sâmbătă, 18 noiembrie 2023

Conferință regională cu slujitorii Creștini după Evanghelie la Ploiești


Sâmbătă 18 noiembrie 2023, la Biserica Logos din Ploiești a avut loc Conferința regională Muntenia, a slujitorilor din conducerea Bisericilor Creștine după Evanghelie. La ora începerii (10,00)
, câteva sute de prezbiteri din sudul țării au intonat imnuri creștine urmate de rugăciuni pe... echipe. După aproximativ 40 de minute de închinare, Cătălin Miron, unul din conducătorii Bisericii Betel din Suceava a susținut tema principală a evenimentului: „Viața ca o jertfă. Aspecte practice ale slujirii prezbiterilor”. Subiectul, de mare actualitate pentru orice biserică evanghelică din România (și numai) a fost o provocare pentru participați, mai ales că în vremurile de față trăim sub un permanent asalt asupra slujirii de calitate.

Cătălin Miron, care a trăit o perioadă în Atena, a accentuat trei mari domenii în care slujitorul Domnului trebuie să exceleze. În primul rând trebuie să „persevereze în consacrare”, în ciuda condițiilor care uneori „par prea grele”. După ce a identificat câteva bariere ce aduc dificultăți în slujba amvonului, și a precizat că unele statistici spun că 50% dintre slujitori „nu mai continuă să slujească după 10 ani”, pastorul bucovinean a pus degetul pe rană cu declarația „tinerii pleacă, și odată cu ei pierdem materialul intelectual”. „Oricât ar fi slujirea de anevoioasă, Hristos promite uj  jug bun” a adăugat acesta, precizând o listă de eroi ai credinței de pe paginile Scripturii care „au dus lupta până la capăt”.

În al doilea rând, Cătălin Miron a subliniat „atitudinea față de împotrivire”, trecând în revistă situații în care personajele biblice sau contemporane au reușit să depășească momentele dificile venite din partea criticilor, împotrivitorilor, defăimătorilor etc. „Toate acestea fac parte din menu-ul unui slujitor” a concluzionat Miron, motivând slujitorii să meargă înainte.

În al treilea rând, predicatorul a accentuat nevoia de „pregătire continuă” a unui slujitor, mai ales acum, în era digitalizării, când oamenii pot verifica rapid orice informație, când auditoriul este obișnuit cu secvențe scurte și siropoase. „Care-s ultimele 5 cărți citite?” a fost o altă mare provocare pentru publicul din sală. „Fiți atenți la cunoașterea Sfintelor Scripturi” a spus Miron spre finalul expunerii, concluzionând astfel: „Dacă nu rezistăm, perseverăm, studiem, cum vom face o lucrare bună?” Chiar așa, cum credem că vom avea izbândă?

După predică a urmat o sesiune de Q&A, însă timpul a fost insuficient pentru aceasta.

A urmat pauza de prânz, cu masă și socializare, apoi o serie de discuții asupra „perspectielor BCDE din România”, Comitetul Executiv al confesiunii prezentând o scrisoare cu privire la discuțiile din Comisia Națională de Păstorire-Disciplină cu privire la starea actulă a Bisericii creștine după Evanghelie din România și viziunea pentru perioada imediat următoare.

Concluzia finală a evenimentului, cât și a prelegerii pastorului Cătălin Miron sau a scrisorii finale a Comitetului Executiv sună astfel: e necesară „o reformă profundă în multe aspecte având la bază Scriptura”. Da, atât BCDE cât și orice biserică evanghelică din țară sau diaspora, au nevoie de reformă, de prospețime, de refresh... Cine are însă curajul să înceapă?

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu