Am întrebat elevii astăzi dacă știu ce se sărbătorește. “Halloween-ul” au răspuns la unison. “Mai gândiți-vă...”. “Colectiv”, a strigat voios unul aduncând în vizor nefericita discotecă. Alții au spus bazaconii. Dar despre Reforma lui Luther n-a știut nimeni!
Din nefericire despre cel mai mare eveniment, care a schimbat radical planeta după Hristos încoace, nu prea se vorbește. Nu doar în școli. Nu se promovează. Mai ales în România. Ai noștri cred că Reforma nu e și pentru țara dintre Carpați și Dunăre... E ceva din Vest, pentru Vest.
Noi știm că Reforma lui Luther a schimbat întâi biserica. A pus-o sub lupa Bibliei. A harului. A credinței. Sola Scriptura. Sola Grazia. Sola fide. Fără Reformă nu ar fi fost posibilă contrareforma. Adică acele acțiuni profunde ale catolicilor care înființează universități pentru a reduce decalajul științific și intelectual față de protestanți.
Mai știm că Reforma a ridicat societatea seculară. A dezvoltat învățământul, scrisul, cultura în limbile materne. A revoluționat muzica. Cele două concepte ale lui Martin Luther că ,,notele aduc textul la viaţă” şi ,,muzica trebuie să comunice Cuvântul lui Dumnezeu oamenilor” l-au desemnat ca liderul creaţiei şi promovării cântecului şi stilului protestant. Reforma a accentuat monarhismul, statele lumii începând modernizarea. Reforma aduce capitalismul, spiritul de inițiativă, dezvoltarea productivității muncii. Și mai târziu Revoluția industrială.
Și mai știm că Reforma a declanșat mișcările globale. Emigrația. Protestanții prigoniți de Irlanda, Olanda, Franța, Germania etc, iau drumul Americii. Mayflower (1620) aduce părinții pelerinajului. Și mai târziu ia naștere SUA, cea mai puternică națiune a lumii moderne.Într-un cuvânt Reforma înseamnă succes. În viața de aici, și în cea de apoi. Înseamnă Evanghelia lui Hristos și nu tradiții omenești. Solus Christus. Aduce glorie numai lui Dumnezeu! Soli Deo Gloria!
Și astăzi e nevoie de Reformă. În viața fiecărui individ. În biserici. În societate. De 500 de ani vorbim despre Reforma lui Luther. Despre transformările ei. 31 octombrie 1517. O zi când Luther a început schimbarea lumii.
Tu ai o zi a reformei? Ești schimbat?
Nicolae.Geantă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu