miercuri, 31 ianuarie 2024

Puțin despre întinare – de Nicolae Geantă

Andrei Pleșu zicea că „e mai ușor să împrăștii bălegar decât odicolon”! Pentru că da, în societate e mai ușor să zvârli cu „gunoi” decât cu parfum. Nimănui nu-i trebuie facultăți să facă… mizerie!

Ceea ce nu a spus vestitul dom’ Pleșu e că cine împrăștie “murdării” nu are cum să nu se… murdărească. În dimineața asta, Valentino, un trochist român ce șofează pe tărâm italian, mi-a trimis un mic text formidabil, care mi-a completat încredințarea mea față de zugravii impurității: „Nu e cel împroșcat cu noroi primul care se murdărește; cine a pus mâna pe noroi ca să arunce e deja mânjit!”. Cine are urechi de auzit să audă!

Nu defăimați semenii, nu-i ridiculizați, nu-i tapetați… Nu numai că e doar dreptul lui Dumnezeu să judece, dar în momentul acuzării vă murdăriți! Sufletul. Și în Scriptură scrie clar: „nimic întinat nu va intra în Cer!”

Proverbe 17:15

Nicolae Geantă

vineri, 26 ianuarie 2024

De ce îl iubim pe Vladimir Pustan...

Dacă citiți istoria lumii veți vedea că acei creștini care au făcut cel mai mult pentru lumea actuală au fost tocmai aceia care s-au gândit cel mai mult la lumea viitoare, ar zice Tozer. Și Vladimir e unii dintre ei. Maratonist pentru lumea viitoare. Evanghelizări, botezuri, oameni reabilitați, case construite, orfani ajutați, bătrâni și săraci sprijiniți...

Dacă priviți livezile de pomi veți constata că cei mai încărcați au crengile rupte. Rodul bogat e ținta atacurilor. Cu pietre nu aruncă nimeni în copacii de ornament. Nici măcar la antrenamente... 
Dacă cercetați Scripturile veți vedea că „Dumnezeu îndreaptă pe cei înconvoiați” (Psalm 145:14b). Pentru că Hristos nu rupe nici trestiile frânte, nici oamenii curbați de apăsare. El doar îndreaptă. Și spinările, și ochii și pașii. 

Dacă studiați iubirea lui Dumnezeu veți vedea că atunci când un om nedrept prigonește un om drept, Tatăl nostru e de partea celui drept. Iar când un om drept prigonește un om nedrept Dumnezeu e de partea celui prigonit. Dumnezeu e mereu cu prigoniții. Indiferent de consecințe, EL este turnul lor de scăpare.

Dacă veți căuta prieteni veți constata că nu-i întâlniți la mese de răsfăț, la picnic sau entertainment. Ci în necazuri, în durere, în apăsare. Prietenia nu e cea care se întoarce după furtună. E cea care rămâne!

De ce-l iubim pe Vladimir Pustan? Pentru că iubirea e cel mai bun medicament. Iubirea nu vindecă numai pe cel bolnav. Ci și pe cel care-o oferă. (Oare ne-am întrebat vreodată de ce face risipă de iubire Dumnezeu?) Cioran spunea că la nașterea oricărui om Dumnezeu a pus o sămânță divină în el. Dacă nu încolțește se transformă în otravă. Și mă gândeam eu în aceste zile că i-aș fi spus filosofului Cioran că sămânța e iubirea. Dacă iubirea nu încolțește devin otravă! 

Hristos ne-a învățat să iubim toți oamenii! Indiferent de poverile lor, de frământările lor, de minusurile lor. Iubind încolțește divinul în noi. Neiubind devenim toxici...

Nicolae Geantă 
Beiuș

PS: Redau mai jos o frântură din ultima predică a pastorului Vladimir. 
E ceea ce eu nu am reușit să spun...  

joi, 25 ianuarie 2024

Cum vedem partea goală a paharului?

Optimistul vede partea plină. Pesimistul doar partea goală. Fanaticul va susține că paharul este plin deși vede că nu este. Proiectantul vede de două ori mai mare paharul decât trebuie. Filosoful vede că paharul e atât de plin și de gol că nu ar putea exista nicio parte fără cealaltă. Politicianul spune că în timpul guvernării opoziției paharul a devenit pe jumătate gol și se golea tot mai mult, iar de când e partidul lui la putere paharul e pe jumătate plin și se umple tot mai mult! Cinicul acuză: „Cine a băut cealaltă parte a paharului?” Nihilistul sparge paharul!

Toți avem pahare pe jumătate pline. Ori pe jumătate goale. Ce să faci când vezi doar partea goală a paharului? Simplu: toarnă-l într-un pahar mai mic! O să scapi de orice lamentație! Și până la urma urmei nu contează mărimea paharului. Ci plinătatea lui! 

Trăiți din plin și bucuriile mici ale vieții. Nu le transformați în fericiri uitate! Oceanul e alcătuit din picături de ploaie...

Nicolae.Geantă



vineri, 19 ianuarie 2024

Eșecul - un profesor de succes? - de Nicolae Geantă

 Adeseori eșecul poate fii primul pas spre succes. Nu degeaba românii au o zicere: “Un șut în spate e un pas înainte!” Problema este să nu-l accepți ca ultima soluție. Spuneam liceenilor că oamenii nu sunt copaci: după ce cad să rămână jos totdeauna! Oamenii se ridică să biruie eșecul!  Așa că aș vrea să aud despre voi nu că n-ați avut eșec niciodată! Ci că nu ați rămas doborât de el!

Nu ne place deloc eșecul. Are gust de pelin. Să nu atingi un obiectiv este o ratare dramatică. Dar sincer să fiu cu voi, eșecul poate fii un profesor bun. Personal în eșec am învățat lucruri despre mine pe care nu aș fi putut să le asimilez în altfel de mod (de învățare) nici într-o sută de universități! Oare de ce Nicolae Iorga spunea că sunt eșecuri care ne ridică și succese care ne doboară? 

Spuneam unui prieten zilele acestea că deși toți oamenii avem eșecuri îngrozitoare trebuie să căutăm - fie și bâjbâind - varianta noastră cea mai bună pentru care Dumnezeu ne-a creat să fim pe acest pământ!

Nicolae.Geantă





miercuri, 17 ianuarie 2024

Exemplul și opinia - Nicolae Geantă

Uneori oamenii ne agresează cu părerile lor. Și poate și noi pe ei cu ale noastre. Chiar azi cineva încerca să mă convingă o opinie a sa. Biblică. i-am spus că de cele mai multe ori oamenii folosesc Biblia nu ca argument pentru principiile lui Dumnezeu. Ci pentru a-și apăra ideile, principiile și doctrinele lor. Ceea ce nu (vrem să) înțelegem noi e faptul că oamenii nu se schimbă prin opiniile noastre! Ci prin exemplul nostru, prin modul în care trăim.

Apostolul Pavel îl îndemna pe tânărul Timotei: „Dă-te pe tine însuți pildă de fapte bune în toate privințele”.

Fii bun exemplu prin faptele tale. Ele strigă mai tare ca opiniile tale! Nu știați că faptele strigă mai tare ca vorbele?

Nicolae.Geantă


marți, 16 ianuarie 2024

Și binele făcut fără intenție e răsplătit – de Nicolae Geantă

Se povestește că un brutar își mustra mereu soția pentru că mergea la biserici și dădea generos și la săraci și la colecte. Înjtr-o bună zi, în timp ce scotea pâinile calde din cuptor, iar mirosul brutăriei se răspândise cale de-o poștă, un sărac a apărut în ușa acesteia.

– Toate pâinile acestea sunt ale tale, șefu’?, întrebă zdrențărosul.
– Ale cui să fie?, strigă mâniat brutarul. Pleacă de aici!
– Nu-mi dai și mie una, că mi-e foame?
– Pleacă!, ți-am spus. Lasă-mă în pace!
– Șefu’!
– Pleci sau nu pleci?
– Șefu’!, îl ruga săracul.

Dar n-a apucat să sfârșească rugămitea, că brutarul a luat o pâine și a zvârlit-o cu putere spre sărac, dorind să-l lovească drept în cap. Acesta însă s-a aplecat și pâinea a trecut razant deasupra capul său și a căzut jos. Săracul s-a repezit la pâine, a luat-o, a ieșit afară, și retrăgându-se într-un colț, a mâncat-o pe nerăsuflate. Toată ziua brutarul a fost nervos din pricina acelui musafir nedorit. Dar și a pâinii pierdute. „Să îndrăznească să mai vină!”, își spunea el cu mânie în sinea sa.

În noaptea următoare, pe la orele două după miezul nopții, brutarul sare din somn înfricoșat și ud de transpirație, strigând:

– Femeie, scoală-te!

luni, 15 ianuarie 2024

Fericire în prigonire? - de Nicolae Geantă

În încheierea setului de fericiri ale celei mai mari predici rostite vreodată, Mântuitorul Hristos Isus a spus că e “ferice de cei prigoniți pentru neprihănire”.

Cui i-ar place să fie prigonit? Hulit pe nedrept. Terfelit. Alungat. Posedat de drepturi. Mai ales dacă trăiește cinstit, moral, în armonie cu semenii, respectând litera de lege. Te-ai aștepta să fie elogiat, apreciat, premiat, dat exemplu bun de urmat. Dar să fie prigonit pentru neprihănire, pentru sfințenie? Are vreun beneficiu prigoana?


Billy Graham spunea că tablourile celebre sunt făcute din lumini și  umbre. O viață fericită nu este cea luminată mereu de razele soarelui, ci o viață în care lumina și umbra generează frumusețea. Frumusețea neprihănirii cuprinde și umbra durerii!


“Ferice de cei prigoniți…” căci ei vor predica eficient! Thorton Wilder zicea că nici îngerii din ceruri nu pot convinge oamenii nenorociți mai bine ca o ființă omenească zdrobită de viață! În BIserica Primară sfinții mureau în arene și “lumea” se convertea în tribune!


“Ferice de cei prigoniți…” pentru că ei vor fi pregătiți pentru Cer.  Fără suferință nu există dezvoltare. Creștere. Fără luptă nu e biruință. Fără șlefuire nu e strălucire. Fără zdrobirea bobului de strugure nu iese mustul. Fără Cruce nu-i cunună! 


Nimănui nu-i plac prigonirile. Când este lovit chiar de cei din jur. Când semenii săi îi taie sfoara care îl leagă de Dumnezeu (cum ar zice d’Assisi). Dar atenție: ori de câte ori sunt prigonit și oamenii îmi taie sfoara ce mă leagă de Dumnezeu, El o înnoadă și mă aduce cât mai aproape de Sine! “Ferice de cei prigoniți…” pentru că ei vor fi mai aproape de Dumnezeu!


Prigoana e una din consecințele vieții  creștine. Dar și a asemănării cu Isus. “Ferice de cei prigoniți…” Vor fi ca Domnul lor.


Nicolae Geantă  

Vladimir Pustan în USA

Începând de miercuri 17 ianuarie și până duminică 21 ianuarie 2024, Vladimir Pustan va susține o serie de mesaje biblice în Statele Unite ale Americii. Săptămâna aceasta pastorul din Beiuș va predica în arealul Detroit (la Bisericile Hosanna și Holy Trinity), iar săptămâna viitoare va merge pe coasta de Vest. 

(vezi aici și programul din zona Portland, WA - https://nicolaegeanta.blogspot.com/2024/01/vladimir-pustan-la-lighthouse-church.html)



Nicolae Geantă la Librăria El Star Câmpina

A nins cu cărți la Seratele Culturale Elstar! Nicolae Geantă, pastor, profesor și publicist, și-a lansat ultimele...

Publicată de Lorena Crintea pe Vineri, 12 ianuarie 2024 apasă pe DATĂ sau pe FOTO

marți, 9 ianuarie 2024

Sfinți și păcătoși

Sfinți și păcătoși
Anonim
 
Când cineva cedează ispitei
Și încalcă una din legile omului sau ale lui Dumnezeu,
Nu căutăm nimic bun în alcătuirea lui,
Dar oh! Cum căutăm defectele!
Nimănui nu-i pasă cum a fost ispitit,
Nici nu laudă bătăliile pe care le-a purtat;
Numele lui devine hrană pentru șacali –
pentru noi, cei care nu am fost prinși niciodată.
„A păcătuit!" strigăm de pe acoperișurile caselor,
uităm faptele bune pe care le-a făcut,
Ne concentrăm asupra unei singure bătălii pierdute,
Și uităm de toate momentele în care a câștigat.
„Veniți, uitați-vă la păcătos!" tunăm noi,
„Luați aminte la exemplul lui și învățați
Că pașii lui duc la distrugere!"
Strigăm noi, care nu am fost prinși niciodată.
 
Sunt un păcătos, o Doamne, și știu asta,
sunt slab, greșesc, eșuez.
Sunt aruncat pe oceanul furtunos al vieții
Ca niște corăbii prinse într-o furtună.
Sunt dispus să mă încred în mila Ta,
Să păzesc poruncile pe care m-ai învățat,
Dar izbăvește-mă, Doamne,
de judecata sfinților care n-au fost prinși niciodată!
 

Varianta engleză
Saints and Sinners
Anonymous
When somebody yields to temptation
    And breaks one of man’s or God’s laws,
We look for no good in his make-up,
    But oh! how we look for the flaws!
No one cares about how he was tempted,
    Nor praises the battles he’s fought;
His name becomes food for the jackals --
    For us who have never been caught.
“He has sinned!” we shout from the house-tops,
    We forget the good deeds he has done,
We focus on that one lost battle,
    And forget all the times he has won.
“Come, gaze at the sinner!” we thunder,
    “And by his example be taught
That his footsteps lead to destruction!”
    Cry we who have never been caught.
 
I’m a sinner, O Lord, and I know it,
    I’m weak, I blunder, I fail.
I’m tossed on life’s stormy ocean
    Like ships embroiled in a gale.
I’m willing to trust in Thy mercy,
    To keep the commandments Thou’st taught,
But deliver me, Lord, from the judgement
    Of saints who have never been caught!
 
(din nefericire nu se știe autorul!) 

Un gând bun pentru început de an - de Mihail Neamțu

Să visezi, înainte de-a acționa. 
Să încerci măcar, înainte de-a renunța.
Să asculți, înainte de-a vorbi. 
Să fii bun elev, chiar și atunci când te dai profesor.
Să economisești, înainte să cheltuiești.
Să gândești, înainte să grăiești.
Să visezi, înainte de-a acționa. 
Să încerci măcar, înainte de-a renunța. 
Să consumi eșecul, înainte de-a celebra succesul. 
Să taci profund, înainte de-a judeca.
Să mulțumești, înainte să cârtești. 
Să cultivi cumpătarea, înainte de-a chema salvarea.
Să te încălzești, înainte de-a face sport. 
Să cântărești, înainte să glumești.
Să măsori, înainte să tai (fie cu foarfeca, fie cu limba).
Să ierți, înainte să condamni.
Să te cureți, înainte de-a păși în casa Domnului.
Să te rogi, înainte de-a lua mari decizii.. 
Să trăiești, înainte să mori.

Mihail Neamțu

luni, 8 ianuarie 2024

Nicolae Geantă la Serata Culturală EL STAR Câmpina

 
Probabil cea mai mare provocare pe care am avut în municipiul Câmpina - acolo unde profesez de un sfert de secol. O serată culturală cu scriitorii prahoveni (și nu numai cu ei), în care sunt invitat să vorbesc despre ultimele două cărți ale mele: 
STEJARII NU CRESC ÎN GHIVECE și JURNAL DE AMERICA.
Vă aștept cu cea mai mare plăcere, vineri 12 ianuarie 2024, de la ora 18 fix.
La librăria EL STAR, Bd. Carol I, vis a vis de Hotel Muntenia.
Avem invitați surpriză! Și nu numai!
Nu ratați evenimentul! E doar începutul...


duminică, 7 ianuarie 2024

Cel mai mare om născut din femeie - de Nicolae Geantă

Nu-l poți compara cu nimeni. Nu-l poți măsura. Mai repede măsori Pacificul cu lanțul de bicicletă decât pe Ioan Botezătorul. E uriaș. Un colos. Însuși Hristos l-a definit ca fiind cel mai mare om născut din femeie!

Nașterea sa a fost miraculoasă. A venit într-o familie care trebuia să-i fie străbunici. Dar când ești trimisul lui Dumnezeu pe pământ vârsta înaintată, sterilitatea, incapacitatea fizică sau alte 1000 de bariere sunt fleacuri. Nu știm cât s-a mai bucurat de mama și de tata, dar îl găsim singur în pustiu. În Qarantania. Pustiul nu e doar școala lui Dumnezeu. Pustiul e... fabrică de sfinți!

A început în anul XV al domniei lui Tiberiu Cezar. Totdeauna misiunea sfinților se începe cu mare precizie. Boteza evreii cu botezul pocăinței! (Adică cu botezul practicat de Neamuri pentru a deveni Evrei). Asta ne arată că nimeni nu e neprihănit din naștere. Nimeni nu e creștin din maternitate, nimeni nu se naște sfânt gata făcut. Pentru sfințenie trebuie pocăință, căință față de păcate. Și convertire. Adică acceptarea lui Dumnezeu ca Stăpân.

sâmbătă, 6 ianuarie 2024

Puterea lui zero – de Nicolae Geantă

Noi știm că zero e totuna cu nimic. E gol. E ceva lipsă. Oricât ar fi de adunat și înmulțit, zero e tot zero. Adică nedefinit, cum ar zice matematicienii. Un măr plus zero e tot un măr. O capră minus zero e tot capră. Chiar dacă ridicăm zero la orice putere, tot zero rămâne. 01=0, 02=0, 0100=0, 01000=0, 0n=0! Adică nul. Am citit astăzi că vestitul matematician român Grigore Moisil ar fi concluzionat astfel chestiunea de mai sus: „o nulitate ridicată la putere rămâne tot o nulitate!”

Motto-ul profesorului Moisil ar trebui să ne aprindă niște beculețe în creieri (și poate și la călcâie). Noi credem că urcând în funcții, în ranguri, în grade căpătăm valoare. Și astfel oferim oamenilor „scaune mai înalte decât cărțile pe care le-au citit”, ca să-l parafrazez pe Honore de Balzac. Oferim diplome. Iar prin biserici… amvoane. Paradoxal, cu cât îi urcăm mai sus cu atât sunt mai „nuli”!

Zero adunat cu ceva dă acel ceva. Zero plus unu egal unu. Dar zero ridicat la orice putere e tot nimic. De aceea Dumnezeu ne spune că oricât am urca fără El nu am ajuns nicăieri. Pare utopic, dar El e singurul care poate da putere lui zero!

Nicolae.Geantă

vineri, 5 ianuarie 2024

Dumnezeu mai aproape de păcătoși ca de sfinți? - de Nicolae.Geantă

Îmi plac viețile sfinților. Citindu-le te molipsești. Iei virusul lor. Te îmbolnăvești de neprihănire. Dintre norul de martori ai Mântuitorului Hristos am un sfânt preferat (tare aș vrea sa-l imit). E Francisc dAsissi. Când l-am citat într-o biserică în luna decembrie cu „Dumnezeu e mai aproape de păcătoși decât de sfinți”, auditoriul a făcut ochii (cam) mari. Nu doar de mirare, ci (cred că) și de neaprobare! „Cum adică să fie Domnul mai aproape de păcătoși ca de credincioși?” Văzându-i schimbați la față le-am argumentat cu Scriptura: „Dumnezeu lasă 99 de oi să meargă după una singură rătăcită”, “pe drumul Emausului Isus era în spatele celor doi fugari care părăsise grupul ucenicilor”, “Nu cei sănătoși au trebuință de doctor” etc. Eu nu doar cred învățătura lui d’Assisi, o consider încântătoare!

Astăzi, întâmplător sau nu, am depistat cum „sărăcuțul lui Dumnezeu” (cum îl numește pe d’Assisi grecul Kazantzakis) explica această învățătură: Dumnezeu stă în ceruri și ține fiecare om cu o sfoară. Ori de câte ori păcătuiți, voi tăiați această sfoară, dar Dumnezeu o leagă la loc, făcând un nod. În acest fel, sfoara se scurtează puțin, iar voi ajungeți ceva mai aproape de el. Voi continuați să tăiați sfoara prin păcatele voastre, și cu fiecare nod, deveniți din ce în ce mai apropiați de El”.


Și acum o întrebare care nu ne poate lasă nepăsători: „dacă zi de zi noi scurtăm sfoara”, și ne apropiem mai mult de Dumnezeu, nu ar trebui să ne fie teamă că Domnul e atât de bun și noi atât de răi?


Dumnezeu e mai aproape de păcătoși? Da. Pentru că vrea să-i salveze! Numai că nu toți păcătoșii vor...


Nicolae.Geantă 

joi, 4 ianuarie 2024

Indiferenţă - de Geoffrey Studdert Kennedy

 Când Isus a venit pe Golgota, L-au atârnat pe un copac,
Au bătut cuie mari prin mâinile și picioarele Lui, și au făcut un Calvar;
L-au încununat cu o coroană de spini, roșii erau rănile Lui și adânci,
Căci acelea erau zile crude și nemiloase, iar carnea de om era ieftină.

Când Isus a venit la Birmingham, pur și simplu au trecut pe lângă El.
Nu s-au atins de niciun fir din părul Lui, doar L-au lăsat să moară;
Căci oamenii deveniseră mai blânzi și nu voiau să-I provoace durere,
Doar au trecut pe stradă și L-au lăsat în ploaie.
 
Totuși Isus a strigat: „Iartă-i, căci nu știu ce fac.”
Și totuși a continuat să plouă, o ploaie de iarnă care L-a udat până la piele;
Mulțimile au plecat acasă și au rămas străzile fără niciun suflet,
Și Isus S-a ghemuit lângă un perete și a plând după Calvar.
 
Geoffrey Studdert Kennedy (1883-1929)
*numele lui de familie era „Studdert Kennedy”


Indifference - the original english version

When Jesus came to Golgotha, they hanged Him on a tree,
They drove great nails through hands and feet, and made a Calvary;
They crowned Him with a crown of thorns, red were His wounds and deep,
For those were crude and cruel days, and human flesh was cheap.

When Jesus came to Birmingham, they simply passed Him by.
They would not hurt a hair of Him, they only let Him die;
For men had grown more tender, and they would not give Him pain,
They only just passed down the street, and left Him in the rain.
 
Still Jesus cried, "Forgive them, for they know not what they do,"
And still it rained the winter rain that drenched Him through and through;
The crowds went home and left the streets without a soul to see,
And Jesus crouched against a wall, and cried for Calvary.
 

miercuri, 3 ianuarie 2024

Să urci! - de Mihaela Mănescu

            Să urci desculț. Să urci cântând.
Să urci sărac. Să urci flămând.
Să nu te uiți la ce-ai lăsat;
Că-n duh ești fiu de Împărat.
Să urci pe crini. Să urci râzând.
Să urci pe spini. Să urci plângând.
Să nu te-oprești când norii vin;
Că Sus va fi doar cer senin.
            Să urci curat. Să urci smerit.
Să urci arzând. Să urci jertfit.
Să nu te-ntorci din drum. Să știi
Că Țara ta e-n veșnicii.
            Să urci cu dor. Să urci sperând.
Să urci cu foc. Să urci crezând.
Să nu te lași. Să urci mereu;
Că Sus te-așteaptă Dumnezeu…

mihaela mănescu

luni, 1 ianuarie 2024

Angajament 2024. Nu doar pentru mine - Nicolae Geantă


Primele ore ale dimineții. Ianuarie 2024. Mă rog: „Doamne Tată, știu că voia Ta este să mă sfințesc. Și eu și toți cei de pe lângă mine. Este voia Ta generală. Te rog să-mi vorbești ce anume să fac eu în acest an!” Și El m-a dus la Psalmul 101. L-am citit de zeci de ori. Dar abia azi l-am înțeles.

1 Voi cînta bunătatea şi dreptatea; Ţie, Doamne, Îţi voi cînta.
2 Mă voi purta cu înţelepciune pe o cale neprihănită. -Cînd vei veni la mine?
-Voi umbla cu inima fără prihană, în mijlocul casei mele.
3 Nu voi pune nimic rău înaintea ochilor mei; urăsc purtarea păcătoşilor;
ea nu se va lipi de mine.
4 Inima stricată se va depărta de mine; nu vreau să cunosc pe cel rău.
5 Pe cel ce cleveteşte în ascuns pe aproapele său, îl voi nimici;
pe cel cu priviri trufaşe şi cu inima îngîmfată, nu-l voi suferi.
6 Voi avea ochii îndreptaţi asupra credincioşilor din ţară, ca să locuiască lîngă mine; 
cel ce umblă pe o cale fără prihană acela îmi va sluji.
7 Cel ce se dedă la înşelăciune nu va locui în casa mea; 
cel ce spune minciuni nu va sta înaintea mea.
8 În fiecare dimineaţă voi nimici pe toţi cei răi din ţară, 
ca să stîrpesc din cetatea Domnului pe toţi ceice săvîrşesc nelegiuirea.

1.Laudă bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu. Domnul e bun chiar și când demoleză. O face cu scop să repare... Când ți se pare că te îngroapă de fapt El te plantează!

2.Mergi cu înțelepciune pe calea neprihănirii. Sunt destui „bezmetici” care construiesc o neprihănire din încredințările lor.

3.Fii neprihănit în familie! Acolo se dă cel mai greu test al sfințirii. Cine nu e sfânt în casa sa nu poate fii deloc sfânt în afara ei!

4. Păstrează ochii curați. Ei sunt lumina trupului. Dar tot prin ei intră și întunericul. Cei ce au întuneric în inimă sunt orbi. Chiar dacă ochii le sunt deschiși!

5. Petrece timpul lângă credincioși, lângă neprihăniți. Stejarii cresc din stejari. Și sfinții cresc lângă sfinți!

6. Nu te lipi de purtarea păcătoșilor, de clevetitori, înșelători și mincinoși. Spune-mi cu cine te aduni ca să își spun cu cine semeni. Calea lor nu urcă niciodată. De ce ai vrea să cobori?

7. Nimicește planurile celui rău. Simplu: făcând bine!

Pune-l pe Dumnezeu pe locul I. Roagă-te! Dumnezeu îți va descoperi pe unde să calci fără teamă!

Nicolae.Geantă
Drăgăneasa - beautiful village in the country

Marian Volintiru și Nicolae Geantă în Uganda

Peste două săptămâni AQUAMISSION.ORG începe o nouă etapă de misiune în Uganda. Zece zile în care voi fi împreună cu Marian Volintiru într-una dintre cele mai sărace regiuni ale statului ecuatorial: în Karamoja. (Moroto, Loputuk, Kosiloi, Lobei, Koutakou, Loregae, Lomario, Lorikokwa). Împărțim alimente, haine, contribuim la săparea de fântâni și inaugurarea unor ateliere de croitorie. Plus vizite la bisericile locale. Pentru orice informație, susținere, donație, implicare vă rugăm să ne contactați la adresele de e-mail: marvvol@yahoo.co sau nickbags@gmail.com