Foarte des depreciem serviciile celor mai mai mici. Sunetul viral auzit de ei nu este: „ești nesemnificativ” ci „nu avem nevoie de voi”! E o respingere de gen „inutilule”! E o lege nescrisă subestimarea. O lege a un glonț slobozit să ucidă speranța.
Legea subestimării înseamnă a atribui cuiva o importanță sau o valoare mai mică decât cea reală. Știți de ce oamenii subestimează oameni? Pentru că se văd prea sus, prea importanți. Și cine se vede important în ochii lui nu numai că nu-și mai încape în piele, dar e ca un orb ce privește în oglindă: nu vede ce văd alții că este!
Nu subestima pe nimeni! Nu știi cine poate fii un nou David care va învinge pe Goliat. Și nici un nou Marcu ce va scrie pagini din Evanghelie. Nu știi cine va fii un nou domn Leland Stanford (care a fost batjocorit de rectorul Universității Harvard, apoi a construit din banii săi Stanford University, nr. 1 pe glob!), un nou Edison care va aduce lumii mari beneficii (inventatorul a fost umilit și dat afară din școală în copilărie cu eticheta „nu va fii bun niciodată de nimic!”). Aproape toate orașele au statui ale unui soldat necunoscut. România a avut destui eroi anonimi.
Curios este că în timp ce noi subapreciem oamenii din jur, Hristos vine să-i îmbărbăteze! Chiar așa, știi un singur om pe care Mântuitorul Isus să-l subestimeze? Să-l considere nul?
Legea subestimării ne învață ceva: dacă cineva te subestimează demonstrează-i că ești un om de valoare, superior lui!
Legea subestimării ne mai arată ceva profund: comportamentul persoanelor care subestimează nu vorbește despre cei subestimați ci despre ele însăși! Bravarea e doar o negare a realității.
Legea subestimării ne învață că trebuie să dai prima șansă celuilalt. Dacă vrei să ai a doua șansă pentru tine!
Nicolae.Geantă
În tot ce faci ai nevoie de aprecierea cuiva, o confirmare. Când subestimezi, nu. De ce oare...?
RăspundețiȘtergere