Fundaţia CIREŞARII

marți, 20 martie 2012

Cât de des postesc românii

Cel mai recent studiu MEDNET Marketing Research Center arată faptul că peste jumătate dintre orăşeni obişnuiesc să ţină post (55,8%).

Datele studiului relevă faptul că procentul celor care postesc creşte odată cu vârsta respondenţilor. Astfel, dacă numai 41,0% dintre cei cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 25 ani intră în categoria celor care postesc, atunci când ne referim la cei cei care au peste 56 ani, procentul creşte cu peste 25%.

Cu toate acestea, puţini sunt cei care ţin toate posturile de peste an (7,0%).

Perioadele în care se ţine post cel mai des sunt următoarele: ocazional, miercurea şi vinerea (31,0%), prima şi/sau ultima săptămână în postul Paştelui (29,6%), prima şi/sau ultima săptămână în postul Crăciunului (28,7%)

De asemenea, trebuie precizat faptul că postul nu este ţinut numai pentru„curăţarea sufletească” ci şi pentru „detoxifierea organismului”. Acest aspect este ilustrat de faptul că 52,1% dintre respondenţii care ţin post fac acest lucru atât din convingeri religioase, cât şi din motive de sănătate, 37,5% numai din convingeri religioase, iar 10,4% deoarece este benefic pentru sănătate.

Referindu-ne la costurile alimentare din perioada postului, 52,8% dintre respondenţi declară că, în perioadele în care ţin post, cheltuiesc la fel ca în perioadele fără post, 20,1% mai mult decât în perioadele fără post, iar 18,3% mai puţin decât în perioadele fără post.

În ceea ce priveşte alimentele consumate în perioadele de post, în topul primelor cinci categorii de produse consumate frecvent se află: fructe proaspete (96,1%), mâncare gătită (93,5%), legume - proaspete şi uscate (90,9%), măsline (71,8%), legume conservate (67,7%).

Studiul a fost realizat de către MEDNET Marketing Research Center în perioada 15 – 29 Februarie 2012 prin metoda CATI pe un eşantion de peste 1000 de persoane din mediul urban cu vârsta cuprinsa in intervalul 18 – 70 ani. Marja de eroare este de +/- 3,09% pentru un grad de încredere de 95 %.
 
(articol preluat de la
http://www.ftr.ro/558-dintre-oraseni-obisnuiesc-sa-posteasca-45853.php )
 
PS: Interesant nu e că românii postesc. Ci că, majoritatea nu ştiu de ce-o fac! Ştiam asta de mult, dar studiul de faţă mi-a întărit convingerile...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu