marți, 6 septembrie 2022

Ce lipsește americanilor - de Nicolae.Geantă

Chiar așa, poate lipsi ceva americanilor? Țării abundenței unde e totul și de toate? Oamenilor ăstora care pur și simplu își răsfață pielea? 


Am văzut că le lipsesc florile. Rar, extrem de rar, vezi o casă împodobită cu flori. Cât despre aranjamente florale prin orașe, pe străzi ori prin sate, nici vorbă. E drept, oriunde întâlnești tot felul de arbori și arbuști. În schimb am văzut cimitirele foarte îngrijite, cu gazon proaspăt tuns și cu flori. Da, americanii au flori mai mult în cimitire! Oare de ce? Că oricum acolo nu mai pot fi apreciate de nimeni. Morții nu se mai pot bucura de ele. Poate sunt duse fiindcă în timpul vieții nu au timp să se viziteze și să își ofere flori? Nu cred. Pentru că eu am observat că toate florile cimitirelor sunt din plastic (e lege). Morții oricum nu mai pot mirosi! (Totuși am rămas uimit că Arizona e plină de flori! Flori ale plantelor cu țepi! Țepii sunt o răutate a florilor. Apropo, ne putem bucura că florile au țepi sau că tepii înfloresc?)


Am văzut că noaptea nu există iluminat stradal. Când e seară totul e cuprins de negură. La periferia orașelor America e urâtă noaptea. E un înfricoșător halloween.  Mai ales că unii au puști. Totuși, prin pădurile ori pe câmpurile sale, din beznă mușcă mii de lumini. Fiecare  casă participă cu feeria ei de iluminare. Feerie particulară. Iar lumina publică e cu atât mai multă cu cât participă mai mulți particulari. La fel ca în viață: orice om trebuie să fie o lumină! Și cu cât luminăm mai mulți cu atât întunericul se risipește! Întunericul nu e decât absența luminii.


Am văzut că pe autostrăzi, pe șosele ori străzi din orașe le lipsesc radarele video. Camerele care să te fotografieze pentru amenzi. Asta nu înseamnă că americanii sunt viteziști. Ori că poliția dormitează. Yankeii respectă cu multă sfială limitele impuse. Căci dacă mergi cu mare viteză nu doar că rămâi fără permis! Ci ai ocazia să faci pușcărie! Asta ne învață că frica impune legea.


Am mai văzut că pe autostrăzi lipsesc panourile fonice, antizgomot. În ciuda faptului că milioane de case sunt expuse la vâjâială. Și prin America traficul e mereu “bară în bamper”! 


Americanilor le (cam) lipsesc gardurile. Iar dacă le au sunt ceva de râsu’ curcii. Strâmbe și cu uluci foarte subțiri. Totuși proprietățile nu sunt violate. Mă gândeam că pe la noi unii au garduri uriașe din beton. Întotdeauna în spatele lor se ascunde ceva. Am învățat că în timpul vieții Dumnezeu ne-a chemat să construim punți, nu garduri.


Ah, uitasem. Americanilor le mai lipsește cumpătarea la mâncare. Pe-aci trebuie să ai burtă de popă. Apoi să alergi pe bandă. Numai să nu îți lași sufletul în urmă…


Nicolae.Geantă

Branson, Missouri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu