youtube

joi, 1 august 2024

O zi la VBS Bethany Chicago - de Nicolae Geantă


Ultimele zile din luna iulie și primele din august pentru copiii americani sunt și ultimele de vacanță. Aici școala începe din... august! Prin urmare, după Misiunea din România, Bethany Church Chicago a organizat și o școală biblică pentru... copii! VBS, adică Vocation Bible School, e un fel de minitabără ce are loc anual la Bethany. Anul acesta VBS a avut peste 300 de copii înscriși, de vârste diferite, din biserică sau din afara ei. Împărțiți în grupe de câte 16, micuții au avut nevoie și de vreo 120 de voluntari. Fiecare grupă, necesitând supravegherea a 4 „teachers”. 

Ce m-a impresionat la Bethany sunt spațiile uriașe în care își desfășoară activitatea Școala Duminicală. O mulțime de săli, cu mobilier și logistică de ultimă generație, cu învățători pricepuți pe măsură. Cu bucătărie enormă și sală de mese pe măsură (cred că încap lejer 1000 de inși!), cu Gym (sală de sport), ori sală de alimente, Sunday School Bethany Chicago bate lejer și de departe cam orice școală de stat sau particulară din România! Însă și investițiile sunt pe măsură! Pentru că școala de pe Caldwel Avenue Niles nu face parte din programul România Educată (deși sunt români) care crede că educația se face fără investiții, fără bani. Și totuși, deși costisitor totul, la Bethany educația bună se face cu voluntari!

VBS, sau Școala Biblică a vacanței de vară, este un proiect al Departamentului Școlii Duminicale, care cuprinde un număr de 250 de copii organizați în 10 clase. De-a lungul anului acest Departament organizează: programe muzicale în cadrul serviciilor bisericii, evanghelizare (copiii trebuie să își aducă un prieten la școala duminicală), „Micul Misionar”, colindele de Crăciun, VBS și... Convenția Anuală a Copiilor. Asta da investiție în prunci. Ei sunt Biserica de mâine. Dar și biserica de azi. Deci trebuie echipați încă de pe acum! Și, cum îi echipăm așa îi vom avea. Copiii sunt ca săgețile în mâna arcașului. Săgețile se duc spre ținta care o pregătim. Și ajung atât de departe cât întindem noi arcul! 

După ce le-am vizitat sălile, după masa de prânz am vorbit elevilor despre „nevoia de citit”. Despre nevoia de a ne face prieteni din cărți. Mai ales azi, în lumea unde virtualul e principalul mâncător de timp. De resurse. De caractere. De fericire... Cititul nu ucide pe nimeni. Cititul transformă. Cititul îmbogățește. Cititul e mai relaxant decât sportul! Cine are carte, are parte. Și maniere. Nu fugiți de cărți! Puteți deveni bogați! Nu doar în bani! După rugăciunea pastorului Dorin Juravle, copiii au alergat spre sălile de curs, unde au avut diferite lecții și aplicații biblice (de exemplu într-o sală un grup de copii au construit „cortul lui Avraam” - ca pruncii de azi să înțeleagă mai bine condițiile de trai din vechime), concursuri sportive (pentru pici soccer/fotbalul a fost cel mai gustat), diverse jocuri, în săli sau în parcarea bisericii. De asemeni, într-un colț al parcării s-a amenajat o mică... „farmă” cu animale domestice (închiriate): găini, gâște, rațe, oi, capre și chiar... ponei, pe care copiii aveau ocazia să-i călărească! 

Îi admiram cu toții pe pruncii ce se zbenguiau bucuroși, când deodată mi-a venit o întrebare în minte: oare de ce ne chinuim să construim zgârie nori, down town-uri dacă relaxarea ne-o găsi tot în preajma naturii (plantelor și animalelor) create de Dumnezeu. Era doar o întrebare...

Ce am învățat printre micuții de la Școala VBS Bethany CC? 
Că educația costă dar se face cu pasiune și cu... voluntariat! 
Că cititul a civilizat oriunde a pătruns. 
Că bucuriile și relaxarea adevărată vin din resursele create de Dumnezeu. 
Că ceea ce investim în copiii noștri azi va decide cine vor fi ei mâine. 
Că Dumnezeu oferă cu abundență binecuvântări acolo unde oamenii se implică.

Felicitări tuturor celor implicați în proiectul VBN. Mai ales că ceea ce faceți ați ales să fie dincolo de lumina reflectoarelor!

Nicolae.Geantă,
Skokie, Chigago, Illinois

fă click mai jos să vezi foto





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu