ProSefora

youtube

duminică, 30 iunie 2024

DE CE ISUS? Turneu Misiunea Betania Chicago în România, 2024 (2, Arad)

Vineri. 27 iunie 2024. Prima parte a zilei a fost program de voie. Apoi după amiaza (14,30) s-a făcut deplasarea spre Arad. Spre sala Polivalentă din orașul de pe Mureș. Cu două autocare. Și cu mai multe  autoturisme particulare. Cu autocarele merg tinerii. Călăuziți de Ștefy Lozneanu. Liderul marelui grup. De Dorin Juravlea și Cosmin Cnejevici, pastori la Bethany.

Băieții de la Logistică au plecat cu ceva ore înainte. Când ai concerte sau evanghelizări cu mii de oameni, sonorizarea trebuie să fie de maximă fidelitate. Transmisiunea trebuie să nu aibă întreruperi. Conexiunile camerelor, microfoanelor, lavalierelor, monitoarelor și a altor 1001 de device-re trebuie să fie la maxim de parametri. Dar pentru asta trebuie transpirație. Montaje. De scene. De panouri. De monitoare. De km de cabluri. Conecție maximă la Internet. Verificat browsere. Etc. Etc. De ce vă înșir toate acestea? Pentru că munca din spate, de la tehnic arareori se vede. Dar fără ei celelalte n-ar fi posibile. 

Aproape de Arad, la o cale ferată s-a stricat bariera! A rămas căzută! Și prin urmare cca 40-45 de minute nu s-a învârtit nicio roată. Nici spre Arad, nici dinspre Arad. Chiar așa, ce faci când stai pe loc și tu te grăbești? Sincer? Ceva tensiune. Ori de rogi. Dar timpul se lungește cu ore pentru fiecare secundă. V-am spus eu că nu-s drumuri lungi fără peripeții? (Eu am venit dinspre Timișoara. Cu opt ore de mers la volan. Că am prins ceva asfaltări. Nu știu de ce în România asfaltările încep exact în perioada când vin ai noștrii în concedii din diaspora? Știe careva?) După o oră întârziere a venit și o furtună peste Arad. O ploaie torențială binevenită. Și, dela 33 grade C temperatura a scăzut imediat la 21!

Arad, orașul care separă regiunile istorice Banat de Crișana este milenar ca istorie. Are 1094 de ani vechime. Populația depășea puțin peste 145.000 locuitori la recensământul din anul 2021. (Aria metropolitană Arad-Timișoara are cca 805.000 locuitori). Dintre cei 145.000 cca  77 % sunt români. 63 % sunt de religie ortodoxă, si numai 7 % catolici. Iar evanghelici (penticostali și baptiști) undeva spre 9 %. În orașul Arad 1 din 10 oameni e pocăit! Ca județ, este singurul din România care are biserici evanghelice în fiecare sat (evanghelicii sunt penticostalii, baptiștii, creștinii după Evanghelie și „tudoriștii”; ceilalți sunt protestanți; sintagma de neoprotestant a fost folosită de comuniști dar cuprinde și alre confesiuni care nu au la baza numai evanghelia – de exemplu adventiștii). Orasul are vreo 50 de biserici evanghelice. Uni spun că fix 51... Mici, mari, important este că sunt. Aici au apărut primele biserici penticostale din țara naostră. Familia Bradin, foști baptiști, la 10 septembrie 1922 au deschis prima casă de rugăciune penticostală din România, la Păuliș. Apoi s-au multiplicat și în orașul Arad, Cuvin sau împrejurimi. Tot Aradul a dat și câțiva dintre președinții confesiunii penticostale (Gheorghe Bradin, Pavel Bochianu, Pavel Riviș Tipei, Moise Ardelean). Tot aici este și o facultate de teologie penticostală (azi aparține de Universitatea Aurel Vlaicu). Și un liceu de confesiune penticostală. Deci la Arad e punctul zero al Bisericii Penticostale din România. Dar și un punct puternic al Bisericii Baptiste. Aceștia sunt prezenți aici înainte de 1906 (la Salonta se înființează prima biserică baptistă din Transilvania, încă din anul 1874). Între 1890-1910, renumitul predicator baptist Theodor Sida (vicepreședintele baptiștilor în acele vremuri) a deschis în județ peste 60 de biserici! În județul Arad s-a deschis primul Seminar Biblic Baptist, la Buteni (1921), a avut loc Primul Congres Baptist (1922), s-a înființat Liceul Teologic Baptist “Alexa Popovici“, iar între anii 1993-2005 a funcționat  Scoala Postliceală  Sanitară Baptistă Arad. Dintre pastorii și predicatorii renumiți ai baptiștilor arădeni menționăm pe Petru Popovici, Alexa Popovici, Traian Grec din Curtici (fost președinte baptist), Popa Ioan (președinte de cult între 1925-1931), Ioan Truța (pastor renumit la Biserica Speranța Arad) Doru Popa (pastor, primar, președinte de Comunitate), Ioan Bunaciu (născut la Gurba, jud. Arad), Mihai Gongola (redactor șef la revista „Farul Creștin”), Viorel Iuga (fost președinte al Bisericii Baptiste Române), Onisim Mladin (secretar general al Uniunii Baptiste), Cristian Barbosu (pastor Harvest Arad, unul dintre cei mai cunoscuți predicatori români ai momentului)... Și lista e lungă. Am menționat toate acestea pentru a înțelege că în lumea evanghelică românească Aradul e un loc de frunte. Deci Turneul Bethany Chicago a început exact aici.

Am ajuns cu toții în jur de ora 17.00. La Polivalentă nu mai sunt locuri de parcare. Sala a fost luată cu asalt de arădeni. Mici, mari, tineri, bătrâni, alcătuiesc grupuri și grupulețe care vin spre eveniment. Jamdarmeria e la datorie. Și cca 100 de voluntari în tricouri albastre. Azzuro. Grupul de la Bethany are tricouri verzi. Bărbații. Femeile au tricouri albastre. Iar pruncii au tricouri roșii. Toate imprimate cu logo-ul „De ce Isus?”. Chiar așa te-ai întrebat vreodată de ce ne trebuie Isus?


La ora 18,00 sala este aproape plină. În tribune sunt peste 3200 de locuri. Iar pe „suprafața de joc s-au mai așezat 800 de scaune”. Poporul e aproape de 4000. Unii încă mai stau pe afară. Înăuntru e foarte cald. Orice ventilație s-ar face e greu să soți aerul cald și să aduci altul rece. Uneri și tehnologia e suficientă. De aceea orice ar face omul nu poate birui natura. Adică ceea ce e creat de mâna lui Dumnezeu. Și totuși unii se luptă pentru asta! Stați liniștiți. Nu vor birui. Dumnezeu nu poate fi învins de nimeni. Nici de neurolinkurile domnului Elan Musk. Tot ceva efer rămân.

Evenimentul a fost deschis de pastorul Tomuța, președintele filialei Arad. Și fratele prietenului nostru Uțu Tomuța, directorul misiunii Genesis din Chicago. Au fost prezenți mai mulți pastori arădeni în sală în frunte cu ex-liderul penticostalilor Moise Ardelean. Apoi au cântat tinerii. Bethany United cântă fantastic. Iar Laura Bretan nu are egal. Gabi Buzguță și Amalia Decean au și ei voci angelice. Da, muzica e balsam pentru suflet. Cea de worship vorbesc. Praise music, cum ar zice americani. Alt gen de muzici sunt un fel de hodorogelă. Zgărie sufletele. Și urechile lui Dumnezeu. Sala a reacționat cu entuziasm la aproape o oră de concert creștin. Vorba unui tânăr ce i-am luat interviu: „Astfel de evenimente ar trebui să fie măcar o dată pe lună!” Cine are urechi de auzit să audă...

La 20 fix pe scenă a urcat pastorul Luigi Mițoi. Mulțumim Domnului că avem un astfel de prieten! Nu doar pastor, ci frate. Prietenia e o inimă ce bate în două trupuri. Iar frăția e identificare cu semenii. „Patriarhul” Bethany CC (Church Chicago) a avut o copilărie tristă. Poate de aeea e atât de empatic. Intră repede în pielea celorlați. În piele, nu sub piele. A avut o adolescență grea. Cu muncă fizică epuizantă. Dar într-o zi la întâlnit pe Hristos. Acum 40 de ani. Și apoi a început maratonul. Da, Luigi Mițoi e maratonist printre pietoni. Maratonist și alpinist. A început să urce pe Muntele lui Dumnezeu. Nu singur. Ci trăgând pe alții după el. Știați că pe poarta Cerului nu se intră decât minim în doi? Dumneata duci pe cineva de mână? Dacă nu ar fi cazul să cauți un semen. Pastorul Luigi e cunoscut de toată lumea evaghelică. Dar și de celelalte confesiuni tradiționale. Ori de laici. Aș putea spune că e cunoscut și de îngeri, și de demoni. Primii îl ajută, ceilalți vor să-l încurce. Asta e lupta creștină. Dar cine e de partea Domnului e mai mult decât biruitor. Predica de la Arad a fost despre Mântuitorul. „De ce Isus?” O întrebare cu un milion de răspunsuri. Sau decât cu unul singur: pentru că e indispensabil vieții. „Pentru că Isus e singura ființă umană, supranaturală, care nu păcătuit niciodată și care poate să ne ierte păcatele”, a fost primul punct al predicii pastorului din Chicago. Pentru că El este fără păcat poate ridica toate păcatele lumii. Căci Dumnezeu nu ascultă pe păcătoși. Dar pe Cel ce e sursa neprihănirii lumii... „Pentru că Isus a luat condiție omenească precum a noastră. Pentru că a înviat din morți. Iar într-o zi ne vom învia și pe noi”. (Chiar așa, tu crezi în învierea morților? Să nu uiți că există o singură viață. Apoi murim. Apoi vom învia pentru judecată). Pentru că Isus și religia creștină a schimbat omenirea. Pentru că are răspunsuri la toate problemele. Are soluții pentru orice ecuație. Pentru că e Dumnezeu. Pentru că e indispensabil. „Fără El destinația noastră e-n iad!”. L finalul predicii pastorul Luigi Mițoi a spus publicului că întoarcerea la Dumnezeu se face din convingere. Și uneori din constrângere prin suferință. „N-aș dori să vii la El prin constrângere!” Și oamenii au ieșit în față, au îngenucheat, au plâns. Echipa de consiliere am avut discuții cu ei. Ne-am rugat, i-am încurajat. I-am sfătuit să meargă spre Biserică. Spre casa lui Dumnezeu. E singurul instituție de pe planetă care-l reprezintă pe Hristos. Fără Biserică lumea e ca fără Oxigen. Și unde Oxigen nu e... viață nu e. Nu înțelegem de ce pleiade de intelectuali sau hoarde de anonimi se luptă împotriva Bisericii. Vor să trăiască fără ea. E ca și cum ai vrea să supraviețuiești fără plămâni. Adică să stai întubat în aparate. Trăiești, dar nu vital, ci ca o legumă! Oameni buni, trebuie să fugim de viața fără Biserică. Altfel nu trăim, doar vegetăm!

Seara s-a încheiat cu o agapă la Biserica Betania Arad. Un pluton de voluntari ne-au demonstrat că servirea la mese nu se face și dacă nu ești ospătar renumit. Dacă ai dragoste ești deja „involvat” în slujire. De fapt cineva care face o lucrare și nu iubește nu slujește. Ci trăiește o corvoadă. Băieții de la tehnic au avut din nou de lucru după eveniment. Nu doar montarea logisticii ia timp. Ci și demontarea și depozitarea înapoi în cutii.

Mulțumim tuturor celor implicați. Și celor de la tehnic și celor de la bucătărie. Dar și șoferilor de la autocare, celor de la security ori participanților. Mai ales că ați avut coloratură confesională diferită. În Cer nu vom mai avea denominațiuni. Mulțumim Comunității Penticostale Arad, echipei pastorale din Arad. Și bisericilor implicate: BP Betel, BP Betleem, bp Eklessia, BP Izvorul Vieții, BP Elim, BP EL-Shadai, BP Măslinul, BP Maranata, BP Noua Filadelfia, BPĂ Harul, BP Eben Ezer. Trăiți uniți! Când bisericile vor lupta umăr la umăr inamicul nu va avea nicio breșă de intrare. Iar unde este unitate acolo coboară Dumnezeu. Acolo dă binecuvântarea, viața pentru veșnicie (Psalmul 133)

PS: Să vă mai spun că am ajuns la Oradea mai mult adormiți? Cei din autocare au putut măcar ațîpi, deși fusul orar joacă feste. Dar cei ce au condus autoturisme proprii au tras de ei, de ochi, de volan. Oboseala e ca și tutunul. Poate ucide! Să vă mai spun că fratele Luigi a ajuns în Timișoara pentru o emisiune vlog, și că la hotel în oradea a venit aprope dimineața?

Nicolae.Geantă & Misiunea Bethany Chicago

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu