de Vladimir PUSTAN
Biserica nu mântuiește ci creşte oameni. Pentru că eşti deja mântuit te alipești unei biserici, dar biserica nu te naște ci te hrăneşte după ce te-ai născut din Duh şi Scriptură.
Media europeană de oameni care merg duminica la biserică nu trece de 4%. În România media este undeva la 8% dar această cifră e ajutată de cei ce merg la sărbători și de neoprotestanți.
Istoria românilor nu spune că nemersul la biserică ar fi ceva nou, capitalist și postmodernist. Alexandru Ipsilanti inventase punerea la jug a oamenilor ce nu țineau sărbătorile religioase și nu mergeau la biserică. Ori, jugul lui Ipsilanti era mai greu ca a lui Hristos.
Nu avem vocația mersului la biserică pentru că biserica nu are vocația hrănirii turmei lui Hristos. Pleci gol în interior și vii gol iar săptămâna ce vine e un coșmar când n-ai prins puteri cerești de rezistență. Neoprotestanții nu se satură mai bine spiritual, dar ei măcar sunt prinși în febra activismului, mergând de mai multe ori la blid să vadă dacă nu cumva s-a întâmplat minunea umplerii.
Activismul e la fel de rău precum chiulul de la biserică pentru că amândouă lasă capetele goale și inimile pustii.
Ce-i de făcut?
Biserica trebuie să-și câștige relevanța. Nu are de ce să-și ceară scuze, nu trebuie să se amestece în lucrurile lumii, trebuie să aibă echilibrate cele trei funcții: latreutică, didactică și harismatică.
Biserica trebuie să devină interesantă. Adică să-i placă și tânărului și bătrânului s-o viziteze. Oamenii altarelor trebuie să fie oameni ai cetății obișnuiți ai azilelor de bătrâni, orfelinatelor și cantinelor sociale.
Biserica trebuie să ofere răspunsuri. Strada, internetul și deștepții veacului acestuia sunt concurenți redutabili. Biserica din Coreea de Sud a reușit să-l scoată pe
Trebuie pus accent pe sfințenia zilei de Sabat. Adică, duminica trebuie pusă deoparte pentru biserică nu pentru piața de mașini.
Problemele sunt multe și nu o să le dau eu de capăt acum. Vă pot explica mai multe duminica dimineaţa.
(articol publicat pe Cireşarii la adresa
Foarte bune observatii. Din nefericire, nu citeste cine trebuie sa citeasca...
RăspundețiȘtergereCredeţi că ei nu citesc? Citesc. Numai că nu vor să înţeleagă ceea ce citesc!
Ștergere