joi, 22 august 2024

Biserica, spital pentru toate întrebările - de Nicolae.Geantă

Pe salvările Boston Childrens Hospital am citit serile trecute deviza acestora: „where the world comes for answers” (unde lumea vine pentru a primi răspunsuri). E drept, la spital oamenii aleargă să primească răspunsuri: pentru cancere, pentru diabet, pentru preinfarcturi, pentru sarcini. Sau pentru alte 1001 de boli. Asta pentru a rămâne în viață! Dar nu spitalul are toate răspunsurile. Sunt boli pe care nu le poate trata. Deci întrebări fără răspuns. Și totuși la spital mor oameni!

Îi spuneam lui Wolfi, un prieten afro-american care mi-a fost gazdă în Boston, că Biserica are toate răspunsurile. Și pentru moralitate, și pentru educație financiară și pentru cea familială. Și pentru „cum să reziști în persecuții!” Spitalul nu te  poate ajuta în astfel de probleme. Pentru că spitalul are răspunsuri doar pentru trup. Biserica vindecă și sufletele! (Dar și trupurile!)

Medicina luptă pentru viață. Cercetătorii ei fac tot posibilul să ne scoată când trupul ne intră în bucluc. Pe peretele Harvard Medecine College din apropiere scria „to explore the universe of the brain for the benefit of people everywhere” (explorând universul creierului în avantajul oamenilor de pretutindeni). I-am spus lui Woolfi că medicii cercetează creierele dar pastorii și Biserica cercetează sufletele. Creierele, trupurile, oricât ar fi de reparate, de petecite, tot se vor duce într-o zi. Dar sufletele sunt veșnice!

Da, ne bucurăm că sunt spitale! Cu ajutorul lor ne putem lungi viața cu ceva ani. Însă veșnicia o găsim la Biserică. Acolo e poala hainei lui Hristos. Și în poala hainei Sale găsim toate medicamentele lumii. Și toate răspunsurile la întrebările omenirii!

Spitalele fac bine. Uneori dau greș. Oamenii mor pe paturile spitalelor. Dar nimeni nu a cerut să fie distruse dacă au ratat un răspuns. Ceea ce mă uimește grozav este că oamenii cer ca bisericile să fie distruse! De 2000 de ani Biserica nu a ucis pe nimeni! La Biserică, spre deosebire de spital, dacă vine cineva mort, înviază!

Nicolae.Geantă

Amtrack, Boston-New York

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu