marți, 8 august 2023

Nicolae Geantă - Creștinii, North Carolina și The Bible Belt (Jurnal de Lincolnton)


Al nouălea stat ca populație din USA (10,83 milioane locuitori 2023), North Carolina are cea mai renumită comunitate protestantă nord-americană (66 % din populația statului; NC are 77% populație adultă creștină, peste nivelul USA care a scăzut de la 78% în anul 2014, la 71% în prezent), dar și cea mai mare frecvență a bisericilor Evanghelice. Aici creștinismul protestant social conservator joacă un rol foarte important nu doar în viață bisericească, ci și în societate și politică. Dintre creștinii nordcarolinenii decât 9% sunt catolici și 1 % ortodocși răsăriteni. Tot câte 1% mai înregistrează mormonii și martorii lui Iehova, iar islamul nu trece pragul de 0,8%. Trebuie sa precizez că 35% dintre protestanți sunt evanghelici (baptiști, penticostali, mișcarea fraților), iar în cadrul acestora 12% sunt populație negroidă.


Dacă ai ocazia să străbați dealurile joase de sub poalele Appallachilor o sa rămâi plăcut impresionat nu doar de frumusețea caselor sau a subdiviziilor, ci și de ciorchinele interminabil al bisericilor protestante. Iar dacă este duminică pe șosele ai ocazia să prinzi road block (blocaj rutier). Uneori poliția dirijează plecarea sau intrarea mașinilor de/la biserici. Un prieten păstor mi-a spus că de-a lungul drumului  între Hickory și Charlotte (capitala statului, 0,9 milioane locuitori) ar fi cca 1300 de biserici! Carolina de Nord are peste 15.700 de biserici (România are 25.806), cele mai multe dintre ele fiind baptiste. De exemplu Biserica Baptistă de Sud (organizată astfel din 1830) are peste 1,5 milioane de adepți. (Aceștia mult timp nu au permis închinarea împreună cu creștinii de culoare!). Biserica Metodistă are astăzi peste 660.000 de membrii (în peste 1900 de biserici) iar Biserica Catolică are 420.000 (grupați în 200 de biserici).


În North Carolina primele confesiuni înființate au fost quakerii (1672), anglicanii (1700), baptiștii (1727), presbiterienii (1753), metodiștii (1772). Penticostalii au pătruns abia după anul 1911, în satul Falcon, mișcarea fiind cunoscuta ca “The Spirit of Falcon”.


O statistică financiară pe care am desoperit-o întâmplător precizează că în North Carolina își desfășoară activitatea 5.735 de organizații religioase non-profit (ONG-uri), care au 8751 de angajați. Dintre acestea orașul Charlotte găzduiește 1325 ONG-uri creștine! Este urmat de Raleigh - 770 de NGO (cum zic americanii), Greensborro - 456, Fayetteville - 428, Winston Salem - 345, Durham - 338, Asheville - 240, Hickory - 177 etc. Desigur cele mai mari sunt cele legate de Billy Graham. De exemplu Samaritean Purse’s sau BGEA (Billy Graham Evangelical Association). Prima are fonduri anuale de 1,3 miliarde dolari, iar a doua 113 milioane dolari). Sunt urmate de Clover Garden School (fonduri de 104 milioane dolari), The Timothy Inițiative (27 milioane dolari) și Durham Arescue Mission (26 milioane dolari). Dacă ne raportam la fondurile acestor organizații constatam că întrec veniturile celor mai mari firme din România! Și atenție, fondurile vin majoritar din… donații! Oameni cu dare de mână americanii creștini, nu? Rugați-vă pentru ei. Mulți au investit enorm și-n bisericile noastre din România.


Bisericile Penticostale reprezintă sub 3% din totalul protestanților NC, și conform rentechdigital ar fi în număr de 914 în Uniunea UPCI, în iulie 2023. (Dar informația cred că este incompletă).


Cei mai mulți dintre evanghelicii nordcarolineni sunt populația de culoare albă (84%), populația negroidă având 6 procente, hispanicii 4%, iar asiaticii numai 1%. 7% dintre toți creștinii evanghelici sunt emigranți. Dacă tot suntem aici aș dori să fac o scurtă referire la români. În NC am întâlnit biserici penticostale și baptiste de români, și una sigură româno-americană (Calvary Away, din Matthews), și alta independentă (Emanuel Church din Raleigh). Dintre cele baptiste menționam pe cele din Charlotte și Hickory (se aude că Hickory este orașul din USA cu cele mai multe biserici, peste 500!; orașul are numai 43,5 mii de locuitori!), iar dintre bisericile penticostale românești pe care le-am întâlnit amintesc  Betania Charlotte, Emanuel Asheville, Betania Huntersville, Betesda Denver, Sion Statesville, First Romanian Penticostal Church Hickory, BP Maiden.


Bisericile Evanghelice americane fac statistici de care noi nu dispunem. Statisticile demografice sunt acele instrumente cu care poți face măsurători calitative și cantitative în rândul populației. Abia apoi poți să iei anumite decizii. Dintre creștinii evanghelici ai NC 58% merg o dată sau de două ori pe săptămână la biserică, 29% odată pe lună, și 11 % rar. 83 % se roagă zilnic, 11% săptămânal și 2% rar. Scriptura o studiază 47% săptămânal și 10% de câteva ori pe an, iar în Rai cred 89% dintre evanghelici, pe când 8% nu sunt siguri și 3% nu cred. Interesant este că în iad cred numai 86%, 3% dintre cei ce cred în Rai spun că nu există iad!  


Numai 56% dintre evanghelicii adulți din nord Carolina sunt căsătoriți, 15% fiind divorțați, 3 % trăind în uniune consensuală. Fac precizarea că femeile reprezintă 53% dintre adepți. Când vine vorba despre avort 62% susțin că este legal și 32% îl consideră ilegal. Pe de altă parte evanghelicii din NC descurajează homosexualitatea în proporție de 58%, 30% o acceptă iar abia 8% nu o agreează deloc. 19 % au studii superioare, 6% au doctorate sau mastere, 35% sunt boomers-i, iar 36% au vârste între 25-49 de ani. Interesant este faptul că numai 81% dintre aderenții evanghelicilor cred ca religia e bună în viață, și doar 91% cred în Dumnezeu fără rezerve. 7% cred în Dumnezeu dar nu sunt siguri de existența Lui, 1% cred parțial și 1% cred în El dar nu îl cunosc. Niciunul din cei chestionați nu a declarat că Dumnezeu nu există.


În urmă cu ceva timp evanghelicii din NC au propus un amendament în care nimeni de pe teritoriul statului nu putea accesa o funcție publică dacă nu credea în Dumnezeu. Totuși amendamentul a fost respins mai târziu de Curtea Supremă a USA care a declarat-o neconstituțională.


North Carolina reprezintă partea de est a “The Bible Belt”, termen introdus de jurnalistul social american HL Mencken în anul 1924 (în ziarul Chicago Daily Tribune), denotă o regiune din sudul USA, în care creștinismul conservator joacă un rol important atât în societate, cât și în politică, iar numărul celor care participă la biserică este mai ridicat decât media țării indiferent de confesiune. Din The Bible Belt fac parte integral 19 state, din care 10 integral (North Carolina, South Carolina, Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Mississippi, Missouri, Oklahoma și Tennesse) și 9 parțial.


Ce ne învață North Carolina? O lecție simplă de pe stema ei veche, citată de Cicero: “Esse quam videri”. Adică “să fii decât să pari!”. Chiar așa câți suntem creștini devotați și câți dorim să părem? 


Nicolae.Geantă 

Lincolnton, North Carolina


Un comentariu:

  1. Multumesc pentru titlu și pentru conținut!
    Și eu am un vis...să ne numim și să fim creștini ! Atât...Creștini !
    Putem părea baptisti, penticostali, etc. doar uniți putem să fim creștini...
    Să fim copiii lui Dumnezeu !
    Să fim conținutul Lui și să-L conțnem pe El !
    Aleluia !

    RăspundețiȘtergere