luni, 18 decembrie 2023

Povestea lui Dumnezeu | „Emanuel” - de Nicolae Geantă

„Iată fecioara va fi însărcinată, va naște un Fiu și-I vor pune numele Emanuel”, a spus Îngerul lui Iosif care la aflarea veștii că logodnica sa e gravidă „fără să se fi atins de bărbat” ar fi dorit să emigreze în Tibet decât să-și facă iubita de rușine! Se va numi „Emanuel”. Adică „Dumnezeu este cu noi”.

Dacă Dumnezeu este cu noi atunci nu mai suntem singuri! Pentru că mesajul Crăciunului acesta e: „nu mai sunteți singuri!” Emanuel nu e un Dumnezeu deist care să stea într-un colț uitat de Cer și să nu-i pese de oameni! Emanuel nu ne lasă singuri nici în sărăcie, nici în necazuri, nici în prigoniri! Nici la citostatice, nici prin orfelinate, și nici atât în bătrânețe când parcă se face vid în jurul nostru! Emanuel nu abandonează pe nimeni în furtunile vieții, în nopțile întunecate de durere când patul de ține legat de boală, în clipele când corăbiile și se scufundă, când nu mai vezi luminița de la capătul tunelului, în zilele când toți s-au făcut nevăzuți! Emanuel este acolo! Este prezent când toate vasele ți s-au golit, când leii sunt gata să te înghită... Și chiar și când păcatul ți-a mușcat inima și ai devenit roșu precum cârmâzul și-ai devenit rebel!

Emanuel este Dumnezeu pentru fiecare. E universal. Emanuel e și pentru români și pentru unguri, și pentru chinezi și pentru rromi, și pentru bibliotecari și pentru fetele ce stau disperate prin parcări! Emanuel este Dumnezeul sfinților dar și-al vagabonzilor! El a venit pentru toți! Nu vrea ca nimeni să mai fie singur! Singurătatea e nesiguranță! Dar cu Emanuel te simți tot timpul protejat!

Îl contrazic pe Arthur Schopenhauer care spunea că „singuratatea e soarta ființelor superioare”. Prin simplul fapt că singurătatea e motivul principal al supraaglomerării spitalelor de psihiatrie! O spun statisticile! Oamenii nu pot trăi singuri. Fac depresie! (Dar și mai greu este să fii singur înconjurat de un ocean de oameni!)

Emanuel este cu noi! Lui Dumnezeu nu-i place singurătatea! De aceea a venit în lumea noastră. Paradoxal Emanuel „a venit la ai Săi dar ai Săi nu l-au primit”! O spune Scriptura. Nici în noaptea Nașterii Sale „nu a avut loc la hanul de poposire”, nici când a crescut n-a fost acceptat în satul său Nazaret, nici în sinagogi, nici la Templu... Și nici astăzi după 2000 de ani la Sărbătoarea Sa! Omenirea nu mai vrea Pruncul născut la Crăciun! Christmas a redevenit o sărbătoare a abandonului.

Pleiade de neisprăviți vor să distrugă Crăciunul! Vor X-mass! X-mass e sărbătoarea singurătății! Chiar dacă e printre prieteni, cu burta plină de caltaboși și sarmale. Fără Emanuel de Crăciun suntem singuri. Și nu doar în acea sfântă zi!

Povestea lui Dumnezeu nu e numai despre El. Ci și despre noi! Suntem cu El o familie...

Nicolae.Geantă

Un comentariu:

  1. Anul acesta a făcut primarul festivitatea în în satul unde locuim.
    Ieslea, pruncul, Maria, Iosif, au fost realizate dintr-un fir unic iluminat, un fel de "gherghef" luminos. În rest, pomul, cutiile și "cheful", au acoperit minima imagine nataliție. Muzica, vinul, toate cu abundanță...nici un cuvânt despre Isus.
    Catolici convinși...

    RăspundețiȘtergere