile, există o mulţime de oameni care nu se spală?".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu