marți, 10 mai 2022

De ce nu a murit și soția lui Iov odată cu copiii săi? – de Nicolae.Geantă

Cei care citesc Biblia știu că un prăpăd uriaș a venit peste Iov – cel mai de vază locuitor al Răsăritului. Și cel mai neprihănit om de pe planetă la vremea lui. (Probabil acum 5000 de ani). Lui Iov (numai într-o singură zi) i-au murit 7 băieți și 3 fete, 7.000 de oi, 3.000 de cămile (un fel de TIR-uri din zilele noastre), 500 de perechi de boi (aici gândiți-vă la tractoare Johnny Deer), 500 de măgărițe (ori microbuze și taxiuri) și un număr foarte mare de slujitori. (Unii exegeți spun că animalele lui Iov ar fii costat azi 41,5 milioane de lire sterline! Iar dacă am adăuga slujitorii, adăposturile, resursele de hrană, uneltele sau casele, averea ar depășii 200 milioane de lire sterline. Valoarea copiilor? Inestimabilă!) Dintre slujitori i-au rămas numai 4, cei care i-au adus vestea dezastrului. Iar Iov a fost lovit cu o boală. S-a umplut din cap până în picioare de bube! Și totuși, soția sa nu a pățit nimic! Prin urmare una dintre fiicele mele a întrebat de ce, de ce nu a murit și ea?

Când e vorba de soția lui Iov trebuie să recunosc că e unul dintre cele mai neînțelese personaje biblice. Mai toți predicatorii o consideră o femeie plină de răutate. O femeie „nebună”, cu credință mică. O soție care își încurajează soțul la sinucidere. Ea l-ar fi pus la cale pe Iov cel grav bolnav să „blesteme” pe Dumnezeu ca să poată muri! Abordările de mai sus sunt... cam misogine! Ele au rădăcina probabil în Talmudul ebraic! Acesta concluzionează sec suferința care a venit ca o cavalcadă de iad peste Iov: „din cauza soției a fost pedepsit!” (Dar tot Talmudul mai spune că Iov nu este o persoană reală ci o alegorie!!!). Trebuie să menționăm că sensul cuvântului „nebun” din Scripturi” („vorbești ca o femeie nebună”) poate desemna și o persoană care nu crede în Dumnezeu! Un necredincios. Tind să cred că Iov a spus mai degrabă soției sale „Vorbești ca o femeie care nu se teme de Dumnezeu deși știe că El există!”

Și totuși „de ce nu a murit soția lui Iov odată cu pruncii ei?”, mă întreabă Sefora văzând că am devenit ambiguu în răspuns. M-am gândit că și ea a suferit enorm și că el avea nevoie de mângâiere! „Pentru că numai ea putea să-i dea înapoi încă 10 copii!”, a răspuns foarte concret și rapid soția mea. „Pentru că Dumnezeu a vrut ca numai moartea să ne poată despărți?”, am răspuns eu sub formă de întrebare. „Nu prieteni!, a spus fata. Pentru că ei erau un singur trup! Când s-au căsătorit Dumnezeu i-a făcut un singur trup, pastore! Și când Dumnezeu i-a spus Satanei că poate să se atingă de orice în afară de trupul lui Iov a însemnat automat că din acest trup făcea parte și soția sa! De aceea diavolul nu s-a atins de viața ei!”

Nu știm dacă și soția lui Iov a avut vreo boală de piele. Vreo scarlatină. Ori râie. Nu știu dacă și ea s-a scărpinat cu ciobul. Dar știu că sufletul i-a fost sfâșiat de durere. Mai ales că în toată încercarea Cerul a rămas mut. Știm că ea i-a dăruit lui Iov după însănătoșire alți 10 copii. Și știm sigur că Dumnezeu judecă diferit față de oameni!

De ce n-a murit și soția lui Iov odată cu copiii săi? Pentru că după vindecare Iov își putea reface singur întreaga avere. Dar o familie fericită nu se face decât în doi! Și fericire înseamnă inclusiv atunci când ai un partener de suferință!

Nu condamnați soția lui Iov! Nici Dumnezeu nu a făcut-o!

Nicolae.Geantă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu