marți, 28 noiembrie 2023
luni, 27 noiembrie 2023
sâmbătă, 25 noiembrie 2023
vineri, 24 noiembrie 2023
THANKSGIVING DAY CU VIDEOCONFERINȚĂ LA LICEUL CONSTANTIN ISTRATI CÂMPINA
THANKSGIVING DAY CU VIDEOCONFERINȚĂ
Dacă e ultima joi din luna noiembrie atunci la Liceul Tehnologic „Constantin Istrati” din Câmpina se sărbătorește Thanksgiving Day. Și asta nu de un an , nu de doi ani, ci de peste zece! În 2023, Evenimentul s-a desfășurat pe 23 noiembrie, de la ora 12 fix, în Amfiteatrul CDI, cu un invitat special, tocmai din Chicago. Daniel Popescu, un român american din Skokye (suburbie a metropolei Chicago) a fost prezent la manifestare prin... videoconferință! Timp de o jumătate de oră, Daniel Popescu, moderat de prof. dr. Nicolae Geantă (protagonistul evenimentului), a povestit liceenilor câmpineni aspecte dintr-o zi de thanksgiving american. „Sărbătoarea a devenit foarte laică, americanii serbând mai mult în jurul mesei îmbelșugate decât în biserică”, a povestit Daniel, care a mai menționat că „după masă yahkeii privesc 2-3 meciuri de fotbal american”, de Thanksgiving fiind programate adevărate derby-uri în NFL (National Football League).
După intervenția video a domnului
Popescu, profesorul Nicolae Geantă a avut o prelegere despre „un secret” ce
trebuie cunoscut și practicat de către orice pământean: „Secretul Mulțumirii”.
„Trei lecții vrem să învățăm în ziua aceast specială: 1) fiți mulțumitori și
pentru partea goală a paharului!; 2) fiți recunoascători celor ce v-au făcut
bine!; 3) fiți darnici! - dărnicia nu a sărăcit pe nimeni”. Nicolae Geantă a
subliniat că Thanksgiving-ul nu e despre Curcan, ci despre Recunoștință! „E
rara avis recunoștința” a spus acesta liceenilor din Amfiteatru. „Așa că vă
provoc: Avei cui adresa o mulțumire? Atunci, când mergeți de aici și faceți-o!
Cu un telefon, un sms, o mângâiere, o floare, o prăjitură, o ciocolată, o
îmbrățișare. Faceți pe cei din jur să simtă thanksgivingul! Dar nu doar azi, ci
zi de zi. Recunoștința e sărbătoare continuă...”
https://oglindadeazi.ro/
miercuri, 22 noiembrie 2023
Cum poți salva mai multe vieți - de Nicolae Geantă
Întrebat care e dorința sa pentru atunci când va fii mare, un băițel, de ziua sa, a declarat în fața invitaților:
- Când voi fii mare voi salva multe vieți!
- Ce vrei să te faci? Salvamar?
- Nu.
- Atunci doctor?
- Nu.
- Pomiper?
- Nici atât.
- Atunci ce?
- Scriitor…
O carte bună salvează mai multe vieți decât un medic! Iar predicile bune au salvat mai mulți oameni decât toate spitalele!
Scrieți cărți salvatoare! „O carte bună e o conversație cu un om deștept”, zicea Tolstoi. Și cine stă cu înțelepții îi va imita!
Citiți zi de zi ceva care să vă motiveze! Eminescu ne scria odată: „Cărțile sunt cei mai buni profesori!” Citiți, apoi motivați-i și pe cei din jur! Virusați-i de viață!
Nicolae.Geantă
duminică, 19 noiembrie 2023
Bogăția ca o ruletă rusească – de Nicolae.Geantă
Pe un deal, un boier s-a întâlnit într-o zi cu un om sărac. După ce a fost salutat cu sfială de omul sărac care avea și o dăsagă mare peticită în spate, boierul i-a spus cu înfumurare:- Vezi tu turmele acelea de pe versantul munților?
- Le văd, domnule!
- Sunt ale mele!
Apoi a continuat bogatul:
- Vezi tu herghelia aceea de cai de la marginea satului?
- O văd domnule!
- Și vezi cirezile de vaci de pe câmp?
- Sigur că le văd...
- Ei bine, zise bogatul toate turmele de oi, vacile și caii sunt ai mei. Și pe deasupra omule, și toate câmpiile, pădurile, râurile și muntele acela sunt ale mele!
Săracul s-a uitat puțin la el, la bogat, apoi a întins mâna
și i-a arătat:
- Vezi tu Cerul acesta albastru? Ei bine tot Cerul acesta cu toate stelele lui sunt ale mele!
Dintotdeauna, oamenii s-au împărțit în două categorii: bogații cu muuulte posesiuni, și săracii cu buzunarele goale! Totuși, și unii și alții pleacăm într-o zi dincolo, în veșnicie! Cu mâinile goale! Paradoxal, Cerul e populat mai mult de săraci!
Hristos ne-a avertizat în dese rânduri că bogățiile pot fii o piedică pentru Cer. Odată El a afirmat că „mai repede trece cămila prin urechea acului decât să intre un bogat în Cer”. Mă gândeam într-o zi: „de ce oare?” Simplu: Cerul are o poartă îngustă de tot. Și unii nu vor putea trece de ea de... burtă!
Desigur Hristos nu are nimic împotriva oamenilor care dețin posesiuni, bogății. Numai că ne-a avertizat în dese rânduri: „Aveți grijă să nu pună stăpânire pe voi!” Pentru că vom deveni robii avuțiilor. Și oricâte am avea niciuna nu poate fi echivalentă nicI măcar cu un metru pătrat de cer!
Dumnezeu nu a promis pământul nimănui. Ci Cerul. Și totuși prea puțin aleg varianta Lui.
Strângeți-vă comori în cer! Avuțiile strânse pe pământ sunt un fel de ruletă rusească. Dar atenție: fără glonț doar o singură poziție!
Nicolae.Geantă
sâmbătă, 18 noiembrie 2023
Conferință regională cu slujitorii Creștini după Evanghelie la Ploiești
Cătălin Miron, care a trăit o perioadă în Atena, a accentuat trei mari domenii în care slujitorul Domnului trebuie să exceleze. În primul rând trebuie să „persevereze în consacrare”, în ciuda condițiilor care uneori „par prea grele”. După ce a identificat câteva bariere ce aduc dificultăți în slujba amvonului, și a precizat că unele statistici spun că 50% dintre slujitori „nu mai continuă să slujească după 10 ani”, pastorul bucovinean a pus degetul pe rană cu declarația „tinerii pleacă, și odată cu ei pierdem materialul intelectual”. „Oricât ar fi slujirea de anevoioasă, Hristos promite uj jug bun” a adăugat acesta, precizând o listă de eroi ai credinței de pe paginile Scripturii care „au dus lupta până la capăt”.
În al doilea rând, Cătălin Miron
a subliniat „atitudinea față de împotrivire”, trecând în revistă situații în
care personajele biblice sau contemporane au reușit să depășească momentele
dificile venite din partea criticilor, împotrivitorilor, defăimătorilor etc. „Toate
acestea fac parte din menu-ul unui slujitor” a concluzionat Miron, motivând
slujitorii să meargă înainte.
În al treilea rând, predicatorul
a accentuat nevoia de „pregătire continuă” a unui slujitor, mai ales acum, în
era digitalizării, când oamenii pot verifica rapid orice informație, când auditoriul
este obișnuit cu secvențe scurte și siropoase. „Care-s ultimele 5 cărți
citite?” a fost o altă mare provocare pentru publicul din sală. „Fiți atenți la
cunoașterea Sfintelor Scripturi” a spus Miron spre finalul expunerii,
concluzionând astfel: „Dacă nu rezistăm, perseverăm, studiem, cum vom face o
lucrare bună?” Chiar așa, cum credem că vom avea izbândă?
După predică a urmat o sesiune de Q&A, însă timpul a fost insuficient pentru aceasta.
A urmat pauza de prânz, cu masă și socializare, apoi o serie de discuții asupra „perspectielor BCDE din România”, Comitetul Executiv al confesiunii prezentând o scrisoare cu privire la discuțiile din Comisia Națională de Păstorire-Disciplină cu privire la starea actulă a Bisericii creștine după Evanghelie din România și viziunea pentru perioada imediat următoare.
Concluzia finală a evenimentului, cât și a prelegerii pastorului Cătălin Miron sau a scrisorii finale a Comitetului Executiv sună astfel: e necesară „o reformă profundă în multe aspecte având la bază Scriptura”. Da, atât BCDE cât și orice biserică evanghelică din țară sau diaspora, au nevoie de reformă, de prospețime, de refresh... Cine are însă curajul să înceapă?
Nicolae.Geantă
vineri, 17 noiembrie 2023
Europa a murit la Auschwitz! - de Sebastian Villar Rodríguez
La Auschwitz am ars un grup de oameni care reprezentau cultura, gândirea, creativitatea, talentul. Am distrus poporul ales, pe cel cu adevărat ales, pentru că au dat naștere unor oameni mari și minunați care au adus mari contribuții lumii și astfel au schimbat lumea.
Contribuția poporului evreu de astăzi este resimțită în toate domeniile vieții: știință, artă, comerț internațional și, mai ales, ca conștiință a lumii. Uită-te la orice panou de donatori la orice simfonie, muzeu de artă, teatru, galerie de artă, centru de știință etc. Veți vedea multe, multe nume de familie evreiești. Aceștia sunt oamenii care au fost arși. Din cei 6.000.000 care au murit, câți ar crește pentru a deveni muzicieni, medici, artiști, filantropi talentați?
Sub pretextul toleranței și pentru că am vrut să ne dovedim singuri că ne-am vindecat de bolile rasismului și bigotismului, Europa ne-a deschis porțile pentru 20 de milioane de musulmani, care ne-au adus prostia și ignoranța, extremismul religios și intoleranța. , criminalitatea și sărăcia, din cauza refuzului de a munci și de a-și întreține familiile cu mândrie.
Azi dimineață am primit această poveste dela un frate bătrân pe oațap:
Un alt prieten creștin, coleg de serviciu, îmi spunea la serviciu: „Ne-am făcut și noi adunare nouă în curte la mine”. La care eu i-am zis: „Ați făcut-o mai mare?”. Și el îmi răspunde cu părere de rău: „Măi Pavelică, am făcut-o cam îngustă (strimtă, nu prea are lățime), pentru două rânduri de scaune lejere. Lungime aveam. Dar e cam strâmtă. Nu am făcut-o mai lătuță pentru că aveam un cireș în dreapta și-l țineam pentru copii. Măi și prăpăditul de cireș în anul următor s-a usc
joi, 16 noiembrie 2023
marți, 14 noiembrie 2023
Nicolae Geantă - Jurnal de Texas (2) - din volumul „Jurnal de America”
Sâmbătă am fost cu Radu în Bandera. Cum n-ați auzit de Bandera? Este capitala mondială a cowboy-lor! Situat la 75 km NV de San Antonio, orășelul cu 829 locuitori care poartă numele de „Steag” (bandera în spaniolă), se găsește în podișul Edwards și a fost fondat de imigranți romano-catolici polonezi, veniți din Silezia Superioară. Bandera e un amestec de culturi indiene, mexicană, poloneză și occidentală îi conferă o ambianță unică, care nu se găsește în altă parte în Texas.
Biserica de aici este una dintre cele mai vechi din America. Cu o stradă principală Main Street, pe care sunt clădirile vechi, pompierii și șeriful, cu baruri și restaurante western, unde poți parca automobile dar și lega caii de stanoagă, Bandera e desprins parcă din filmele cu John Wayne. Când am coborât din RAM-ul lui Radu m-am simțit ca un aviator ce-a invadat un sat medieval. Am văzut celebrele butoaie de whisky pe trotuar, ușile evantai ale barurilor, caii legați de stâlpi în fața saloanelor, și am intrat să mâncăm un celebru steack (friptură de vită) într-o tavernă veche de 100 de ani. Ca-n filme! Pe unul din pereți am remarcat un iepure cu... coarne împăiat! Sincer nu știam că există așa dihănii prin Texas.
Din restaurant am vizitat puțin micuțul oraș (am rămas uimit de debandada din curțile oamenilor; un haos cum numai prin cartierele de rromi de pe la noi am întâlnit – table, căruțe, lemne, paie, pereți scorojiți, mașini abandonate ruginite, garduri vraiște, ce mai, te ia durerea de cap), apoi am urcat pe un deal la vechiul „saloon”, care azi era o ruină. Aici, prin hijăraia de tufișuri, multe bătălii sângeroase s-au dat între indienii apași și comanche și cuceritorii spanioli. Pentru Pasul Bandera (12 mile nord de oraș), circulă o legendă că s-a atârnat o „bandera” roșie (un steag) pentru a defini granița dintre terenurile de vânătoare spaniole și indiene. Am coborât la intrarea sudică pe autostrada 173, unde am făcut câteva fotografii lângă panoul care definește orașul drept capitala mondială a cowboy-lor. Sălbăticia era atât de evidentă încât mă temeam să nu iasă cumva din tufișuri ceva mistreți. Și n-aveam niciun pistol măcar la noi!
Nicolae Geantă - Jurnal de Texas (1) - din volumul „Jurnal de America”
luni, 13 noiembrie 2023
vineri, 10 noiembrie 2023
Apariție editorială: JURNAL DE AMERICA - de Nicolae Geantă
Nicolae Geantă în Bucovina
sâmbătă 11.11.2023 - ora - 17,00 - Biserica Betel Luncușoara
duminică 12.11.2023 - ora 10,00 - Biserica Punct Suceava
duminică 12.11.2023 - ora 16,00 - Biserica Betel Luncușoara
joi, 9 noiembrie 2023
miercuri, 8 noiembrie 2023
USR, Lasconi și Fâșia Gaza - de Nicolae.Geantă
Pentru USR, și nu numai, păcat de moarte a făcut Elena Lasconi. A avut îndrăzneala să susțină că e creștină, că susține căsătoria între un bărbat și o femeie, deci și familia așa cum a instituit-o Dumnezeu. Prin urmare, deși era considerată locomotiva useristă pentru europarlamentare, madam Lasconi a fost trasă mintenaș pe linie moartă. Nu știu dacă USR-ul s-a sinucis puțin prin lapidarea primăriței din Câmpulung, dar știu că s-a sinucis și mai mult pentru idologia deșartă ce-o promovează. Să te ridici mereu împotriva normalității, a moralei creștine, a Bisericii, să înfierezi cu mânie peste 95% dintre românii care vor o familie tradițională, să-i faci medievali, retrograzi, homofobi (!), să refuzi să depui jurământ cu mâna pe Biblie și chiar pe Constituția țării, și apoi să vii să cerșești voturi de la populația pe care o bălăcărești, nu e numai obrăznicie. Ci și atitudine de păcală. Dar unde nu-i teamă de Dumnezeu...
După decapitarea
doamnei Lasconi, haters-ii au adulmecat sânge proaspăt. Și au început sudalme
și anateme. Și împotriva duduiei fost viitor europarlamentar, și împotriva USR-ului,
partid tânăr dar obosit ca un moșneag ieșit din colhoz. Culmea heitărelii a
atins-o chiar fiica primăriței Lasconi, odraslă care public și-a făcut mama cu
ou și cu oțet, condamnând-o de „atitudine jegoasă”. Mica Lasconi, care
hoinărește pe Malurile Senei și promovează mișcarea elgh3betistă fiind parte
din ea, a postat un scurt video teatral și de doi bani, care a devenit mărul discordiei în online! Chiar
dacă ziarele (se putea altfel?) au ținut partea tinerei, cititorii online au
distrus-o figurativ! S-a dovedit încă odată că tăcerea te face filosof, iar vorbele
aiurea îți pun galoane de nechibzuit. Poate tocmai de aceea, astăzi tânăra a
anunțat cu surle și trâmbițe că regretă ieșirea în decor. Totuși nu a cerut
scuze mamei sale! Pentru ea „să-ți cinstești părinții” e demodat.
Tot zilele
acestea, presa, scrisă sau online, televiziunile și pleiada lor de părelologi
au întors pe toate fețele conflictul dintre Israel și Hamasul terorist din Fîșia
Gaza. Multe, cam prea multe voci acuză Israelul ca fiind „răul cel mare”, și fac
lobby pentru „nevinovații” palestinieni. Desigur nu e niciodată justificat ca
în război să piară oameni nevinovați, dar nu Israel a început răzmelița. Iar victimile dintre evrei sunt mult mai multe și la fel de nevinovate.
Și totuși ce au
în comun USR, fiica doamnei Lasconi și Fâșia Gaza? Un singur lucru: îl urăsc pe
Dumnezeu! USR când se ridică împotriva moralei creștine și a Bibliei, fiica
doamnei Lasconi când își sudălmește mama, palestinienii când cer distrugerea definitivă
a Israelului, părelologii televizați care înfierează radical creștinii
„medievali”, Biserica sau chiar Israelul, de fapt nu împotriva acestora se
ridică, ci împotriva rânduielii lui Dumnezeu! Și cine se ridică împotriva voii
lui Dumnezeu e ca un om care scuipă în sus: scuipatul îi va cădea tot lui în
cap!
Nu urâți pe nimeni! Nici useriștii, nici palestinienii și nici „băieții ori fetele vesele” care vă acuză că sunteți homofobi! Ura e bumerang. Nu iubiți însă apucăturile lor. E sinucidere...
Nicolae.Geantă
marți, 7 noiembrie 2023
Ultima frunză – de Elena Baciu-Mihailov
luni, 6 noiembrie 2023
Musulmanii nefericiţi !
Ei nu sunt fericiţi în Gaza!
Ei nu sunt fericiţi în Egipt!
Ei nu sunt fericiţi în Libia!
Ei nu sunt fericiţi în Maroc!
Ei nu sunt fericiţi în Tunisia!
Ei nu sunt fericiţi în Yemen!
Ei nu sunt fericiţi în Irak!
Ei nu sunt fericiţi în Iran!
Ei nu sunt fericiţi în Pakistan!
Ei nu sunt fericiţi în Afganistan!
Ei nu sunt fericiţi în Siria!
Ei nu sunt fericiţi în Liban!
Ei nu sunt fericiţi în Bahrein!
Dar unde sunt ei fericiţi?
Sunt fericiţi în Germania.
Sunt fericiţi în Franţa.
Sunt fericiţi în Anglia.
Sunt fericiţi în Olanda.
Sunt fericiţi în Belgia.
Sunt fericiţi în Spania.
Sunt fericiţi în Italia.
Sunt fericiţi în Australia.
Sunt fericiţi în USA.
Sunt fericiţi în Canada.
Sunt fericiţi în Suedia.
Sunt fericiţi în Norvegia.
Sunt fericiţi în Austria.
Sunt fericiţi în Elveţia.
Ei sunt fericiţi în toate ţǎrile care nu sunt musulmane!!!
Nu islamul!
Nu conducerea lor!
Nu pe ei înşişi!
Ei acuzǎ ţǎrile în care sunt fericiţi!
Scuzaţi-mǎ, sunt oare atât de idiot ca să nu pot sǎ înţeleg?
duminică, 5 noiembrie 2023
Zburând și sfidând legile – de Nicolae Geantă
Se zice că la sediul N.A.S.A., agățat pe un perete, e un tablou cu o albină ce conține următorul citat: „Aerodinamic, corpul unei albine nu este făcut pentru zbor; partea bună este că albina nu știe".
Potrivit legilor fizicii o albină nu poate zbura. Principiul aerodinamicii spune că lățimea aripilor sale este prea mică pentru a-i putea menține corpul enorm în zbor. Albina însă nu știe! Nu știe nimic despre fizica și logica ei. Și… zboară. Zboară oricum.
Zborul firesc al albinii este ceea ce fiecare dintre noi ar trebui să învețe: să zburăm și să triumfăm în fiecare moment, în fața oricărei dificultăți și în orice circumstanțe! În ciuda gravitației păcatului care ne atrage continuu în jos, în ciuda a tot ce pot spune alții despre noi, în ciuda faptului că nu am mai zburat niciodată!
Albina sfidează aerodinamica! Simplu: zburând.
Nicolae.Geantă
(PS: mulțumesc Valentino pentru idee)
sâmbătă, 4 noiembrie 2023
Totul începe cu o sămânță! - de Nicolae Geantă
vineri, 3 noiembrie 2023
Jurnal de la Dineul cu Rugăciune al Parlamentului. Ediția XXX – de Nicolae Geantă
Marți 31 octombrie 2023. Ora 7,30. Intrarea S1 a Parlamentului României
este luată cu asalt. Mașini din toate colțurile țării. Oameni veniți cu
avioane. Dar și cu trenul. Sau chiar pe jos. Toate aleile sunt pline. Colorate.
Cu flori. Cu mașini. Cu bărbați în costume. Fashion-ul la Parlament are culoare
bleumarin. Unii sunt însoțiți de soții. Foarte puțini. Interesant este că grosul
acestora nu-l constituie politicienii. Ci creștinii. Tradiționali, evanghelici.
Strânși ca o mână la Dineul cu Rugăciune!
După ce treci de Security la Camera Deputaților, urci scările imense de marmură (1 milion de metri cubi de marmură s-au folosit la clădire). În capătul scărilor intri într-un hol uriaș, unde te întâmpănă busturile lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu și AI Cuza. Nu e niciun transilvănean. Eu l-aș fi pus și pe Avram Iancu... Din hol intri direct, (sau din alt hol imens), în sala CA Roseti. Adică în Sala de Conferințe, în care ca arhitectură interioară se remarcă elementele stilului cubist, art-deco (scaune) în culori (în care predomină ocru-auriu), cu covoarele în semicerc, ca și băncile care circumscriu spațiul central. Întreaga încăpere este dominată de imensul candelabru central, cel mai important din întreaga clădire (5 tone).
31 octombrie 2023 |
Lacrimile nu au religie - de Nicolae.Geantă
Nu doar Gaza ascunde un pluton de „hamași”.
Răutatea nu are religie.
Lacrimile nu au religie.
Nici păcatele nu au religie.
Dar dragostea nu e în afara acesteia!
Lacrimile pot fi șterse cu dragoste de oameni. Sau de Dumnezeu.
Dar păcatele le șterge cu dragoste numai Hristos Isus!
Răutatea nu se șterge. Găurile ei rămân. Dar pot fi acoperite cu bunătate!
Bunătatea nu lasă cicatrici! De aceea nu e ținută minte...
Totuși, fiți oamenni buni și astăzi!
Slujiți-i cu scumpătate lui Hristos!
Nu îi auziți sandalele lipăind prin Sala Tronului?
Nicolae.Geantă
joi, 2 noiembrie 2023
Nevoia de poeți - de Nicolae.Geantă
În plină eră smart, unde inteligența artificială a început să comunice la secundă ceea ce omul nu ar reuși, vorbirea umană a devenit din ce în ce mai puerilă, mai stearpă, mai de lemn. Ne-am afundat în niște vremuri în care cuvintele pline de farmec lipsesc, declarațiile pline de dulceață nu mai izvorăsc pe buzele pământenilor, vorbele care zidesc sunt puține. În schimb limbajul uman a devenit tot mai agresiv, mai grotesc, mai obscen, mai banal, mai nesemnificativ. Într-un cuvânt mai sărac. Pentru că oamenii bogați au cu ei cuvintele, nu banii. Hristos s-a remarcat prin cuvinte care-au devenit giuvaere. La fel și ucenicii lui până azi.
Despre Dumnezeu nu poți vorbi cu cuvinte de două parale,
banale, fără gust. Dumnezeu este poezie. Orice mesaj despre El este plin de
muzică reverberantă. Prin urmare orice volum de poezie creștină este un ulcior
de apă proaspătă.
Trăim o vreme în care e mare nevoie de poeți, de pictori ai
cuvintelor frumoase. Pline de farmec. Aceștia nu apar des, nu-i întâlnești la
colț de stradă. Ei se formează încet, încet în laboratoarele meditației.
Printre ei au apărut și domnul Jenică Bazâru (din Constanța). Care vă invită să savurați un volum al
încercărilor sale de condeier.
Nicolae.Geantă, pastor, profesor, publicist