youtube

miercuri, 11 ianuarie 2023

Emblemele Câmpinei - presa online despre eveniment

OGLINDA DE AZI https://oglindadeazi.ro/breaking-news/campina-520-conferinta-aniversara-la-liceul-constantin-istrati/

Miercuri 11 septembrie 2023, în Amfiteatrul Liceului „Constantin Istrati” din Câmpina a avut loc o Conferință Aniversară sub denumirea „Emblemele Câmpinei”. Aceasta a marcat 520 de ani de la atestarea documentară a urbei dintre Prahova și Doftana, unul dintre cele mai renumite centre petroliere românești ale începutului de secol XX. Manifestarea a fost deschisă de prof.dr. Nicolae Geantă - autor a patru volume despre evoluția orașului, care a fost și organizatorul evenimentului, alături de liceul menționat și Societatea de Geografie din România - filiala Prahova.

Înaintea unei rapide prezentări ale unor „embleme” din municipiului prahovean (vechiul târg al orașului, cele două schele petroliere, Casa cu Grifoni, Rafinăria Steaua Română, capela Hernia, casa Lahovari, școala lui Scripcă, Liceul de băieți, bulevardele vechi etc - edificii dintre care unele nu mai sunt), Nicolae Geantă a precizat că întâlnirea nu este una cu caracter privat, ci una destinată publicului larg. Profesorul Geantă a dat apoi cuvântul colegei sale Negoiță Ofelia, care în ultimii ani s-a aplecat asupra unor cercetări ample despre „Liceul de Fete” în clădirea căruia activează în prezent și cei doi profesori. Chiar dacă și-a început activitatea în anul 1921 în școala lui Scripcă, clădirea liceului de fete a fost funcțională abia 10 ani mai târziu, întâmplător sau nu la...11 ianuarie! Dispunând de ceva documente expuse pentru prima dată publicului, Negoiță Ofelia a trecut în revistă mai multe aspecte inedite ale acestei embleme de învățământ câmpinean. De fapt orașul a avut trei mari instituții emblematice: școala lui Scripcă, Liceul de Băieți (DB Știrbey) și Liceul de Fete (Julia Hasdeu), ultimul fiind bombardat și distrus parțial în cel de-al doilea Război Mondial.

Invitatul special al Conferinței a fost Șerban Băleanu, absolvent al Facultății de Geografie și cercetător la Institutul de Petrol din Câmpina, un împătimit istoric local, care deține „cele mai multe documente istorice despre orașul său natal”, așa cum l-a prezentat profesorul Geantă. Șerban Băleanu a fost în dialog cu Nicolae Geantă asupra diferitor embleme câmpinene, și nu a evitat să își expună nemulțumirea față de dezinteresul și tergiversarea unor proiecte care să evidențieze sau menționeze emblemele din patrimoniul local. În fața unui public alcătuit predominant din tineri, dar și profesori, Șerban Băleanu a făcut și o remarcă notabilă: „Am mai spus mereu, paradoxal, acesta e adevărul, monografia municipiului Câmpina a fost scrisă de profesorul Stoica Teodorescu (1924, n.r.). și completată de cele 4 volume din teza de doctorat a domnului Geantă (după 2008, n.r.). Și totuși, nici Stoica Teodorescu, nici Nicolae Geantă nu au fost câmpineni, dar au scos niște lucrări care au fost și vor rămâne emblematice pentru Câmpina!” 

A urmat rapid o trecere în revistă a unor evenimente cu monarhi care au vizitat șantierele petroliere din Câmpina în vremea de mare glorie a orașului (regele Carol I, regina Maria, regele Gustav al V-lea al Suediei, Împăratul Wilhem al II-lea al Germaniei, regele Alexandru al Yugoslaviei, Mihai de Hohenzolern). La final, după ce a îndemnat tinerii „să construiască un viitor măreț orașului în care locuiesc”, Nicolae Geantă a înmânat câteva diplome unor persoane care au contribuții la istoria și evoluția municipiului subcarpatic.

În concluzie, la Liceul Constantin Istrati, miercuri 11 ianuarie, un amfiteatru întreg a fost încântat de istoria unui oraș pionier în industria petrolieră mondială, un oraș cu aer boem, cu nimic mai prejos decât cele occidentale. Câmpina își datorează expansiunea perioadei „aurului negru” dar viitorul îmbracă alte coordonate.


Câmpina TV

https://campinatv.ro/News/Article/0784e18e-7b66-4d4e-afca-416a0e94c1e9_emblemele-campinei-o-conferinta-gazduita-de-liceul-tehnologic-constantin-istrati-si-dedicata-zilei-campinei

Miercuri, 11 ianuarie, în amfiteatrul Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” din Câmpina a avut loc o conferință intitulată ”Emblemele Câmpinei”, un eveniment inedit din multe puncte de vedere și care a fost dedicat Zilei Câmpinei, sărbătorită... discret de administrația locală.

Conferința l-a avut ca amfitrion pe profesorul Nicolae Geantă, invitați fiind Ofelia Negoiță - profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” și Șerban Băleanu - apreciatul cunoscător al istoriei locale, omul despre care profesorul Nicolae Geantă a spus că ”deține cele mai multe documente despre istoria Câmpinei” și a mai adăugat că ”noi nu vom spune povești aici, ci prezentăm date, cifre și documente importante pentru istoria Câmpinei”.

Astfel, Nicolae Geantă a prezentat în două episoade o serie de clădiri și locuri emblematice pentru istoria Câmpinei, dar și personalități, în special membri ai familiilor regale sau șefi de stat, care au vizitat Câmpina de-a lungul anilor. Profesorul Ofelia Negoiță a prezentat o istorie foarte interesantă, cu numeroase date și documente, despre clădirea în care funcționează acum Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati”, în această clădire primele cursuri având loc chiar pe 12 ianuarie 1931, adică în urmă cu exact 92 ani.

Nu în ultimul rând, Șerban Băleanu a vorbit despre o serie de locuri și momente emblematice pentru Câmpina, punctând și amărăciunea că hotărârea Consiliului Local privind montarea de plăcuțe informative pe clădirile reprezentative din Câmpina, hotărâre care a plecat de la un interviu pe care Șerban Băleanu l-a acordat chiar publicației noastre, încă nu a fost pusă în aplicare.

Chiar dacă profesorul Nicolae Geantă a precizat de la bun început că această conferință a fost deschisă publicului larg, totuși, singurii spectatori ai conferinței au fost elevi ai claselor a XII-a din instituția de învățământ care a găzduit evenimentul.

În loc de concluzie, se cuvine salutată inițiativa organizării acestei conferințe, dar și prezentările celor trei vorbitori, prezentări însoțite de imagini din Câmpina veche. Și, parcă privindu-i pe elevii prezenți la conferință, regretăm și mai mult că nu se găsește o soluție pentru ca, măcar o oră pe semestru, în școlile din Câmpina să poată fi prezentată o astfel de conferință, o adevărată lecție de istorie locală pe care vă invităm să o urmăriți în materialul video.


Un comentariu:

  1. Și Aurel Vlaicu a căzut pe-aproape tot din cauza petrolului...lipsă în rezervor. Era oare și pe atunci o problemă de pret/litru ?

    RăspundețiȘtergere