miercuri, 3 iulie 2024

DE CE ISUS? Turneu Misiunea Betania Chicago în România, 2024 (4, Bistrița)

Dumincă 30 iunie. Bistrița. Dacă e duminică toate drumurile duc la biserică. Încă de la prima oră. Astfel că în timp ce Șteffy anunța deșteptarea iar Dorin chema grupul la masă încă de la 6,30, pastorul Luigi Mițoi a plecat deja spre biserică. Este exclus să fie într-un loc în România și să nu aibă o programare. Anul acesta trebuie să predice de peste 40 de ori! În aproximativ 40 de zile! Harul Dimnului să fie peste El! După breakfast (ce interesant, s-ar traduce ad-literam „rupe postul”), tinerii au urcat în autocare și au pornit la drum. Spre Bistrița. Alt centru mare evanghelic. Chiar dacă am plecat imediat după 9,00 am sosit în capitala bistriței-Năsăud abia după 13,00. E duminică dar șoselele României sunt pline de automobile. Că se întorc acasă ai noștrii din diaspora înțelegem, dar unde forfăie atâtea camioane duminica nu am putut elucida. Și da, mai avem multă mămăligă de mâncat noi românii până vom avea autostrăzi și șosele extravagante.

Bistrița e un oraș vechi, unii zic că ar fi sit din Antichitate. Atestat documentar în anul 1264, nu e doar cel mai nordic oraș săsesc din țara noastră, ci și unul extravagant! Cochet. Modern. Și cu PIB consistent. Multe afaceri, mulți bussines-mans. Multe case, clădiri de... top. Nici nemții nu au „cășile” bistrițenilor. Sunt de admirat. Îi cunosc de mulți ani și pot să spun că bistrițenii sunt oameni grozavi. Ca să-l citez pe pastorul Gabi Zăgrean. Bistrița e înghesuită (are densitate medie de peste 515 locuitori pe km pătrat!) într-o depresiune frumosă pe valea râului cu același nume, străjuită de dealurile omonime, și flancată la nord de munți cristalini (Munții Bărgăului, Munții Rodnei, 2303 m), și la Est de Munții Călimani (care sunt de origine vulcanică). Ca populație are astăzi cca 95.000 locuitori. Față de 82 de mii în 1992 și 74 de mii în anul 2002, creșterea este semnificativă! E printre puținele orașe din România care a avut o creștere substanțială în ultimele doyuă decenii. Asta din cauza prosperității! Economice. Dar și spirituale. Trebuie să recunoaștem ce-a spus Max Weber în Etica Protestantă: reformele protestanților au adus prosperitate economică. La 1500 orașul era considerat cel mai frumos din Transilvania! Conform pelegrinului italian Giovani Boteno. Era vremea când se constuise cetatea Bistriței (secolul XV). Tot aici funcționa o biserică evanghelică săsească (ridicată în secolul XIII), care e „în picioare” și în zilele noastre! Turnul ei de 75 m, din piatră este cel mai înalt de acest gen din România. E un sky-scrapells autohton. Uite că nu americanii, ci românii au construit primii zgîrie nori! Chiar dinainte de 1300 dHr. Și din piatră, nu din sticlă și beton!



Din totalul de aproximativ 95.000+ de locuitori, 80% sunt români. Germani au rămas numai 268. Iar evrei doar 15. Confesional ortodocșii sunt sub 70%. Iar evanghelicii de 10 ori mai puțin. Penticostali bistrițeni avem vreo 5%. Organizați în 10 biserici, din care opt aparțin „de cult” și două independente (Emanuel, Sfânta Treime, Betesda, Ben Hacore, Agape, Muntele Sionului). Am aflat asta chiar de la pastorul corodonator județean, fratele Victor Câmpean. Care e frate cu bishop Florin Câmpean din Chicago, președintele Church of Gog al românilor penticostali americani care au aderat la această organizație. Baptiștii nu sunt mai mulți de 800 de inși. Iar creștinii după Evanghelie maxim 100. Una peste alta evanghelicii ar fi cam 1 din 10 în Bistrița.  

În Bistrița, orașul lui Andrei Mureșanu care a scris imnul național al României încă de la 1848,  evanghelicii români au înființat acum câțiva ani un liceu penticostal. Aici prima școală confesională fusese construită în anul... 1388! Tot aici în seprembrie 2022 s-a sărbătorit Centenarul Penticostalilor din România. Pe Arena TeraPlast. Unde a fost și evenimentul nostru.

După lunch-ul dela Hotel Corona, tinerii dela Misiunea Betania Chocagp au mers în oraș să împartă fly-ere și Biblii. Apoi s-au deplasat la Arenă. Tera Plast Arena e o sală polivalentă de sport, undeva la marginea Bstriței (pe strada Aerodromului). Cred că este una dintre cele mai frumaose și moderne săli de sport din România. N-aș greși dacă aș numi-o number one. Pe lângă sala cu o capacitate de 3007 locuri în tribune, Tera Plast Arena mai dispune de terenuri pentru baschet, fotbal, handbal, tenis și o pistă de alergare cu opt culoare, un minihotel cu 30 de camere a două locuri dispuse pe trei etaje, și o parcare cu 477 locuri. Întregul Complex Sportiv Unirea are o suprafață de 30.166 mp. Cât a costat o astfel de bijutere? Țineți-vă bine. Peste 27,3 milioane de euro!

La ora 17,30 în sala erau doar sute de persoane. În 15 minute depășise mia de participanți. Dar la 18,00 fix, ora începerii la eveniment ajunseseră cca 2800-2900 de persoane. Așa fac românii. Vin în ultimele minute. Nu doar pe stadioane, la școli sau examene. Ci și la biserică. Uneori, nouă păstorilor, și cred că și preoților tradiținali, situațiile acestea ne crează momente de stres. Minipanică. Cred că venitul în ultima clipă e o filosofie nu doar mioritică. Mulți vor să prindă trenul în ultimul minut. Chiar și trenul vieții. Tatăl  meu zicea că el vrea să intre în Cer ca tâlharul de pe cruce: în ultimile cinci minute ale vieții! Greșită filosofie. De unde știi care sunt ultimele cinci minute? Vreau să vă previn: nu uitți că lîngă Crucea Domnului de la Golgota au fost răstigniți doi tâlhari. Unul nu s-a pocăit nici în ultimile cinci minute: De unde știi că nu poți fi ca el? Ai grijă în viață. Aleargă la Dumneeu câtă vreme este aproape, câtă vreme se poate găsi. Aleargă din timp. Ultimele minute nu sunt le noastre...

După ce a făcut introducerea pastorul Victor Câmpean, pe scenă a urcat și Radu moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița. Un creștin evanghelic, frate de-al nostru. După mulțumiri față de Dumnezeu și de Grupul Bethany, Câmpean a anunțat grupul Bethany United. Care și aici a cântat magnific. Mai ales că nu au mai trebuit să înfrunte zăpușeala, căci Tera Plast are aer condiționat. Și monitoare uriașe atârnate de tavan, în formă de cub. Cu astfele de monitoare „de departe vezi aproape!” au cântat din nou Laura Bretan, Gabi Buzguță, Amalia decean și Bethny United conduși exceptionat de Dan Mucaciu (director muzical) și Andrea Oros (dirijor) cărăra le mulțumim cu toată inima! Ași fost „profi”! De fapt, pentru Dumnezeu nici nu se paote altfel sluji. Lui Dumnezeu îi slujești 100%. Ori totul, oric nimic. Știați că o slujire incompletă poate fi idolatrie? Fugiți de slujiri 80-90%! Restul pentru cine e? Porunca I ne avertizează că avem un Dumnezeu care nu acceptă să i se împartă slava cu nimeni. Nu s epaote Dumnezeu și altceva!

La 19,25 pe scenă a urcat pastorul Luigi Mițoi. A continut seria e predici „De ce Isus?” De data asta a rosit o învățătură din „pilda femeii prinsă în adulter” (Ioan 8). Isus este singurul care iartă păcatele oamenilor. El este singurul care primește toți oamenii! Și este singurul care a venit să ne scape! „Hristos a iertat trecutul femeii dar a făcut-o responsabilă de prezent: du-te și să nu mai păcătuiești!”, a spus spre final pastorul Mițoi. Chiar așa, dumneata dacă ai fost iertat mai continui să păcătuiești? Între și eu... Mă gândeam la finalul preciii că femeia prinsă în preacurvie care a fost adusă târâș de părății ei, nu doar ca n-a murit în prezența Domnului Isus, dar a primit și viață veșnică! Pentru că cei ajunși în fața Domnului primesc viață. În fața sa Moartea se dă un pas înapoi. Cu El și morții înviază! Tu n-si vre să înviezi? Fără el nu se poate... „De ce Isus?”, a întrebat la final bishop-ul dela Bethany CC. „Ptr că noi trebuie să fim primiți și nu ne primește nimeni! Isus m-a spălat cum spală o femeie o cămașă! O face iarăși albă, curată... Nu vrei să te spele și pe tine?” Și din tribune încep să coboare tinerii. Cam timid. Unul, alți doi, alți doi, și alții. 15 persoane au încredințat viața lui Isus. De ce lui Isus? Pentru că oricine își predă viața lui nu o va pierde. Isus e Păstrătorul etern al vieților omenești! Nu doar Judecătorul.

La finalul predicii am realizat câteva interviuri spontane. Printre intervievați s-au numărat și pastorul Gabi Zăgrean și Radu Gheorghișă. Gabi e un bistrițean arhicunoscut de bisericile evanghelice. Și nu numai. Un predicator și evanghelist de „trafic greu”. Un globe-trotter neobosit. Un prieten al nostru, al Misiunii Betania. Am discutat puțin cu el despre reticențele tinerilor. Iar cu președintele CJ Bistrița am discutat printre aletele despre „cel mai mare impediment social din județ”. „Cred că moralitatea”, a spus fratele Radu Moldovan. Da, dacă românilor le lipsește ceva e moralitatea. Cu cât ne îndeprtăm de Dumnezeu cu atât îi lăsăm standardele mai jos. De ce Isus? Pentru că EL e chintesența bunului simț! Fiți oameni morali! Dar și sfinți! Moralitatea fără sfințenie nu intră în Cer!

Masa de seară s-a servit la TeraPlast. La etajul II e un restaurant. Să vă spun că bucatele au fost din abundență? Chiar dacă era aproape ora 23? Mulțumim președintelui Consiliului Județean radu Moldovan! Terra Plast e arena CJ. Mulțumim pastorului Victor Câmpean. Mulțumim Gabi Zăgrean. Mulțumim tuturor celor ce v-ați implicat în evenimnet. Noi nu putem să vă îmbrățițăm pe toți dar o vom face cu o rugăciune! Dumnezeu să vă dea izbândă pe toate planurile!

Mulțumim și fratelui Samuel Muică, misionar ce se ocupă în fiecare loc cu educația copiilor. La Bistrița a strâns într-o parcare adiacentă Arenei vreo 484 de copii. Mulțumim echipei coordonate de Sami. Mulumim și Asociației „Suflet Salvat”. Ei oferă Biblii pesonalizate, sbliniate de mână. E ideea Ralucăi Trofin din Deva. Care a strâns zeci, sute d voluntari în proiect. Mulțumim și lui Adelin Duca din Oradea. El a printat tot ce-a fost de tipărit. (Despre cele trei lucrări vom scrie mai târziu, separat)...

Primele 4 zile din Turneu s-au încheiat. Odată cu ele a trecut și jumătate din anul 2024. De mâine e iulie. Vom poposi două zile în Brașov apoi reluăm Turneul. Alte 4 seri minunate ne așteaptă. Dumnezeu să binecuvânteze România!

Nicolae.Geantă & Misiunea Behany Chicago

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu