miercuri, 24 noiembrie 2021

Armura care nu se dezbracă – de Nicolae Geantă

În repetate rânduri am auzit de la amvoanele bisericii îndemnuri stringente de a îmbrăca „armătura” lui Dumnezeu! (conform Efeseni 6:13). Da, da, armătura. Termenul, mai arhaic e drept, e folosit de unii predicatori ca fidelitate pentru traducerea Cornilescu. Poate Dumitru Cornilescu s-a inspirat din latină când a folosit termenul „armătură”.  Italienii traduc și azi „completa armatura di Dio”. Englezii vorbesc despre armura lui Dumnezeu („armor of God”), iar francezii despre toate armele lui Dumnezeu („tout les armes de Dieu”). Traducerea românească Galaction spune de asemeni „toate armele lui Dumnezeu”. Rețineți: toate. Asta înseamnă că nu trebuie uitat să atașezi ceva! Un singur accesoriu lipsă și ești ineficient în luptă! Apostolul Pavel, când le sugerează efesenilor să îmbrace „armura lui Dumnezeu” folosește cuvântul grecesc „panoplian”. Acesta poate fi tradus ca „toate armele” sau „tot armamentul”. Dar ceea ce îmi place cel mai mult este faptul că verbul „îmbrăcați-vă” (cu armura aceasta) este la timpul aorist, indicând o îmbrăcare cu armura pentru totdeauna, fără a mai fi dată vreodată jos! Cine se îmbracă cu armura lui Dumnezeu nu o poate dezbrăca! 

Dar ce a dorit Apostolul Pavel să ne sugereze? În primul rând armura nu se dă jos niciodată pentru că lupta cu diavolul, cu vrăjmașii lui Hristos, este permanentă. În al doilea rând, pentru că numai o clipă fără armură și putem fi loviți fatal de către adversar. În al treilea rând, pentru că numai puțin dezbrăcată și devii relaxat, s-ar putea să nu mai vrei să o îmbraci din nou. Vei rămâne apoi total neprotejat pentru luptă, pentru încercarea cea grea. Pavel spune că în ziua aceea trebuie „să rămâi în picioare după ce vei fi biruit!”

Nu lăsați jos adevărul nicio clipă. Mai bine suferiți dvs pentru el decât adevărul pentru dvs!
Nu lăsați jos neprihănirea! Pentru o singură mică pată se poate pierde tot Cerul.
Nu lăsați jos râvna pentru predicarea Evangheliei. Cu cât e predicat mai puțin Dumnezeu cu atât e mai activ diavolul!
Nu lăsați jos credința. E ca o șopârlă, spunea Vladimir Pustan. Poate fugi de lângă tine în orice clipă și n-o mai poți niciodată prinde!
Nu lăsați jos Biblia. O să rămâneți spadasini fără sabie!
Nu lăsați nimic din armele lui Dumnezeu! Cine renunță la ele, rămâne fără mântuire!

PS: Armura Domnului poate fi grea. Dar când Dumnezeu îți pune în spate o greutate cu siguranță mâna Lui te sprijină!

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Amin!
    Mai ales când știm în ce vreme ne aflăm ...
    (2 Cor 6:7) prin Cuvântul Adevarului
    , prin puterea lui Dumnezeu, prin armele de lovire și de apărare pe care le dă neprihănirea;

    RăspundețiȘtergere