Legea romană prevedea ca orice supus al imperiului să care calabalâcul unui soldat distanță de-o milă. 1000 de pași. Corvoada nu era simplă. 1000 de pași cu traista grea în spate, și pe deasupra obligat, n-aduce zâmbete nimănui. Mai ales după o zi istovitoare de muncă. Dar, Hristos, în predica Sa de pe munte, împinge și mai departe povara: "Dacă cineva te silește să faci o milă, tu fă două"! De ce oare Domnul ne porunceste să facem mai mult decât ni se cere?
Pentru că prima milă o faci silit. Dar a doua milă o faci din dragoste. A doua milă poate deschide poarta iubirii. Și a iertării. Și șoaptele iertării sunt mai puternice ca tunetele de vară! Trezesc conștiințele adormite. Vrăjmașii pot fi câștigați! Dragostea e mai ca ura!
Oamenii cară poveri nu doar în spate ci și în inimi. Dacă faci doar o milă îi duci doar ranița. Când cară cineva o desagă silit, nimeni nu vorbește cu nimeni. Dar când faci a doua milă cu ei, oamenii te lasă să le cunoști sufletul. Și urechile lor se ascut. Iar cuvintele tale devin baros ce sparge pietre de mori așternute pe inimi...
Prima milă duce omul la ținta sa. A doua milă poate duce un om în veșnicie. Jertfa voastră de dragoste va deveni în inima lor semințe. Într-o zi vor încolți!
De două mii de ani Hristos face pentru noi a "doua milă"! Imaginea contemporană însă ne arată că biserica modernă nu se mai aseamănă cu El. Mila în plus, kilometrul suplimentar lipsește. "Ne-am ghetoizat", striga cu zeci de ani în urmă AW Tozer. (Și mulți nu l-au auzit nici astăzi). Adică stăm noi singuri între pereți. Paradoxal, nu numai că nu facem mai mult decât ni se cere, dar nu ne facem nici măcar "mila" noastră. Rugăciunea e insuficientă. Dărnicia a ruginit. Postul e rara avis. Evanghelizarea s-a oprit brusc din mers. Iar la biserică..., venim mai tãrziu și plecăm mai devreme!
Încercă să faci și prima și-a doua milă! Prima milă o facem pentru "romani". E lege. A doua milă e pentru Dumnezeu!
Tu ce faci când ai de parcurs "o milă în plus"? Și cum stai cu "mila" obligatorie?
Nicolae.Geantă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu