joi, 7 decembrie 2023

Ce faci cu timpul câștigat? - de Nicolae.Geantă

Azi am întrebat elevi de clasa a XII-a dacă se bucură de vacanță și de ce? „Scăpăm de teme. Avem mai mult timp liber!”, mi-a răspuns un băiat cu alură de baschetbalist. „Și ce faceți cu timpul liber?” Răspunsul tinerilor a fost un... dat din umeri. 

Chiar așa, ce facem cu timpul câștigat? De dimineața până seara alergăm, suntem în viteză, în goană, ca să câștigăm timp. Un minut la semafor, cinci minute la supermarket, patru minute la benzinărie, zece minute la masa de prânz. Am câștigat 20 de minute. Bun, și ce facem cu ele? Simplu: le irosim! Pe rețele sociale, pe discuții, pe jocuri, pe sudoku, pe... privit aiurea prin mall-uri. Ori pe lenevit pe sofa. Se zice că poți aprecia gradul de civilizație al unui individ după modul în care își folosește timpul liber.

Sunt uluit că an de an ne propunem să realizăm cât mai multe, cât mai profunde obiective. Și, la final de decembrie observăm că în mare parte nu le-am realizat. „Nu am avut timp suficient!” este scuza care ne acuză. Însă în ziua când le-am inițiat timpul era berechet.

Ce faceți cu timpul câștigat? Shopenhauer zicea că oamenii mărginiți caută numai să petreacă timpul, cei talentați caută să-l întrebuințeze”. Da, da, suntem ceea ce facem cu timpul nostru liber!

Nu irosiți timpul câștigat! Veți rata șansa de a câștiga un premiu! Napoleon zicea că victoriile aparțin celui perseverent.

„Răscumpărați vremea”, îndemna Apostolul Pavel pe efeseni. „Căci zilele sunt rele!”. Investiți timpul pentru Dumnezeu. Îl veți investi deja pentru voi!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu