duminică, 30 iunie 2013

Romale aven co Del - ziua a III-a - Cornetu, Vrancea


După masa de prânz, am plecat din Tecuci spre Cornetu. Siretul curgea pe lângă noi învolburat și cu un debit uriaș. Nu știu de ce, dar l-am simțit că are o poftă teribilă de-a distruge. Doamne, nu-l lăsa să iasă iarăși din matcă! După o oră și ceva de călătorie am intrat în Slobozia Bradului. Unul din satele comunii este Cornetu, situat la 30 km sud-vest de Focșani, acolo unde Subcarpații Curburii îmbrățișează câmpia. 
Localitatea are numai 6 km asfaltați. Cu hârtoapele aferente. În rest, pietriș. Sau urme de pietriș. Pe străzi forfotă mare. Coloratură. Și-o droaie de Dacii papuc. Și căruțe. De fapt, ce auzisem despre Cornetu în afară de rromii pocăiți, e că-n satul ăsta cărăușii au 1 milion de euro amenzi! Și încă o trăsnaie: niște tipi ciudați au vândut cu acte false biserica baptistă în 2009! S-o facă supermarket! N-au reușit.

"Poporul" l-a cunoscut pe fratele Pustan în mașină. Și ne făcea cu mâna. Am intrat pe o tentativă de stadion. Ori parcare, căci avea staționate 3 TIR-uri și era netezit cu...griblură! Frații de la Cornetu finalizau de montat scena. Era în jur de 17. Apoi au venit cu camioane de canapele. Norii se aglomerase grămadă peste sat. "Nu plouă așa-i?", m-a întrebat fratele Vladimir pentru încurajare.

Peste o oră jumate a durat să instalăm logistica. Beni Dudaș a alergat cu cablurile pe o jumătate de pogon. După ora 18 încep să apară rromii. În grupuri de zeci, de sute, de mii. Urcați pe camionete, în papucuri. Daktarii și Safarii. Au fost mult peste 2000. Cred că au umplut un pogon, în aer liber. Uitasem să vă spun că în Slobozia Bradului locuiesc 6447 de persoane, dintre care vreo 4400 sunt rromi. Dintre ei 3147 au trecut la penticostali (2011). Au 4 biserici, fiecare cu "500-600 de membrii", mi-a spus fata păstorului Ivan. În Cornetu, la școală (realizată cu bani dela Banca Mondială, cu pagina web proprie), sunt 311 copii, sută la sută rromi. "Cam 50 abandonează anual școala. Dintre ei, cca 20 de fete se căsătoresc de tinere", declara o profesoară.

Florin Ianovici și Rugul Aprins au condus închinarea. Satul intrase în sărbătoare sfântă. Mii de plămâni se umpleau cu Dumnezeu. Norii deveniseră agresivi. "Nu plouă" era încă teama fratelui Vladimir. "Nu. Vor sta numai să ecraneze arșița". A urmat mesajul despre "bogatul căruia i-a rodit țarina". Vladimir Pustan a vorbit despre nebunia de a fi fără Dumnezeu. Peste două mii de oameni în picioare, pe canapele, cocoțați pe mașini, pe camioane, înghesuiți în remorca unui Tir. Tăcere. Lacrimi. Cine n-ar vrea să fie înțeleptul lui Dumnezeu. Și totuși... Florin Ianovici i-a chemat la Izvorul Înțelepciunii. Oameni prăbușiți în genunchi. Pe balast. Rugăciuni. Eliberare. Bucuria de-a scăpa de nebunia păcatului. 

Mulțumim fratelui Costel Ivan, păstorul din Cornetu. Mulțumim și fratelui Ducadam, celălalt păstor. Mulțumim Vasile Oprea, Isaura, Rugului Aprins. Slujiți cu poftă. Mulțumim celor ce ne-au oferit o masă caldă. ați mai pus ceva deoparte pentru Cer. Mulțumim fratelui Vasile Căpitanu pentru ospitaliere. Ne-a cazat pe toți Cireșarii la el acasă. O Del te binecuvintia! Mulțumin Isuse pentru protecție și călăuzire. Fără Tine am fi niște simpli nebuni!

După ora 0,00 am ajuns în Toflea. În timp ce satul dormea, vreo două ore, Beni Dudaș, Dani Coste, Liviu Cabău, Teo Rogojan și un grup de tofleni au mai descărcat și instalat încă odată logistica. A doua zi, la 10 fix, avem o nouă Serbare Cireșarii. La Biserica din Toflea. Seara la 20,00 încheiem la Bărbulești. va fi o zi grea. Rugați-vă pentru noi! E nevoie de har proaspăt.


Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Nicolae Geantă & Cireșarii

sâmbătă, 29 iunie 2013

Romale aven co Del - ziua a II-a - Râmnicelu, Buzău


Râmnicelu e un sat la 40 km de Buzău. Deșii Principala e asfaltată, ulițele sunt ca în Evul Mediu. Pline de gropi, nepietruite, dar și pline de prunci. Dacă nu ești atent ăștia îți sar în fața mașinii. La o populație de 4444 locuitori exact 1897 sunt rromi. Dintre ei 1772 sunt penticostali (2011). În 2002 erau numai 64! Dumnezeu no doarme, nici nu dormitează. Localitatea are mai multe școli (cu tabla ruginită, dar vopsite portocaliu sau gri). La Generală 2 rromii reprezintă 98 %. Mulți au început să meargă și la liceu.

Până nu de curând se dusese buhul despre Râmnicelu că își căsătorește copilelel de la 6 sau 10 ani. Că fetele nasc la 12-14 ani. Și UNICEF-ul și Protecția Copilului și Emma Nicholson i-au monitorizat la sânge. Și i-au amenințat că le "ridică" minorele căsătorite. N-au reușit să-i oprească. Dar Hristos... A făcut-o fără agresiune, fără amenințare. În numai câțiva ani. Dragostea nu se face cu sabia. Și nici civilizația.

Când am ajuns la Biserica Penticostală (stresați și de un accident pe E85) am rămas uimiți. Un adevărat templu. Inaugurată în decembrie 2012, clădirea are 30 metrii lungime și 800 mp utilizabili. 800 de scaune, plus canapele, plus un balcon uriaș. Pastorii erau la datorie. Și diaconii. și oamenii de ordine, și femeile de serviciu. La 18.30 frații au început să vină. Ca gloatele pe vremea Domnului Isus. N-am trăit atunci, dar mulțumim Domnului că forfotă pentru sfințenie mai este și azi. 

Toropeala din Nordul Bărăganului poate moleși o biserică în mijlocul verii. Mai ales dacă nu e aer condiționat. Nu și cântările fraților de la Toflea. La închinare, figurat, biserica a luat foc. Vasile Oprea era de neoprit. Am chemat "vântul lui Dumnezeu" peste sală. Și a venit...

Vladimir Pustan a predicat "Trăiește fericit". Fericirea nu e garantată în afara Dumnezeului Bibliei. Din primul minut Harul a început să se adâncească. Cum unde l-am văzut? În râurile de lacrimi, în rugăciuni. Pe fețele surorilor, ale tinerilor. Radiau. Xenoane. Uitaseră de tot ce e dincolo de pereții bisericii. Asta dorește Dumnezeu: să uităm pământul și să trăim Cerul. La final Florin Ianovici a făcut o chemare la despovărarea de bagajele sufletului. Cei ce s-au simțit păcătoși au coborât la poala Crucii. Și au plecat eliberați. Mulțumim Hristoase și pentru ei. Mulțumim că nu lași oamenii periferici de Tine. Și nici cu pete pe suflet.

Mulțumim pastorilor Ion Lăutaru, Vasile Grigore, Eugen Dan. Mulțumim și pentru ciorba fierbinte de la restaurant. Unii dintre noi am răcit-o puțin cu apă Borsec. Mulțumim încă odată fratelui Vasile Căpitanu pentru cazare. Hotelul Parc din Tecuci a avut toate condițiile.

Diseară plecăm la Cornetu, pe stadion. Rugați-vă pentru noi! Știm că o faceți. Prin rugile voastre simțim cum Dumnezeu ne mângâie pe creștet.

Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Nicolae Geantă & Cireșarii


vineri, 28 iunie 2013

Romale aven co Del – ziua I - Țintea, Prahova


Dimineața a plouat torențial. ANM-ul prognoza pentru intervalul 18-21 o cantitate de 23 litri/mp la Băicoi. Radioul regional a refuzat repetat să difuzeze spotul Cireșarilor. Domnul să se îndure de ei. Majoritatea păstorilor aveau program la biserici de la 18.00. Evident, nu au venit! Dar tinerii… Cortul de la Țintea are 2000 mp. Și 200 de canapele. Pe unele intră 10, pe altele 6 persoane… Rromii prahoveni sunt disperasaţi în judeţ. Iar deplasarea nu-i tocmai lesnicioasă…

La 18,40 în cort nu sosiseră mai mult de 300 de inși. Peste două ore durase numai montatul aparaturii Cireșarilor. Asta după un drum de 600 km. Vasile Oprea, Isaura și Toflenii făceau de o juma’ de oră repetiţii. Aveam faţa ca Neemia. Şi inima… Ca apa. Oare poate eşua o serbare Cireşarii? “Să schimbi faţa asta, mi-a spus fratele Vladimir. Într-o jumate de oră va fi plin”!

La 19 fix Florin Ianovici a deschis Serbările. Am stat ascuns după banner, cu teamă să privesc în sală. „Zâmbeşte” era imperativul ce mi-l cerea fratele Vladimir. „Nu pot fi stewardesă”. Am ieşit la rugăciune. Surpriză! Toatele locurile ocupate! Şi vreo 150-200 de inşi pe afară! Dumnezeul nostru este măreţ! Aşa, cu lacrimi, cu zâmbete...

Toflenii au cântat imperial. De fapt se cântă pentru Domnul. Vladimir Pustan a predicat „la 5 minute după moarte”. Atunci e atunci. Nimeni nu mai poate învârti nimic. Toţi vom ajunge acolo... Apropos, dumneata unde vei fi?  Au ieşit în faţă zeci de persoane. În special tineri. Unii liceeni. Dumnezeu să-i ajute la bac’! Şi mai ales să nu rateze nimeni bacu’ vieţii. Pentru că-i singurul examen obligatoriu care nu se mai repetă.

Mulţumim fraţilor Florin, Ciprian şi Iulian din Plopeni. Oamenii ăştia au investit enorm în cortul de la Ţintea. Mulţumim fratelui Vasile Căpitanu din Toflea. A adus vreo 20 de cântăreţi. Mulţumim tuturor românilor ce au fost alături de rromi. Hristos e liant pentru toţi. Mulţumim Doamne că nu ţi-ai dus de tot bagajele prin alte părţi. Şi mai ales că ai ascultat rugăciunile şi de la 13 ai oprit ploaia!

Mulţumim celor ce ne-aţi urmărit la Radio Cireşarii. Diseară suntem la Râmnicelu. De la oara 19,00.

Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Nicolae Geantă & Cireşarii

 publicat la www.ciresarii.ro


joi, 27 iunie 2013

Azi, Cireșarii la Țintea

Cu Vladimir Pustan, Florin Ianovici, Nicolae Geantă. 
Vine și Isaura de la Toflea, cu un grup de cca 15 cântăreți! 
Vă așteptăm la ora 19.00.
Hristos ne așteaptă deja!



miercuri, 26 iunie 2013

Romale aven co Del

Minoritari. Dar mulți. Oficial se zice c-ar fi peste 620 de mii. Unii spun c-ar fi vreo două milioane! Adică cei mai mulți din UE. Majoritatea sunt săraci. Foaaarte săraci (statisticile UE dau un venit de 0,3 euro/zi/rrom). Un procent covârșitor mănâncă odată pe zi. Seara. Cinci ouă la doișpe inși! De muncit nu au unde, nu-i angajează mai nimeni. Ajutorul social primit e modest. La pensii nici nu visează. De fapt visul multora e doar pâinea pentru astăzi.
Politicienii îi manipulează. Nu numai la vot. Asociațiile umanitare, ONG-urile, primăriile ori Guvernul, doar le toacă fondurile pentru reabilitare. Nu le asfaltează străzile, nu le canalizează, nu le iluminează corespunzător. "Nu sunt importanți" e sloganul cvasiunanim. Când merg în tramvaie sau autobuze, când intră în restaurante sau mall-uri, ochii celor din jur devin para focului. Sunt scanați până în dinți. Pe unde trec lumea devine arici! Se strânge. În spitale sunt priviți cu dezgust, în școli sunt tratați ca looseri, în UE sunt logo pentru viață nesigură...

Legionarii au vrut să-i extermine  Comunismul nu i-a putut "educa". Nici școlile noastre. Pușcăriile nu i-au speriat. Democrația nu le-a oferit șanse egale. Consilierii și psihologii nu i-au putut integra; Uniunea Europeană nici atât! Și nici fondurile lor n-au adus vântul schimbării!

Au cea mai mare rată de creștere din Europa! (Și sunt minoritatea cea mai numeroasă de pe bătrânul continent!).  În satele românești fără pruncii lor, școlile ar fi avut de mult lacăt la ușă… Unii învățători, profesori, fără ei azi ar tunde frunză. (Știm, le e tare greu. Le mulțumim că suportă cu stoicism).

Rromii. Fără biserică etnică! O comunitate batjocorită. Marginalizată. Mereu împinsă la periferie. Mereu lăsată la urmă. "Țiganii!". Ridiculizați. "O minoritate națională sau majoritate infracțională?", întreba Petre Mihai Băcanu.  Cui îi mai pasă de ei? Mai au vreo șansă de integrare? Îi mai poate schimba cineva, ori ceva? Răspunsul e unic: Biblia! Pocăința. Întoarcerea la Hristos!

După ce s-au întâlnit cu Dumnezeu, rromii din Bărbulești s-au lăsat de scandaluri, de crime. Din cca 100 de pușcăriași anual, acum media e undeva la 5. La Râmnicelu, țiganii pocăiți nu-și mai căsătoresc pruncii la 10 ani. La Toflea, un sat netrecut pe harta țării, jumătate din rromi citesc Biblia. Adică mult peste 3500. Cârciumile, discotecile, barurile, au din ce în ce mai puțini cheflii. Aici, în 2008, s-au botezat o singură dată 500 de adulți! Cel mai mare botez nou-testamental din Europa contemporană! La Boldești Prahova, rromii construiesc o școală. School after school. Aci pruncii vin să-și facă temele, să manânce, să se spele... Unii dintre tinerii au ajuns studenți. Alții au absolvit. Copiii din țigănie au ajuns să-i vadă modele. Visul lor e să dea un… Barack Obama!

În comunitățile unde rromii s-au pocăit nu mai auzi manele. Ci imnuri creștine. Nu mai treci cu inima cât puricele pe străzile lor. Acum te salutâ. Nu te mai temi că îți saltă careva portofelul din geantă, celularul din buzunar... Și nici vreo roată de la mașină! Nu se mai învârt săbii Ninja ori pumnale. Poliția nu mai are bătaie de cap. Și nici profesorii, nici vecinii. Femeile devin respectate, copiii nu mai sunt exploatați. Mai ales la cerșit. Odată cu Hristos în viața lor intră lumina, ordinea, speranța. Înțeleg  că nu sunt periferici.

Este o vreme de trezire spirituală între rromii din România. În ultimii ani vin cu miile la Hristos. Când aud Evanghelia n-o ignoră. Nu contestă existența lui Dumnezeu, nici moartea lui Hristos. Când se văd sub “farul” Domnului se cutremură. Dau autoritate Scripturii, predicatorului. Nu sunt teologi versați dar au burdufuri de lacrimi nesecate. Și cântări... Imnurile lor au revoluționat bisericile.

E vremea secerișului între rromi. Trebuie investit mai mult în ei. Acum. Mâine nu se știe dacă secularismul, împietrirea, indiferența, nu se coboară și între ei! Fierul trebuie bătut cât e cald. Numai așa se modelează...

Noi, Cireșarii, am simțit chemarea. De mâine suntem în turneu pentru ei! Veniți să ne fiți alături!


Romale aven co Del! Să trăiți pentru Dumnezeu, rromilor. Și nu numai voi...

marți, 25 iunie 2013

Sora lui Dumnezeu - de Nicolae Geantă

Un copil sărac stătea și privea vitrina unui magazin de pantofi. Era ger afară iar el era desculț. O femeie s-a apropiat de el și la întrebat la ce privește atent. "Îi ceream lui Dumnezeu să îmi trimită o pereche de pantofi".

Femeia a luat copilul de mână și a intrat în magazin. A cumpărat niște perechi groase de șosete și a cerut vânzătorului niște apă și un prosop. A spălat picioarele micuțului, le-a șters, i-a pus ciorapii și i-a cumpărat o pereche de pantofi. După ce-a terminat a întrebat. Te simți mai bine? în loc să răspundă copilul a întrebat mirat: Doamnă. dumneavoastră sunteți sora lui Dumnezeu?

Să fiți frații și surorile lui Hristos. Nu doar în biserici, nu doar la rugăciune. Ci oricând unul dintre acești micuți ai Lui are nevoie!

Nicolae Geantă

duminică, 23 iunie 2013

Serbările "Cireșarii de 10 (zece) ani" pentru rromi - Țintea-Băicoi, Prahova

http://webprodesign.ro/logos/ROMALE-480.jpg

Știm: e joi seara, e caniculă, aveți programe în bisericile dvs.
Unii dintre tineri aveți bacalaureatul. Alții sesiune...
 Totuși noi vă așteptăm în număr cât mai mare!
Vrem să-L glorifăm împreună pe Hristos!
E singurul care merită!

sâmbătă, 22 iunie 2013

Nu-mi acoperiţi mormântul - de Traian Dorz


Nu-mi acoperiți mormântul cu cununi, ci cu iubire, 
nu cununi am vrut în viață, ci cântare și-nfrățire,
căci cununile se uscă și se șterg de ploi și soare, 
dar iubirile curate sunt cununi nemuritoare!
Nici nu-mi scrieți pe-a mea cruce data morții-ntunecată,
eu am fost născut din ceruri, ca să nu mor niciodată, 
nici să nu-mi spuneți «adio», ci-mi spuneți la revedere,
mâine vom cânta-mpreună la Întâia Înviere!

Eu mi-am pregătit o cruce și un loc de-nmormântare
- crucea nu-i a mea, iar locul nu-i mormânt, ci numai pare, 
pot muri în orice vreme și-ngropat pot fi oriunde, 
cu o cruce sau și fără, – nici o groapă nu m-ascunde.
Voi trăi în orice cântec, - orice frunză-mi va fi soră,
orice fir de iarbă - prieten, orice seară - auroră,
orice foşnet - frate dulce, casă-mi va fi orice zare,
căci prin toate trece veşnic harfa mea nemuritoare.

Drumul meu spre lumea asta l-am plătit cu cât pot duce,
drumul meu spre cealaltă l-a plătit Hristos pe Cruce;
naşterea spre moartea asta mi-a putut fi cunoscută,
naşterea spre Nemurire mi-e-n lumina neştiută.
Nici-o groapă de pe lume n-o s-acopere-n uitare
părtăşia ce-a-mpletit-o dragostea nemuritoare,
nici o moarte de pe lume nu va nimici vreodată
viaţa ce-a trecut prin Soare cu Hristos împreunată!

Traian Dorz

20 iunie 2015 – s-au împlinit 26 de ani de la plecarea la Domnul a poetului

Nicolae Geantă la Cortul Întâlnirii din Bădulești


* notă: Din motive obiective, întâlnirea de tineret programată la Bărbulești pentru 22 iunie, ora 19.00, a fost reprogramată pentru 23 iunie, ora 19,00. A fost făcută pur și simplu o rocadă cu Evanghelizarea de la Bădulești.

vineri, 21 iunie 2013

Devoțional - NkG

Întunericul nu poate izgoni întunericul, ci numai lumina o poate face.

Ura nu poate izgoni ura, numai dragostea poate face asta.

Minciuna nu poate izgoni minciuna, ci numai adevărul o dizolvă.

Prostia nu poate izgoni prostia, dar înțelepciunea o topește.

Păcatul nu poate izgoni păcatul, dar sângele lui Hristos îl curăță integral.




Serbările CIREŞARII PENTRU RROMI - ROMALE AVEN CO DEL


Turneu aniversar Cireșarii de 10 (zece) ani, ”ROMALE AVEN CO DEL”,
 în cele mai mari comunități de rromi din România

Grupul ”Rugul aprins”, Vladimir Pustan, Florin Ianovici vă invită:

Joi, 27 iunie, ora 19, Cortul Întâlmirii Băicoi/Țintea, Prahova
Vineri, 28 iunie, ora 19, Biserica Penticostală ”Betel” din Râmnicelu, Buzău
Sâmbătă, 29 iunie, ora 19, stadionul din Cornetu
Duminică 30 iunie ora 10, Biserica Penticostală "Rugul Aprins" Toflea, Galaţi
Dumimică seara, ora 20 Biserica Penticostală "Călător spre cer" Bărbulești, Ialomiţa 


Transmitem pe Radio Cireșarii!

joi, 20 iunie 2013

Seară de tineret la Bărbuleşti cu Nicolae Geantă


notă: Întâlnirea a fost reprogramată pentru duminică 23 iunie 2013 ora 19,00

Recurs la morală, părinţilor! - de Nicolae Geantă

“Ce-i drept, nu copiii sunt datori să agonisească pentru părinţii lor, ci părinţii pentru copiii lor” 
(2 Corinteni 14 b)


Dumnezeu ne-a lăsat copiii deşi nu ştim cum să-i creştem. Uneori ne sâcîie, alteori ne încântă. 
Fac prostii şi-i iertăm. Ei ne învaţă să fim părinţi. Fără copiii noştri am rămâne noi copii.
 Fără ei n-am înţelege dragostea lui Dumnezeu de Tată.  Şi nici durerea Sa.

Pruncii sunt ca săgeţile în mâna unui arcaş. Atenţie: nu încordaţi arcul după ce aţi tras săgeata! Nu se poate întoarce înapoi!

Nu-i suficient să le cumpăraţi jucării. Lego-urile, maşinuţele, şi nici iPad-urile nu-i fac fericiţi. 
Jocurile nu iubesc. Ele decât le consumă timpul. Îi fac insensibili. 
Nu de like-uri au nevoie pruncii, ci de îmbrăţisările noastre.

Suntem responsabili să-i creştem!

Tot timpul le oferim dascăli: la mate, la engleză, la sport. Biserica, şcoala, facultatea, mass media. 
Peste tot învăţători. Consilieri. 
Dar noi nu mai suntem de mult învăţătorii lor. Şi nici ei nişte elevi ascultători… 
Faceţi-vă timp pentru ei. În Cer singurul lucru pe care-l putem lua de pe pământ sunt copiii…

Fiii şi fiicele sunt ca betonul. Când e moale poate fi modelat.
 Când s-a întărit pot trece peste el şi elefanţii. Nimic nu-i mai modifică forma! 
Nu ignoraţi să-i modelaţi când sunt mici!

Lăsaţi copiii să fie copii. Nu încercaţi să îi maturizaţi, să-i coaceţi înainte de vreme! 
Nu conspiraţi împotriva copilăriei lor! Nu cedaţi nici în faţa mofturilor. 
Cei tari nu dau dovadă de slăbiciune.

Suntem responsabili să-i educăm!

Nu-i plictisiţi cu Biblia! E-o pâine care întotdeauna satură. Nu-i intoxicaţi. S-o faceţi atrăgătoare!
Spuneţi lui Dumnezeu despre copiii dumneavoastră dar şi copiilor despre Dumnezeu!

Nu faceţi ca Isai care nu şi-a adus toţi copiii la binecuvântare. 
Şi nici ca ucenicii care-i repezeau de lângă Isus: “nu e de voi”! 
Copiii nu-s mai puţin importanţi ca adulţii. Hristos vrea să-i mântuie şi pe ei.  
Altfel, n-ar mai fi poruncit: “lăsaţi copilaşii să vină la mine”!

Fiţi ca taximetriştii : căraţi-vă copii peste tot. Mai ales la biserică! 
Într-o zi Dumnezeu vă va umple casa de îngeri.

Suntem responsabili să-i sfinţim!

Iubiţi-vă copiii. Dumnezeu vi i-a dat să-i faceţi sfinţi, nu lemne de foc pentru iad! Nu-i abandonaţi.
Nu ştiţi câţi dintre ei vor fi un Moody, un Spurgeon, un Beetoven, un Pascal.

Mulţumim Hristoase pentru că ne-ai dat prunci! Creşte-i, păzeşte-i, şi urcă-i la Cer!

(*articol publicat în Revista Calea Credinţei, iunie-iulie 2013)

* articol publicat în revista Cuvântul Adevărului, iunie 2013

marți, 18 iunie 2013

Organizarea îngerilor

Arhanghelii, au un statut superior faţă de îngerii obişnuiţi. Termenul este folosit doar de două ori în Biblie: 1Tesaloniceni 4:16 şi Iuda 9. Doar arhanghelului Mihail îi este menţionat numele. Numele Mihail înseamnă “Cine este ca Dumnezeu?” sau “Cine seamănă cu El?”. Despre el aflăm că îşi are proprii săi îngeri (Apocalipsa 12:7), că este prinţul poporului Israel (Daniel 10:13,21; 12:1) şi că misiunea lui specială este legată de ocrotirea şi prosperitatea poporului Israel. El conduce armatele cereşti de îngeri în lupta împotriva lui Satan şi a îngerilor răi (Apocalipsa 12:7) şi anunţă revenirea lui Hristos (1Tesaloniceni 4:16-18).Gabriel nu este prezentat explicit în Biblie ca fiind arhanghel, nu se spune nici câţi arhangheli sunt. 
(Cartea apocrifă a lui Enoh (20:1-7) enumeră şase îngeri puternici: Uriel, Rafael, Raquel, Mihail, Zariel şi Gabriel, o altă variantă îl adaugă şi pe Remiel ca al şaptelea).

Heruvimii, sunt menţionaţi în Genesa 3:24; 2Regi 19:15; Ezechiel 10:1-22; 28:14-16. S-a sugerat că “heruvim” înseamnă “a acoperi” sau “a păzi”. Un heruvim păzea intrarea în Eden (Genesa 3:24). Doi heruvimi erau aşezaţi deasupra chivotului în cort şi în templu (Exod 25:19; 1Regi 6:23-28). Nişte heruvimi au fost de asemenea lucraţi în ţesătura perdelei dinăuntrul cortului (Exod 26:1,31) şi au fost sculptaţi pe uşile templului (1Regi 6:32,35), sunt descrişi ca sprijinind tronul lui Dumnezeu (Psalmi 18:10; 80:1; 99:1). Putem trage concluzia că ei sunt în general păzitori; s-ar putea ca Satan să fi fost unul dintre heruvimi înainte de cădere (Ezechiel 28:14-16).

Serafimii, sunt menţionaţi pe nume o singură dată numai în Isaia 6:2,6, unde se închină înaintea lui Dumnezeu. Se pare că ei sunt preocupaţi mai mult de sfinţenie şi de închinare, decât de justiţie şi de putere. Ei conduc cerul în închinarea înaintea lui Dumnezeu şi îi purifică pe slujitorii lui Dumnezeu pentru a face o slujbă care să fie bine primită.

Făpturile vii din Apocalipsa (6:1 şi urm.; 15:7) se închină înaintea lui Dumnezeu şi conduc judecăţile Lui. Aceste făpturi sunt martore la închinarea celor o sută patruzeci şi patru de mii (Apocalipsa 14:3) şi îndeplinesc lucrări în jurul tronului lui Dumnezeu.

Străjerii. În Daniel 4:13 este menţionat un străjer sfânt, aici substantivul este folosit la singular, iar în versetul 17 se foloseşte pluralul “străjeri”. Probabil că aceştia sunt îngeri trimişi de Dumnezeu ca să supravegheze. Această acţiune de supraveghere este sugerată chiar de numele lor. Ei sunt angajaţi de asemenea să aducă un mesaj din partea lui Dumnezeu.

Fiii lui Dumnezeu. Expresia “fiii lui Dumnezeu” este folosită în Iov 1:6; 2:1 şi 38:7 pentru a face referire la îngeri, inclusiv la Satan. Ei sunt fii ai lui Dumnezeu în sensul că au fost creaţi de Dumnezeu. Unii susţin că fiii lui Dumnezeu care sunt menţionaţi în Genesa 6:2 sunt îngeri care au trăit cu femei. S-ar putea totuşi ca acolo să fie o referire la linia descendenţilor lui Set, dar nu există dovezi suficiente pentru a demonstra o teorie sau alta folosind acest pasaj ca sursă de informaţii.

Îngerul Domnului. În Vechiul Testament sunt numeroase referiri la acest “înger al Domnului” (Genesa 16:7-14; 22:11,14-15; 24:7,40; 32:24-30; 48:15,16; Exod 3:2; 14:19; 23:20-23; 32:34-33:17; Judecători 2:1,4; 5:23; 6:11-24; 13:3 etc.)

Problema ce se iveşte este că uneori acest înger este reprezentat ca fiind una cu Dumnezeu (Genesa 31:11 şi 13 “Eu sunt Dumnezeul lui Betel” şi Exod 3:2,6 “Eu sunt Dumnezeul tatălui tău”), iar alteori se face distincţie clară între el şi Dumnezeu (Genesa 16:11, unde îngerul îi spune lui Agar “Domnul a auzit mâhnirea ta” şi Exod 23:20, unde Domnul îi spune poporului Israel: “Iată, Eu trimit un înger înaintea ta”).

luni, 17 iunie 2013

David și expunerea la risc - Nicolae.Geantă

Spre sfârșitul vieții sale, David e pus de Dumnezeu în fața unei decizii fără ieșire. Păcătuise recenzând poporul, iar Iehova nu i-o ceruse. Orice ar fi ales, nota de plată era colosală. Poporul putea pieri de tot!

Proorocul Gad îi propune să aleagă intre trei ani de foamete, trei luni de asediu al vrăjmașilor și trei zile de ciumă! (vezi 2 Samuel 24:13, 1 Cronici 21:12).

Împăratul, care și-a recunoscut vina, a ales ciuma. Dar nu pentru o plagă de numai trei zile. Dacă alegea foametea David nu s-ar fi expus riscului. Cămările împărătești erau înțesate de provizii. La palat foametea ar fi lovit abia la urmă. Dacă alegea calea războiului regele nu s-ar fi expus la risc. Noi știm că în lupte "regii se ceartă și soldații pier". Șansele ca el să plătească ar fi fost mici. Prin urmare el a ales ciuma! Boala nu alege, nu face diferența între rege și sărac. Ciuma îl putea lovi și pe el.

Alegeți totdeauna nu doar să slujiți, ci să și riscați. Numai cine riscă va câștiga. Priviți martirii în arene, sfârșitul de viață al apostolilor, prigoana comunistă, frații noștri din China. "Sămânța creștină e în sângele martirilor", a spus Augustin.

Datorită riscurilor lor noi suntem azi aici.Dumnezeu iubește pe cei ce acceptă riscuri. Chiar El e riscat întrupându-se în om.

nicolae.geanta

duminică, 16 iunie 2013

Încurajare în suferință

Text: 2 Tesaloniceni 1

Inventio:
Nici un diamant nu străluceşte dacă nu e şlefuit!

Dispozițio:
1. Suferinţa ne ajută să creştem (1:1-2),
2. Suferinţa ne pregăteşte pentru glorie (1:6-10),
3, Suferinţa îl glorifică pe Dumnezeu în prezent (1;11-12)

Concluzio
Suferiţi puţină vreme. Veţi jubila o veşnicie.

sâmbătă, 15 iunie 2013

Martirajul sfinților Apostoli

Andrei - răstignit pe o cruce
Barnaba - omorât cu pietre de evrei
Bartolomeu - omorât prin bătaie cu ciomege
Filip - biciuit și răstignit
Iacov, fratele lui Isus - omorât cu pietre
Iacov, cel mic - aruncat dintr-un turn al Templului
Iacov, fiul lui Zebedei - omorât cu o sabie
Ioan - moarte naturală după exil
Iuda - spânzurat de un măslin
Marcu - târât de picioare pe străzi apoi ars
Matia - omorât cu pietre și decapitat
Matei - ucis cu o sabie
Pavel - decapitat
Petru - biciuit și răstignit cu capul în jos
Simon - răstignitTadeu - omorât cu săgeți
Timotei - călcat în picioare de gloate
Toma - străpuns de o suliță


vineri, 14 iunie 2013

Cer nou - de maica Teodosia

Grăit-am ieri cu Domnul prin lacrimi, şi am spus:
De noi cum nu Ţi-e silă, preascumpul meu Iisus?
Cum nu-Ţi întorci Tu faţa cu silă de la noi,
Şi cum mai vrei să suferi, făptura de noroi?
Cum vrei să calce-n lume piciorul Tău curat,
Cel care peste aripi de îngeri a călcat?
Cum poala preacurată, Stăpâne, n-o fereşti,
În tină omenească să nu Ţi-o murdăreşti?
Cum poţi să suferi Doamne miros de putregai,
Când ai tămâia dulce a crinilor din rai?
Cum poţi să rabzi ocara, Tu, Doamne preaslăvit?
Cum suferi bezna noastră, Tu, soare strălucit?
Şi cum fiind căldura iubirilor cereşti,
În inima mea rece Tu vrei să locuieşti?
Tu, Cel ce stai în cerul cu mari luminători,
În iadul meu, Stăpâne, cum vrei să Te cobori?
Ca Petru, ani de-a rândul Te-am izgonit mereu
Ieşi de la mine Doamne că păcătos sunt eu.
Dar n-ai plecat, ba încă cu pasul Tău curat
Ai coborât tot cerul în iadul meu spurcat.
Cu pasul Tău pe mine de tot m-ai curăţit,
Cu raza Ta tot chipul Tu mi l-ai strălucit,
Cu focul Tău pe mine cel rece m-ai aprins,
Şi peste sărăcia mea goală ai întins
Un colţ al hainei Tale, şi m-ai făcut bogat,
Mi-ai dat inel, coroană, porfiră de-mpărat,
Mi-ai încăput în suflet, Tu, Cel neîncăput,
Şi sufletul meu, iată, Tu cer nou l-ai făcut,
În sufletul meu astăzi, Tu Însuţi locuieşti,
Cu Maica Preacurată, cu cetele cereşti.
Şi pentru toate-acestea Iisuse preaiubit,
În cerul nou din suflet, să fii în veci slăvit!

Nicolae Geantă la BP Carmel Oradea

duminică seara de la 18,00
vom învăţa împreună o nouă lecţie despre Înălţarea Domnului...

luni, 10 iunie 2013

Aniversare Ciresarii de 10 (zece) ani - Bucuresti - de Nicolae Geantă

26 de grade Celsius. La ora 15 am intrat în sală. Două etaje de cărat instrumente, lăzi... Ne-au trebuit peste două ore să ne organizăm: sonorizare, transmisiune pe internet, macarale, sute de metrii de cabluri întinse. Repetiţii. Fratele Vladimir se învârtea ca un leu în cuşcă. Dimineaţa mai predicase de două ori. Şi la Sebastian, şi la Betel.

Directorul sălii Palatului ne-a spus pe-un ton de superioritate că nu vor veni mai mult de 1000 persoane. Dar la 17.00, când s-a dat drumul publicului erau deja 3000! La ora 18.00 erau undeva la 6000. Şi au continuat să mai vină. Mulţi au stat în picioare. Pentru Domnul se merită!

Acelaşi director a ţipat la mine la standul de cărţi. (Îndrăznisem cu Adriana şi Mircea Ţetel să facem două puncte de lucru). Apoi ne-a lipit mesele într-un singur stand, ne-a stins din becuri. Economie. De piaţă. Dar gândită comunist. Nu ne-a dat voie să instalăm standul la intrarea principală, unde până la 17.00 a fost un fel de "târg al producătorilor de vinuri". Puţea a birt spart. Prietenilor săi Bachus le-a "sticlit" ochii. Şi le-a înroşit nasul. Pentru "cireşari" Hristos le-a dat cu fond de ten. Toţi aveau feţele strălucitoare!

Penticostali, baptişti, creştini după Evanghelie, ortodocşi, catolici, luterani, adventişti, carismatici. Din toată România. Din toate etniile. Şi piramida de vârste. De la sute de km distanţă de Bucureşti. Ce frumos se-aude "Tatăl nostru" când ne rugăm împreună! Iar Hristos se vede mult mai limpede. Şi mai vesel. 

Otilia şi Cireşarii au cântat magnific. Din 6000 de piepturi au răsunat imnuri pentru Hristos cum Sala Palatului nu mai auzise probabil. Vladimir Pustan a predicat despre cer. Florin Ianovici a îndemnat publicul să privească la inimi. Apoi i-a coborât pe toţi în genunchi. Din poziţia asta, Dumnezeu se vede mai mare!

Lacrimi. Fără culoare confesională. Căci Dumnezeu e Unul singur. Şi Cerul la fel. Merită toate aplauzele!

La final mii de oameni s-au călcat în picioare la stand. Asta înseamnă că oamenii încă citesc. Şi ascultă predici. Tineri din biserica Betel au înmânat 10.000 de CD-uri "Îmi pasă de tine". Ăşa cheamă Dumnezeu risipitorii: cu zecile de mii.

Poporul a alunecat pe străzile Bucureştiului spre casă. Fericit. Dumnezeu fusese slăvit. Chiar în locul unde altădată fusese interzis. Pentru că El este. Ceilalţi nu mai sunt!  Cireşarii au rămas să strângă "aparatura". Aceeaşi, dar parcă acum, seara, era mai plumbuită. Îmbrăţişări de la fratele Vladimir. Generalul a rămas tot timpul pe punte! Îmbarcarea în microbuze. Pentru Dani Coste şi Beni Dudaş urma o nouă zi deşi se lăsase întunericul. 600 de km de parcurs în noapte...

Duminică 9 iunie 2013. S-au sărbătorit 10 ani de Cireşarii. Expediţia continuă...
 Nicolae Geantă

duminică, 9 iunie 2013

De-aș fii... - de Nicolae Moldoveanu

De-aș fii târât afară din cetate,
ca Ștefan, si ca el sa fiu ucis,
Atât cât încă inima mea bate,
Isus, nu-Ți voi cãlca Cuvântul scris.

De-aș fii batjocorit în gura mare,
de toți acei ce viața-mi urmăresc,
atât cât încă voi avea suflare,
Isus, mai mult de Tine m-alipesc!

De-aș fii închis și pus sub cruda paza,
și-n întuneric de mormânt de-aș sta,
atât cât încă mintea-mi este trează,
Isus, eu nu renunț la calea Ta!

De-aș fii de cei mai dragi dat părăsirii,
și ne-nțeles și-nvinuit de-aș fii,
mi-aș îneca în lacrimi dorul firii,
dar Adevărul Tău nu-l voi jertfi!

Ci vreau mai mult cu-ntreaga mea ființă,
cât timp voi pribegi pe-acest pământ,
să pot rămâne-n unica credință,
descoperită-n viul Tău Cuvânt!

Și-nflăcărat de Tine prin iubire,
să-Ți ‘nalț slăvitu-Ți Nume tot mai sus,
căci Tu-mi ești Adevăr și Mântuire,
și Tu, credința, pentru veci, Isus!


Nicolae Moldoveanu

Umblarea cu Dumnezeu

Text: Geneza 5:24

Inventio:
Bisericii azi nu pastorii, nu evangheliști, nu cântărreții îi lipsesc, nici sediile, nici studiile biblice. Ci, umblătorii cu Dumnezeu

Dispozitio
1. Umblarea cu Dumnezeu presupune un ceas al convertirii
- Enoh la 65 de ani a început să umble cu Dumnezeu

2. Umblarea cu Dumnezeu presupune un timp al slujirii
- 300 de ani a slujit Enoh lui Iehova
- constant, fără întreruperi, liber, neforțat
- cu Dumnezeu, nu înaintea Lui

3. Slujirea cu Dumnezeu presupune o veșnicie ca răsplată
- Enoh a umlat pe pământ și a ajuns în cer
- ținta creștinului e Cerul

Concluzio
- orice minut trăit cu Hristos se va contabiliza în veșnicie
- binele ce trebuie făcut azi poate fi prea târziu mâine!
- Cer se traduce A C A S Ă

sâmbătă, 8 iunie 2013

Când gay-ii ţipă biserica nu tace! - de Nicolae.Geantă

Discuţiile despre homosexuali, despre perverşi în general, atrag multă atenţie. Preferinţele sexuale au început să facă parte din portretul social al unui individ, asemeni etniei sau confesiunii. Cei ce sunt pe invers se prezintă ca un grup social: îşi cer drepturi, îşi promovează concepţiile, fac marşuri şi publică broşuri, scot filme şi fac talk-show-uri “piperate”. Pentru că suferă de dorinţa de a se remarca, LGBT – (lesbian, gay, bisexual, transgender) au luat foc când au auzit yilele astea că trei parlamentari au reuşit să introducă în Constituţia României un amendament care spune că-n ţara asta căsătoriile se fac numai între un bărbat şi-o femeie! Adică normal, firesc. Cum a lăsat Domnul.

Unul Cernea, deputat care nu a citit că Pavel spune că e o ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, se dă cu capu’ de pereţii şi de mesele televiziunilor şi radiourilor, încercând disperat să promoveze o lege a „diversităţii” patimii. Acest fost filosof - care ne-a încurcat cu ifosele sale şi-n vremea când eram studenţi -  ar vrea ca românii cu patimi sexuale să-şi “etaleze ruşinea”  în public. Ce ne uimeşte este că din câte mii de legi lipsesc în România, el n-a găsit decât una despre gay! (Sincer, cred că din cei ce l-au votat de-a intrat în Parlament, nici cât negru sub unghie nu are sprijin pentru legea sa acest Cernea).

Reacţiile faţă de cei ce se aprind în pofte pentru persoane de acelaşi sex împart societatea taman în două categorii: una care îi susţine, alta care îi condamnă. Nu există o a treia cale. Nu are cum. Homosexualii sunt o urâciune în ochii Lui Dumnezeu.

Uimitor, dar şi umilitor pentru creştini şi mozaici, este că gay-ii spun că David şi Ionatan au fost homosexuali, folosind 2 Samuel 1:26 în mod eronat. Asta face când dracu’ apără gay-ii cu Biblia!

Aceşti tulburaţi psihic dau vina comportamentului lor deviant pe cei ce militează pentru ceea ce este firesc, cerând toleranţă ori reducere la tăcere. Ei luptă ca cei care vor face observaţiile critice de rigoare faţă de inversişti să devină «extremişti tradiţionali», cu proaste maniere, ce pot fi chiar penalizaţi pentru că doresc să arate lumii cum să trăiască în curăţie ! Tolerarea acestui stil de viaţă scârbos înseamnă încurajarea lui. Înseamnă crimă împotriva divinităţii. Dacă Dumnezeu spune că unda verde pentru sodomie a adus totdeauna blestemul, că o va distruge, ne-ntrebăm: noi o putem tolera? Ori pentru că am ajuns intelecţi ne credem mai corecţi ca divinitatea?

Ceea ce doresc este ca lumea evanghelică să vorbească. Să aibă o poziţie oficială. Biserica Ortodoxă a făcut-o déjà. Lângă baptişti, penticostali şi adventişti, aşteptăm tudoriştii, adventiştii şi Oastea Domnului. Catolicii, reformaţii, lutheranii – sunt chemaţi şi ei. Fraţi români, nu lăsaţi o mână de imorali să facă legi după bunul plac. Şi asta, chiar dacă ei ar avea toată planeta în spate. Nu uitaţi, în lupta cu sodomia îl aveţi sprijin pe Dumnezeu!


PS: Personal nu am nimic cu homosexualii ca persoane. Ba chiar ar trebui ajutaţi să scape de coşmar. Unii, ştiu, nu vor. Nu îi blamez, dar patimile lor sunt de condamnat. Asta n-o spun eu de la mine, ci Dumnezeu. Se merită să-L ascultăm…

Nicolae.Geantă

Serbările Cireşarii 10 ani - Bucureşti

Acum 10 ani am inceput ceea ce se numeste ”Ciresarii”. Am fost putini sau singuri. Cel putin asa gandeam atunci. Astazi, am inteles ca aceasta lucrare am construit-o impreuna, cu tine… Au fost mii de kilometri, zeci de mii de oameni care au auzit Cuvantul lui Dumnezeu prin programele desfasurate de catre fundatie si suflete, imposibil de cuantificat pe pamant, atinse de Duhul lui Dumnezeu.
Vino duminica, 9 iunie, incepand cu ora 18.00 la Sala Palatului din Bucuresti sa atingem inca o data Cerul. Adu cu tine un prieten!
Cerul e mai frumos impreuna!

Cu dragoste,
Vladimir Pustan
             https://www.facebook.com/fundatiaciresarii


Când dracu' apără gay-i cu Biblia...

Zilele acestea televiziunile şi ziarele au pronunţat cuvântul "homosexual" mai mult decât creştin. E o isterie declanşată de nişte tipi fără morală care vor să pună ruşinea la loc de cinste. Ştiu, nu vor reuşi. Culmea tupeului de gay este să declari că David şi Ionatan au fost homosexuali! Dv ştiţi bine, dracu se apără chiar cu... Bilblia.  Prin urmare, postez un articol interesant al prietenului meu Laurenţiu Nica din Braşov: "De unde ştiu că David şi Ionatan nu erau homosexuali".

"Este ceva ilogic să citeşti homosexualitate în cadrul povestirii despre David şi Ionatan deoarece nici tradiţia evreiască şi nici cea creştină nu susţine vreodată sexul în afara legăturilor de căsătorie heterosexuale. Dacă citeşti Biblia de la Geneza la Apocalipsa, nu vei găsi niciodată o descriere a unei relaţii gay, niciodată. Nici nu vei găsi homosexualitatea afirmată. Nu poţi jongla în jurul faptului că Biblie spune că sexul gay este 100% greşit.

Asta nu înseamnă că oamenii nu vor încerca să schimbe înţelesul Scripturii. "Teologi" din cadruri catolice şi protestante au scris cărţi ce pretind că diferite caractere din Biblie erau gay. Ei au sugerat că Rut şi Naomi erau iubite lesbiene; că sutaşul roman din Matei 8 avea relaţii homosexuale cu slujitorul lui, şi că ucenicul Ioan avea o relaţie homoerotică cu Isus.

Teologii afirmatori ai homosexualităţii/lesbianismul au sfredelit şi povestirea despre David şi Ionatan. Ei indică cuvintele lui David din 2 Samuel 1:26, atunci când el l-a elogiat pe Ionatan şi Saul: "Mă doare după tine, frate Ionatane! Tu erai plăcerea mea; dragostea ta pentru mine era minunată: mai presus de dragostea femeiască."
Deci, cum interpretăm acest verset? Trebuie să avem în minte următoarele puncte:

1. Moralitatea Vechiului Testamant nu s-a schimbat. Cultura noastră de astăzi redefineşte sexualitatea. Am ajuns să facem din uciderea pruncilor un drept, sărbătorim adulterul şi suntem pe o plonjare nebună de a legitimiza căsătoriile dintre gay. Însă cu toate legăturile, sucirile şi redefinirile legale, noi nu putem schimba ceea ce a fost scris în Bible cu mii de ani în urmă. E prostesc să spunem că Biblia implică ceva ce ea nu a spus niciodată. Şi este ridicol să sugerăm că David, autorul a mulţi psalmi - şi figura biblică care reprezintă cel mai bine un adevărat închinător al unicului Dumnezeu adevărat - ar fi transformat ca fiind într-o relaţie gay.
Evreii conservativi din ţara noastră sunt de acord cu aceasta. Conciliul Rabinic American (CRA), cea mai mare organizaţie naţională de evrei ortodocşi, a reafirmat recent dedicarea lor faţă de moralitatea Vechiului Testament. CRA a declarat, "Torah şi tradiţia evreiască, în cei mai clari termeni, interzic practica homosexualităţii. Uniunile dintre persoane de acelaşi sex sunt atât împotriva literei cât şi a spiritului legii evreieşti, care aprobă doar uniunea unui bărbat şi a unei femei în căsătorie". Preoţii evrei din vremea lui David şi Ionatan au susţinut aceleaşi păreri.

2. David şi Ionatan au avut o prietenie model. Scriptura spune că Ionatan îl iubea pe David "ca pe sine însuşi" (1 Samuel 18:3). Dragostea lui Ionatan era altruistă şi eroică. Deşi el era în linie următorul care să fie rege al Israelului, el a recunoscut că David va păşi în acel rol - şi Ionatan nu doar că a celebrat pe prietenul său în calitate de rege justificat, dar l-a şi protejat de excesurile de furie ale tatălul său, când arunca suliţa după el.
Dragostea lui Ionatan nu era poftă. Era punctul decisiv al sacrificiului său. El şi-a lăsat drepturile sale pentru ca prietenul său să poată fi promovat. El s-a opus ambiţiei îndărătnice a tatălul său, şi a afirmat în schimb faptul că David ar trebui să fie regele adevărat. Ionatan ne-a arătat tuturor cum să fim un prieten adevărat. Comentariul lui David că dragostea prietenului său era "mai minunată decât dragostea de femei" nu era unul sexual; el lăuda loialitatea şi devoţiunea frăţească a lui Ionatan.

3. Ar trebui să încurajăm prieteniile sănătoase dintre bărbaţi în loc să le sexualizăm. În cultura noastră lipsită de taţi, bărbaţii sunt înfometaţi după afirmare şi încurajare. Dumnezeu i-a proiectat pe bărbaţi să aibă nevoie de prieteni apropiaţi, însă puţini dintre noi suntem voitori să zidim acele tipuri de relaţii datorită insecurităţii, inferiorităţii sau mândriei. Mulţi bărbaţi sunt singuri, izolaţi şi se tem să admită că au nevoie de ajutor. Unii poate se luptă cu confuzie sexuală, cu toate acestea ei pot găsi vindecare printr-o combinaţie de puterea Duhului Sfânt şi legătură sănătoasă dintre bărbaţi. Biserica de astăzi ar trebui să facă tot posibilul pentru a încuraja prieteniile dintre bărbaţi.


Este o ticăloşie incredibilă - ca să nu mai menţionăm şi blasfemiatoare - de a sugera că ceva sexual avea loc între David şi Ionatan. Cu toate acestea suspectez faptul că liderii din mişcarea de biserică ce-i afirmă pe gay vor continua să apară cu multe exemple bizare de suciri ale Scripturii, pentru a-şi promova agenda lor. Noi nu le putem permite să deturneze puritatea evangheliei".

* mai multe citiţi pe blocul lui Laurenţiu Nica de unde am preluat informaţia