luni, 30 august 2021

Puțin despre lungimea predicii – de Nicolae.Geantă


„Frate, da' tu nu poți să predici decât 10-15 minute? Așa cum facem noi ceilalți?”. Reproșul ăsta vine deseori în biserici. L-am trăit și eu cu mulți ani în urmă pe pielea mea. E gustat azi de mii de tineri. Nu vine de la frații care stau în bănci, și nici atât din partea surorilor. Ci din partea acelora ce suferă de amvonită. De la Comitete. Acești justițiari eclesiastici.

Problema care o ridic eu aici nu are caracter de leadership, și nici de programator spiritual, ci pur și simplu întreb: cât să dureze o predică?

Odată un frate spunea că dacă ești sub 20 ani predici 20 de minute, dacă ai 40 predici 40 de minute și dacă ai 70 peste o oră! Și eficiența? Aici răspundeți dvs, cei care-i ascultați…

„Predicile lungi obosesc”, spun unii. Bănuiți de ce? Pentru că ei nu pot predica decât câteva minute. Aceștia tot argumentează cu nefericitul Eutih. Și dau vina pe Pavel, nu pe somnorosul ce-a căzut de la balcon.

duminică, 29 august 2021

La mulți ani Fivi!

Știi că oamenii spun că un copil e o comoară? Mie Dumnezeu mi-a făcut parte de un tezaur prin tine! M-ai transformat în bancher de giuvaere!




Știi că fetele sunt muzica de aripi a îngerilor? M-ai făcut să simt asta oridecâteori ori vii acasă. Îmi faci să fluture perdelele inimi!


Știi că încă din copilăria ta m-ai învățat să mă rog? Mai mult face un strop de rugăciune decât un ocean de griji.


Știi că pruncii sunt enciclopedii pentru părinții lor? Uite așa am învățat de la tine să cresc fără să mă prefac. Să vorbesc fără să acuz. Să dăruiesc fără să regret. Să am încredere fără strop de șovăire. Să simt cum iartă Tatăl din ceruri!


Știai că Dumnezeu ascultă rugăciunile taților chiar dacă aceștia ar fii pe fundul mării? Mă rog ca El să fie mereu Călăuza ta, Scutul tău, pecetea ta, fericirea ta, toată plăcerea ta! Când îl ai aproape pe El ești invincibilă! 


Știi că eu nu pot, dar mă rog ca Dumnezeu să îți de sănătate, succes, har proaspăt, viață din abundentă! Să te facă săgeata Lui cu care atinge oamenii! 


Să faci fapte bune Fivi chiar dacă lucrurile din jur nu vor fi mai bune. Să mergi înainte chiar dacă sunt hățișuri. Știi și tu că în spatele fiecărui hățiș e un peisaj luminos. Fii lumină!


Să nu uiți niciodată: “Te merită cine ar face orice să nu te piardă!”


La mulți Ani Fivi! Și să trăiești veșnic!


Tati,

(Nicolae.Geantă)

Șanț, Rodna, BN

vineri, 27 august 2021

De ce Domnul nu răspunde uneori la rugăciunea mea? - de Nicolae.Geantă

Un prieten și-a descoperit casa să-i schimbe acoperișul. Evident s-a rugat să fie soare. Și, a plouat, lucru care l-a mâhnit profund. „De ce nu a ascultat Dumnezeu rugăciunea me?”. Între timp agricultorii s-au rugat fierbinte să plouă. Pământul e crăpat, roadele se usucă necoapte... Mi-am adus aminte că în timpul celui de-al doilea Război Mondial nemții se rugau să învingă englezii. Și englezii se rugau să învingă nemții. Rugăciunea englezilor a fost ascultată, a nemților „ioc”. Și unii și alții își doreau victoria. De ce oare trebuie să prevaleze rugăciunea ta? Richard Wurmbrand zicea că „atunci când ești învins rugăciunea altuia a fost ascultată, lucru care ar trebui să ne bucure!” Chiar așa: te-ai bucurat vreodată că a fost ascultată rugăciunea adversarilor tăi?

De ce nu răspunde Domnul uneori la rugăciunea mea? Pentru că răspunde la rugăciunea altuia care e mai bună cu planul Lui.

nicolae.geantă


joi, 26 august 2021

Cum îți este numele? – de Nicolae.Geantă

Când Iacov a cerut o binecuvântare după ce-a luptat o noapte întreagă cu un Necunoscut, a fost întrebat de acesta: Cum îți este Numele?”. Nu „care” îți este numele, ci „cum”. (Căci Dumnezeu știa că Iacov era un șiret. Ca și numele lui. Așa cum știa că Iuda era un trădător. Ori că Adam era ascuns. Ori că prorocul Iona fugea departe de Fața Sa).

Când avem de-a face cu societatea suntem întrebați care ne este numele. Pentru ea doar numele e important. Dincolo de ID nu o interesează. Când avem de-a face cu Dumnezeu însă suntem întrebați cum ne este numele? E în concordanță cu ce trăim? Suntem cine pretindem? Pe El îl interesează și caracterul.

Dacă sunt întrebat de Dumnezeu cum mă cheamă și eu răspund „Nicolae” (adică „victoria poporului”) atunci trebuie să confirm că sunt victorios asupra lumii! Dacă i-aș spune că sunt „creștin” atunci trebuie să-i confirm că trăiesc cum a trăit Hristos Isus. Dacă i-aș spune că sunt „păstor” atunci trebuie să-i confirm că știu să îngrijesc de „turmă”. Iar dacă i-aș spune că sunt „copilul Lui” atunci trebuie să mă asemăn cu El! „Cine rostește Numele Domnului să se deprteze de fărădelege!”, îi poruncește Pavel lui Timotei. Și nouă.

Scriptura ne spune că pus în fața faptului împlinit Iacov a trebuit să recunoască: „Da, sunt șiret!” „Ei bine, ca să primești binecuvântarea Mea mai întâi trebuie să-ți schimb numele. Te vei chema Israel”. Și Israel nu a mai fost niciodată șiret.

Cum îți este numele? Cum îți este caracterul. Iar acesta nu poate fi decât asemănător unui luptător al lui Dumnezeu sau al unui om șiret. A treia categorie nu există!

Să ne străduim să trăim cum ne este numele. Altfel nu vom primi binecuvântarea lui Dumnezeu!

Nicolae.Geantă

miercuri, 25 august 2021

Trăiește simplu - de Ben Carson

Uneori ești nemulțumit de viața ta, în timp ce mulți oameni din această lume visează să trăiască viața pe care o trăiești tu.

Un copil de la fermă vede un avion zburând deasupra capului și visează să zboare, în timp ce un pilot din avion vede ferma și visează să se întoarcă acasă. Asta e viața! Bucură-te de a ta.

Dacă bogăția este secretul fericirii, atunci cei bogați ar trebui să danseze în stradă. Însă doar copiii săraci fac asta.

Dacă puterea asigură protecție, atunci oficialitățile ar trebui să meargă nepăziți. Însă doar cei care trăiesc simplu dorm liniștiți.

Dacă frumusețea și faima aduc relații ideale, atunci vedetele ar trebui să aibă cele mai bune căsătorii. Însă cei care trăiesc simplu și umblă umil iubesc cu adevărat!

marți, 24 august 2021

Cina lui Diogene - de Nicolae.Geantă

La ce oră e bine să mâncăm? Nutriționiștii spun că pe la ora 18. Unii medici nu mai târziu de 20. Alții, mai catolici decât Papa, spun că ultima masă a zilei se ia pe la... ora 16! Uni zic că înainte de-a face ceva mișcare. Iar alții, cei mai mulți, zdrăngăne fără probleme frigiderul și la miezul nopții! Chiar așa? Când e bine să luăm cina? Unul dintre cele mai bune răspunsuri îl găsim la filosoful Diogene, când întrebat de-o femeie „care e timpul potrivit?”, a răspuns: „Dacă ești bogat oricând dorești, dar dacă ești sărac oricând poți!” 

Meditând azi la spusele filosofului ce dormea în butoi m-am gândit la o rețetă și mai eficientă: „nu ora cinei contează, ci cantitatea de mâncare!” Căci săracul, oricând ar mânca tot insuficient mănâncă. Nu știu la ce oră e eficient să luați cina de seară. Dar știu că dimineața trebuie să mâncați ca împărații și seara ca cerșetorii!

Nicolae.Geantă


duminică, 22 august 2021

Dedalus cel singur - de Vladimir Pustan

Dedalus, meşterul mitologiei greceşti ce-a primit talentul direct de la zeiţa Atena, a inventat burghiul, toporul şi firul cu plumb, a sculptat statui ce păreau atât de vii încât oamenii le-au legat cu lanţuri de ziduri de teamă ca să nu fugă. Lui Minos în Creta i-a creat labirintul în care regele a închis monstrul jumătate om, jumătate taur, Minotaurul și a reuşit să scape din exil făcându-şi aripi din pene de păsări lipite cu ceară.

A avut însă un defect capital. A refuzat să aibă ucenici, să înveţe şi pe alţii secretele sale. O singură excepţie, un nepot ce era cât pe-aici să-l întreacă. Nepotul a inventat pila, roata olarului şi strungul. Când mergeau amândoi pe zidul cetăţii, Dedalus şi-a împins nepotul în hău…

sâmbătă, 21 august 2021

Puțin (despre) odihnă - de Nicolae.Geantă

“Oamenii nu sunt tractoare, spunea tatăl meu. Trebuie să se și odihnească”. Adică să stea întinși în pat, sau pe scaun cu ochii închiși, să se relaxeze în mijlocul naturii, să doarmă puțin în miezul zilei, să ia pauze de câteva minute. Să se refacă trupește. Fizic. Dar și spiritual. Să iasă din epuizare.


Cãnd Dumnezeu a creat omul nu l-a făcut un elastic. Ci un resort. Care din când în când are nevoie de comprimare. Să se relaxeze. Nu l-a creat inepuizabil. Ci cu o cantitate limitată de energie. Ca să dureze trebuie să se încarce.


Astăzi trăim alert. Un du-te -vino epuizant. Ca să se mențină mereu în formă oamenii trag de fiare la sală, țin diete și urmează orbește sfaturile rețetele unor vedete. Însă foarte puțini știu (și chiar mai puțin fac) că prospețimea fizică și mentală se face prin... odihnă! Cel mai bine energia este valorificată prin odihnă. “O zi cu pauze fixe de odihnă poate aduce eficientă cât 14 zile de muncă fără pauze, sau cu întreruperi neregulate!”, ne spune Shepard.


vineri, 20 august 2021

„Primul pas spre școală e ghiozdanul”. Implică-te alături de noi în proiectul pentru Tulcea - Nicolae.Geantă

 
Când vorbești despre sărăcie în România trebuie să spui doar un cuvânt: dramatic! Deși membră a Uniunii Europene și NATO de ani buni, magnifica țară dintre Carpați și Marea Neagră are cca 6 milioane de persoane care trăiesc în zona ecluziunii sociale! Adică la limita foamei zilnice. Unul din 10 copii se culcă nemâncat! Da, în România anului 2021! 

Iar când este vorba de școală... România investește cel mai puțin din Europa în educație! Guvernanții se fâstâcesc mereu, aburesc populația, taie fondurile școlii la rectificări, nu au niciodată ochi, nici pungă pentru copiii defavorizați, pentru săraci. Prin urmare numai 4 din 5 copii sfârșesc 8 clase, și 7 din 10 finalizează liceul! Dintre ultimii numai 7,5 din 10 se înscriu la bacalaureat, și dintre înscriși numai 62-63% obțin „reușit”. România are cel mai mare analfabetism funcțional din UE și deține locul fruntaș la abandonul școlar (cca 50.000 copii/an). Consecința este și va fi devastatoare: tineri viitori săraci, nepregătiți profesional, neasimilabili pe piața muncii, povară pentru asigurările sociale!

Printre județele cele mai sărace ale țării se află și Tulcea. Deși ocupă locul 4 la suprafață și deține bijuterii naturale de patrimoniu UNESCO, Tulcea ocupă locul 3 la sărăcie în țară. Cu numai 4 orașe și un municipiu, județul dintre Dunăre și Mare e plin de sate pauperizate. Dacă le vizitezi te întorci în timp: case dărăpănate, garduri din piatră de râu, acoperișuri din azbociment, pereți căușați, tâmplărie roasă de carii. Străzi neasfaltate. Toalete din chirpici. În fundul grădinii. Chiar și satul celebrului Hagi arată ca unul din Afganistan! Și, la tot pasul vezi copii ori bătrâni îmbrăcați ponosit. Ciuruit. Copii care nu frecventează școala din cauza sărăciei. Și acum țineți-vă bine: 80% din populația rurală a județului Tulcea era anii trecuți asistată social! Adică 4 din 5 oameni trăiesc din ajutorul oferit de primărie! Consecința nu e numai abandonul școlar dar și mortalitatea cea mai ridicată din România (15,5 ).

Anul acesta am început misiune în Tulcea. Unde am văzut sărăcia la ea acasă. Dar și o mulțime de tineri care vor să se schimbe. Spiritual și educațional. Tinerii încep să-L urmeze pe Hristos, dar un pas important pentru ei este școala. De aceea ne-am hotărât să îi ajutăm în primul pas: să le oferim ghiozdane copiilor săraci. Asociația noastră „Speranță și Destine” este abia la început de drum. Singuri nu reușim, dar împreună cu tine putem face mulți copii fericiți! Implică-te! Contribuie la eradicarea sărăciei printr-un mic ajutor pentru școlarizare!

PS: Trebuie să vă spun că în Tulcea prezența evanghelicilor este modestă. Undeva sub 1000 de „pocăiți”. Din peste 200.000 de locuitori (care cuprind vreo...17 etnii!). Bisericile, și ele foarte sărace, sunt sub cca 25. Mai exact 9 sunt baptiste (Tulcea, Babadag, Baia, Luncavița, Isaccea, Mahmudia, Ciucurova, Cataloi, Măcin), 8 sunt penticostale (Ciucurova - 3, Bălcescu, Babadag, Tulcea, Rahmanu, Ceamurlia), 6 creștine după Evanghelie (Chilia, Bălcescu, Sinoe, Tulcea, Peceneaga, Nifon) și una carismatică (Mihai Bravu). Estimativ,  vreo 230 baptiști,  250 penticostalii, 100 creștini după Evanghelie. Și vreo câteva sute de copii. Unele dintre ele se chinuiesc să construiască săli de rugăciune. Dar acesta e alt semnal...

Nicolae.Geantă

Contul IBAN - RO95 BTRL RONCRT 0422208101
Biserica CDE Izbânda Drăgăneasa
Banca Transilvania, filiala Câmpina
(donație ghiozdane)

joi, 19 august 2021

O lumânare aprinde mii de lumânări - de Nicolae.Geantă

Când Dumnezeu a lăsat Biserica  în lume a împuternicit-o să fie lumină. Pentru întreg Pământul. Le spuneam tinerilor în tabără la Șuncuiuș că majoritatea dintre noi știm că o lumânare sparge întunericul. Oricât ar fi de gros. Dar ceea ce am uitat unii dintre noi e că o lumânare poate aprinde mii de lumânări! 


Din nefericire în perioada asta postmodernistă multe din bisericile locale luminează doar pentru ele. Se strâng laolaltă, predică, se roagă, cântă, plâng... Doar între ziduri. Cu “lumânări” aproape consumate. Dar Biserica înseamnă miliarde de “lumânări”. Însă ca să ajungă miliarde, o lumânare trebuie să le aprindă și pe celelalte.


miercuri, 18 august 2021

Laura Bretan va primi Discul de Aur la Brașov într-un concert live. Vino și tu!


Sâmbătă 21 august 2021, ora 19,30,  într-un cadru exclusivist, la Cinema One din Mall Coresi Brașov, cunoscuta soprană Laura Bretan va primi „Discul de Aur”. După Concertul Extraordinar - la care va participa și pianistul Giora Lienenberg, Laura va acorda un timp special pentru fani. Biletele pentru eveniment se găsesc pe site-ul Cinema One sau la casa de bilete a cinematografului brașovean. Fiecare spectator va primi un CD, un tricou sau o agendă cu fotografia artistei.

Sunt așteptați cu drag cât mai mulți participanți!


luni, 16 august 2021

Ce deosebește diamantul de cărbune? - de Nicolae.Geantă

Ce deosebește diamantul de cărbune? Culoarea? Duritatea? Concentrația de Carbon? Nicolae Iorga zicea: “deosebire constă nu în faptul că primește mai multă lumină, ci că trimite mai multă înapoi”. Cine trimite lumină strălucește!

În fapt, ca și diamantul sau cărbunele, toți oamenii primim aceeași cantitate de lumină de la Dumnezeu, numai că unii strălucesc mai tare pentru că o reflectă mai mult. Toți primim de la Dumnezeu aceeași constantă de dragoste, de bunătate, de har, dar numai unii le reflectă mai mult. 


Mă gândeam că e imposibil ca oamenii răi să nu aibă în ei bunătate. Numai că nu o reflectă! Înțelegeți acum de ce strălucesc oamenii buni? Dar Sfinții? ! 


Ce trimiți celorlalți aceea ești! Chiar așa, trimiți celor din jur mai multă lumină ca ei!


Nicolae.Geantă

Someșul Rece, Cluj

Dacă am avea iubire

𝑫𝒂𝒄𝒂 am 𝒂𝒗𝒆𝒂 𝒊𝒖𝒃𝒊𝒓𝒆, toate le-am răbda ușor 
N-am lovi nici prin cuvinte, nici prin fapte care dor 
Nu ne-am tulbura cu duhul, n-am răspunde mânios
Daca am vedea în oameni, chipul Domnului Hristos !

𝑫𝒂𝒄𝒂 𝒂𝒎 𝒂𝒗𝒆𝒂 𝒊𝒖𝒃𝒊𝒓𝒆, ar înmuguri surâsul
Ce ar șterge de pe gene și tristetea dar și plânsul
𝑫𝒂𝒄𝒂 𝒂𝒎 𝒂𝒗𝒆𝒂 𝒊𝒖𝒃𝒊𝒓𝒆, n-am trăi doar pentru noi
Am întinde-un colț de pâine si o haină celor goi !

duminică, 15 august 2021

Nicolae Geantă la Șuncuiuș, Bihor

 


De luni până vineri Centrul Creștin Blessings organizează un megaeveniment pentri tineri!
             Două zile din cele cinci ale taberei “Foc Proaspăt” voi fi la Șuncuiuș! La Castel. 
Simt deja provocarea!
Miercuri va predica Viorel Iuga, joi Ciprian Petrucaș, vineri Dani Droga și Florin Olteanu. 
Mesajele biblice vor fi zilnic de la ora 20,00

sâmbătă, 14 august 2021

Îți pot lua sfeșnicul! - de Nicolae.Geantă

Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt pe pământ ca să evanghelizăm. Prin cuvinte, prin fapte, prin credință, prin teologie publică, noi trebuie să schimbăm lumea. Să o facem asemeni lui Dumnezeu. Nu asemeni nouă, ci asemeni Lui. Numai că, după un timp, Biserica a cam tras frâna de mână... 

Unii ar spune: a îngropat talantul. Prietenul meu Luigi Mițoi spunea chiar ieri că “cel ce a ascuns talantul a depus efort doar de două ori: când l-a îngropat, și când l-a dezgropat”. Mă gândeam ca în rest a stat ca Saul, la umbră rodiului din Migron. Dar și că talantul i-a fost luat și dat celui ce avea cinci talanți. Celui ce are i se dă. Celui ce n-are i se ia și ce are!


Mi-am adus aminte că Fenelon spunea ceva profund despre biserica din Efes, căreia Domnul i-a zis “întoarce-te la dragostea dintâi; astfel îți voi lua lampadarul!” Biserica nu e doar depozitarul talanților lui Dumnezeu. E și al luminii sfinte. Scopul ei este să lumineze în noapte. Cât o face pe o scară de la 1-10?


Întoarcerea la dragostea dintâi înseamnă râvna cu care predicam Evanghelia după convertite, ajutorarea celui sărac, meditația la cele sfinte, timpul devoțional de rugăciune, postul... Și evident câștigați pentru Isus. La ce standard ești față de începutul credinței dumneata? Mai sus, mai jos, tot acolo?

Dacă ești mai sus ești în grafic. Dacă ești tot acolo e problemă. Statul pe loc în biserica e ca banda la metrou: cobori! Dacă ești mai jos este grav! Trebuie rapid o întoarcere! Altfel poți auzi pe Dumnezeu strigând: “îți voi lua sfeșnicul!” Da, la ce să-l ții degeaba dacă nu îl folosești. Așa cum talantul a fost dat altuia Dumnezeu va da și lampadarul tău altuia. Unui care-l va folosi.

Biseica din Efes a rămas fără sfeșnic. Dumnezeu ni l-a dat nouă! Ce facem cu el?

Apropos, dacă Dumnezeu te-ar vizita azi ți-ar lua lampadarul?


Nicolae.Geantă

Gherla, 14.08.2021

miercuri, 11 august 2021

Tu te-ai întâlnit vreodată cu tine? - de Nicolae.Geantă

După ce a făcut universități de prestigiu în Egipt, Moise a trebuit să se refugieze în pustie. 40 de ani singur cuc. Departe de zgomotul infernal al Egiptului, în isihia plictisitoare a deșertului. Dumnezeu l-a adus aici pentru că dorea ca Moise să se întâlnească cu sine. Să se cunoască pe sine. Să se uite în oglindă. Să se descopere. Și, după 40 de ani de pribegie, teze, sinteze și antiteze vedem în Moise un titan dumnezeiesc gata să se ia de brăcinar cu Faraon. Însă nu înainte de a mai face ceva: trebuia să cunoască un Rug Aprins. Pe Dumnezeu îl întâlnești numai după ce te-ai cunoscut pe tine! 

Astăzi cunoaștem atât de multe lucruri. De la drone și teleportări la înlocuit de artere sangvine. Însă cel mai greu lucru este că nu ne cunoaștem pe noi înșine. Asta pentru că nu avem suficientă liniște. 

Mă gândeam de ce mulți nu s-au întâlnit cu Dumnezeu deși El e la un lat de palmă de ei. Simplu: ei nu s-au coborât în sinele lor. Cine se găsește pe el îl găsește și pe Hristos. Priviți la Moise, dar și la tâlharul de pe cruce...

Chiar așa, tu te-ai întâlnit vreodată cu tine?

Nicolae.Geantă

marți, 10 august 2021

Teo Family - Undeva

Astăzi Teo a lansat o nouă piesă provocatoare: Undeva...

Undeva... – de Nicolae.Geantă

Dacă lipsește ceva fundamental astăzi bisericilor nu este predica, sonorizarea, adepții sau doctrinele bine definite. Marea lipsă este „odăița” de rugăciune! Acea anticameră a lui Dumnezeu unde te întâlnești face-off-face cu El. Numai tu și Creatorul. Acolo unde pătrunde în tine Raiul. Iar după ce ieși afară începi să zburzi bezmetic ca să bagi în sânul Cerului toți risipitorii, plângi lângă răniți și îți împarți prânzul cu săracii, devorezi Biblia, scrii scrisori de dragoste Tatălui. Și începi zi de zi să te asemeni cu Fiul, cu Hristos. 

Piesa „Undeva” te provoacă să (re)cauți prospețimea odăiței. Oare chiar s-a pierdut? Oare chiar e uitată? Vreau să te previn: cine nu are aici jos o odăiță nu va putea avea nici acolo sus una. Biserica ori creștinul se vor ridica sau prăbuși în funcție de orele petrecute în odăiță. Dumnezeu avertizează: „dacă poporul Meu se va ruga...” (tradus contemporan: „dacă va avea odăiță...). Atunci va fi ascultat din ceruri, atunci va fi iertat de păcate, atunci va avea țara sănătoasă. Dar dacă nu se va ruga?

Nimic nu e mai dureros pentru un creștin practicant decât să aibă cheia de la odăița de rugăciune ruginită! Cheia odăiței tale strălucește?

dr. Nicolae.Geantă

video by Teo Family

Naomi Sturza - Ajută-mă...

Cine ne mai salvează? - de Nicolae.Geantă 

Trăim vremuri în care speranța pare un fitil care abia mai fumegă. Oamenii sunt debusolați ca în anomalia de la Magnitogorsk. Încrederea nu numai că nu mai e oarbă, dar de data asta a intrat în moarte clinică. Speranța abia mai suflă...
Politicienii - așa cum era de așteptat - ne-au abandonat! Ne-au întors spatele de mult. Spitalele și medicii ne-au abandonat. Poliția ne-a abandonat. Prietenii, rudele, frații de credință și ei lasă încet garda jos. Iar de când cu Covidu' parcă și bisericile ne abandonează! Și atunci cine ne mai salvează? Cine ne mai ajută?
Melodia „Ajută-mă” interpretată de Naomi Sturza ne reamintește că fiecare pas făcut de mine și tine depinde de El. De Dumnezeu. El este „Ajutorul” care potolește toate furtunile, alungă fricile, distruge lanțurile neputinței, întărește mâinile slăbănogite... Pasul meu lângă El e mai sigur decât neclintita Himalaya. Decât toate scuturile NATO. Și știi ce e interesant? Că e gata să ajute chiar și pe cei care-l contestă!
Chiar așa, ai curaj să te încrezi în Isus?

dr. Nicolae.Geantă

video by Naomi Sturza


luni, 9 august 2021

Tu poți fii încă unul... - de Nicolae.Geantă

Te întrebi de ce alerg ca un disperat, de ce strig, de ce te provoc zilnic să vii la Isus? Te chem și pe tine pentru că Dumnezeu te poate face sfânt. Și cea mai mare nevoie a lumii este cea de sfinți. 

Lumea are destul politicienii care au făcut franjuri viața popoarelor. A avut și are destui conducători care au luat decizii foarte proaste, au declanșat războaie care au dus la victime, au generat refugiați, au adus doliu, prigoană ori foamete. Are destui contabili care au făcut inginerii financiare prin care ne fură cu acte. Lumea e plină de savanți care construiesc bombe, rachete și drone cu care fac praf în câteva minute ce alții construiesc de o viață. Și în ultimii ani savanți ce produc viruși și vaccinuri. Lumea are încă plutoane de preoți și pastori care propovăduiesc doctrine, dogme sau încredințări ce au generat grupări religioase sau chiar fanatism. Însă lumea are prea puțini sfinți! Tu poți fii încă unul...

Cine sunt sfinții? În nici un caz numai cei pictați în icoane. Sunt „oameni prin care trec raze de lumină”, declara un pici. „Prietenii lui Dumnezeu”, ar spune credincioșii. „Cei ce vor locui Cerul”, zic convertiții. „Sfinții sunt mai valoroși ca geniile”, concludea Petru Țuțea. Și au dreptate... Sfinții sunt păcătoșii de ieri care de azi s-au hotărât să ajungă îngeri. Tu poți fii încă unul...

Nicolae.Geantă

sâmbătă, 7 august 2021

Superlativul nu se trăiește monoton – de Nicolae.Geantă

De mic am fost sfătuit
să trăiesc echilibrat,
undeva între și între...
Dar mie mi-a plăcut ceva adrenalină.
Superlativul nu se trăiește monoton!

Când sunt în durere
nu îmi ascund lacrimile.
Plâng în hohote.
Când gust victoria
nu zâmbesc fericit.
Strălucesc!
Când cânt
nu doar strig cu inima.
Exult.

Când văd un nevoiaș
nu-i dau doar ceva mărunțiș.
Ci și-o îmbrățișare.
Când predic celui căzut
nu-i spun doar despre șansa mântuirii.
Îl iubesc!
Când apreciez oamenii
nu doar îi ridic.
Le montez aripi!
(Chiar dacă apoi unii
zboară și mă lasă singur).

Când sunt doborât
nu sunt îngropat.
Ci replantat!
Când pierd o luptă
nu abandonez.
Continui.
Chiar și rănit!
Când iert
nu doar acopăr greșelile.
Le uit.

Iar când sunt abandonat de toți
nu rămân singur.
Descopăr că sunt cu Isus!
Superlativul. 
El are centrul peste tot!
Da, și pe extreme...

Nicolae.Geantă
07.08.2021. Home 

vineri, 6 august 2021

Egoismul și Altruismul – de Nicolae.Geantă


Fără vreun motiv întemeiat cineva s-a purtat aerian cu mine. Adică m-a privit de la înălțime. Asemeni unui șef de la miliție către o văduvă săracă ce vrea să vândă la colț de stradă ceva bureți. I-am spus unui prieten că, în cazul stimabilului, Petru Țuțea ar zice că omul e atât de plin de el că nu mai încape nimic! Oamenii plini de sine se văd numai pe ei. În inima lor nu e loc pentru nimeni. Nici măcar pentru Dumnezeu! Așa a făcut și Simon Leprosul când femeia păcătoasă a pășit timidă casa fariseului. A disprețuit-o nu doar din priviri, ci din inimă. Dar femeia nu a ținut cont că nu e binevenită. Ea nu îl scăpa țintă pe Isus din ochi. Ea venise pentru că îl iubea. Și când iubești pe cineva uiți de tine! Tu nu mai exiști...

Oricât am analiza oamenii nu putem găsi și a treia categorie. Ei sunt fie egoiști fie altruiști. Altruiști s-au abandonat pe sine. Egoiști sunt plini de ei. Atât de plini că nu mai încape niciun strop de iubire...

Când suntem priviți de frați de pe himalaya eu-lui noi știm imediat: lipsește Crucea. Caracterul întregii omeniri e zugrăvit la Calvar, prin cei doi tâlhari răstigniți lângă Hristos: numai unul s-a abandonat pe sine. Celălalt a rămas cu piroanele în inimă. Pentru că egoismul te ține pironit de... osândă!

Și acum gândește-te bine: când ești în preajma oamenilor cine ai vrea să acționeze spre binele celuilalt?

Nicolae.Geantă

miercuri, 4 august 2021

vin Tată - de Mihaela Mănescu

 Vin, Tată, frânt, din mlaștina-ncercării,
Fugind spre-al întâlnirii noastre Cort.
De nu L-ai fi întins pe malul mării,
Aș fi pierit în vraja-mbrățișării...
Abia m-am smuls, pe jumătate mort!
 
Vin, Tată, gol, cu inima lihnită
Și sufletul sătul de-atâta chin.
La Masa Ta de-a pururi pregătită,
Mai dă-mi un strop de must și-un colț de pită,
Să prind puteri și foamea să-mi alin.
 
Vin, Tată, iar, de pe cărări străine
Așa cum sunt: o mână de pământ!
Primește-mă, că-s frânt și gol de Tine
Și plin de răni, de vină și rușine.
Mai suflă peste mine cu Duh Sfânt...
 
 
mihaela mănescu,
2 August 2021, București