Spuneam ieri bisericii noastre că de frica unui nou potop Nimrod a construit un turn înalt în țara Șinear. Foarte înalt. „Până la Cer”. Un sky-scrapers (zgârie nori) al antichității. Turnul Babel. A construit pentru a evita un înec uriaș. Nimrod nu a fost la potop. Doar auzise despre calamitate de la tatăl său Cuș. Care la rândul său auzise de la tatăl lui Ham. Între generații s-a păstrat trauma emoțională. Nimrod a construit din frică. TD Jakes zicea că din frustrare, că „a construit pe furie, pe negativitate”. Nu știm... Dar ce știm e că Babelul e simbolul siguranței construite de mână omenească. În schimb Noe, care a supraviețuit potopului, după cea mai mare inundație a istoriei nu a construit un turn. Nici măcar pe Ararat, cel mai înalt vârf montan cunoscut de lumea din vremea sa. Noe a construit un altar lui Dumnezeu. Un altar unde îi aducea jertfe, închinare. Mulțumire. Cinste pentru purtarea de grijă.
Babelul „din cărămidă și smoală” s-a autodistrus înainte de finalizare! Cu toată măreția lui. Și cu toată măiestria artizanilor lui. S-a distrus nu datorită unui nou potop. Nici a unei alte urgii. Ci datorită neînțelegerii constructorilor! Divergențele umane sunt mai devastatoare decât potopul dumnezeiesc. Ceea ce mă șochează nu este nici gigantismul Babelului, nici tehnicile inginerești din vremea lui. Ci faptul că Nimrod & co au construit un turn înalt care să-i salveze de un potop despre care Dumnezeu promisese lui Noe că nu acea să se mai întâmpla niciodată! Legământ față de care Nimrod, strănepotul bătrânului constructor de arcă, a devenit necredincios!
Dumnezeu nu ne-a chemat să construim „babeluri” ca Nimrod „până la cer”. Sunt investiții fără finalitate. Ci, ca și Noe noi trebuie să construim altare (pe rugăciuni). Altarul e cel mai înalt zgârie nori. Mai mult, cu el deschizi Cerul!
Nicolae.Geantă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu