youtube

sâmbătă, 28 septembrie 2024

(Ne)pofta de lectură – de Nicolae.Geantă

Întâmplător sau nu, ieri, treierând orașul nostru dintre Prahova și Doftana, am întâlnit o cutie stradală cu cărți. Cutiile acelea unde găsești cărți expuse pe care le iei și te așezi pe bancă în parc să savurezi lectura, sau le iei chiar acasă, le citești și le aduci înapoi! Curios, am deschis pandoria. Și (chiar) am fost (neplăcut) surprins. În teancul de cărți expuse public și gratuit, nicio carte nu părea interesantă! Niciun autor consacrat, niciun titlu de valoare! În concluzie: cărți anonime scrise de anonimi!

Departe de mine de a critica inițiativa „Clubului de Lectură”, care își dorește ca tinerii să citească. Și nu numai ei. Într-o țară în care (conform editurii Humanitas, 2024), cca 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimele 12 luni, în care achiziția de carte pe cap de locuitor este de numai 3 (trei) euro, sau în care analfabetismul funcțional e undeva la jumătate dintre locuitori, lipsa apetitului pentru citit este atentat la siguranța nației! Unde mai punem și că, de dimineața până seara, tinerii - dar în procent înfricoșător și adulții, scrolează tik-tok-ul, reel-urile și tot felul de garbage-uri (vorba englezilor) care nu primenesc deloc mintea, ci o îmbâcsesc. O transformă în tomberoane...

Totuși, dacă dorești să atragi oamenii spre citit – fie ei prunci sau cu barba sură – nu o poți face cu cărți anonime scrise de anonimi, care au fost vândute la pachet și obligatoriu în perioada comunistă, și care nu au arătat interes nici măcar pentru cei ce le-au achiziționat atunci (spun asta pentru că deschizându-le am constatat că deși învechite nu au fost răsfoite niciodată!). Nu poți face atrăgător cititul românului din 2024 cu cărți care nu te-au schimbat nici pe tine, nici pe nimeni altcineva, poate în afara celui ce a stat la masa de scris. „Nu citește nimeni cărți de care te-ai descotorosit”, mi-a spus un prieten. Și adaug eu, te-ai descotorosit, dar măcar dacă ar fi cărți cu valoare (educațională).

Dacă vrem să determinăm tinerii să citească în 2024 ar trebui să le oferim (gratuit) măcar opere bune. Consacrate. Ale unor autori celebrii, ale unor experiențe de viață molipsitoare. Care să producă nu numai apetit de lecturat ci și bun simț, caractere, intelect, oameni echilibrați și societate care urcă pe culmile bunăstării! Cu cărți învechite, anonime, nedrese cu sare și har – fără gust – nu poți alimenta decât nepofta de citit!

Oferiți celor din jur cărți bune! Cărți noi! Sau măcar să fie undeva pe acolo, între limita dintre nou și-o stare foarte bună! Nu oferiți niciodată cuiva cărți (sau orice altceva) care nu v-au schimbat cu nimic pe dumneavoastră! (mai ales la serbările școlare!) Nu îi va schimba nicidecum pe ei. Nimeni nu renunță la un lucru până nu primește o ofertă mai bună. 

Cu cărți fără valoare nu poți învinge era atractivului online. Nu poți decât activa nepofta de lectură! De fapt faci rău crezând că faci bine...

 

PS: În dimineața aceasta, curios probabil după întâmplarea mea de ieri, prietenul meu a deschis și el o cutie din centrul orașului. Îmi scrie: „Padre, surpriză! Erau cel puțin 5 cărți de... Helen White!”

Nicolae.Geantă

2 comentarii:

  1. Dacă vor să miște cărțile, să facă și ei cum au făcut cei din epoca de aur : la fiecare carte,o porție de mici cu muștar și două beri...ar fi coadă până la semafor.

    RăspundețiȘtergere