duminică, 25 iulie 2021

De ce nu se ridică norul? – de Nicolae.Geantă

Biblia spune că proorocul Ilie a oprit ploaia prin rugăciune. Și tot prin rugăciune i-a dat drumul. Însă înainte să plouă abundent Ilie a așteptat încordat ore întregi să apară un nor. Întâi mic cât o palmă. Apoi uriaș cât un ciclon. Biblic, norul e binecuvântarea lui Dumnezeu. El dă ploaie și peste cei buni și peste cei răi. Dar de ce norii se lasă așteptați?

Ca și Ilie Tișbitul în vechime, azi trăim vremuri de secetă. De deșertificare în plină verdeață. Oamenii nu se mai convertesc, morala nu mai e de bon top, bisericile nu ne mai par atrăgătoare. Lipsesc predici consistente, închinare autentică, oameni botezați, ucenicizați. Expansiune. Ne confruntăm cu secularizarea pe de-o parte, cu apostazia pe de alta. Semănăm și nu răsare. Lipsesc oamenii cu convingeri, căci opinii avem destui. Iar rugăciunea...E (cam) de mult Cenușăreasa Bisericii.

Știți ce mă uimește, mă uluiește, mă îngrozește? Că deși știm că Satana nu aduce niciodată ploaie (norii îi aduce numai Dumnezeu), noi încercăm să ne acomodăm în deșerturile sale. Udând cu stropitoarea. Un program bun câteodată, o rugăciune pe săptămână, un botez anual, un cozonac la Crăciun, o lacrimă ștearsă la vreo înmormântare... Dar cum cu o floare nu se face primăvară nici cu irigațiile cu picătura nu se creează ploi!

De ce noi Bisericile nu putem ridica norul binecuvântării?

În primul rând ca să ai ploaie trebuie să crezi în nori. Înainte de a se ruga, înainte de a se ridica norul, Ilie a auzit un vuiet de ploaie. Nu vedea norii dar credea în existența lor. Nu-i vedea dar îi auzea. Ahab ar fi vrut ploaie dar nu o dorea din nori. Poporul ar fi dorit ploaie dar nu mai credea în nori. Baaliți nu puteau aduce nori. Toți erau legați de țărușul apostaziei, al păcatului. Și când păcătuim se ridică zidul ce ni-L ascunde pe Dumnezeu.

Azi, Biserica Domnului, suntem între Dumnezeu și lume. Știți cine face diferența? Crezul. Un om cu convingeri e mai puternic decât o mie care au opinii. Mai crezi în norul lui Dumnezeu?

În al doilea rând norul se ridică dacă ne rugăm pentru nor. Asta sună a rugăciune precisă. Rugăciunile nu sunt la en-gross, nu sunt generale, „să completeze Dumnezeu” ce nu am reușit să cerem noi. Rugăciunile sunt „puncte fixe”. Nu pot avea ploaie nerugându-mă pentru nori. „Când vă rugați nu bolborosiți aceleași cuvinte”, ne sfătuiește Domnul Isus. Nu faceți plecăciuni lungi, mătănii, nu strigați să spargeți tavanul. Brazdele nu contează cât sunt de lungi, ci de adânci. Rugați-vă profund. Dar clar. Spuneți lucrurilor pe nume. Cereți lui Dumnezeu pâine. Și pește. Nu vă va da scorpioni.

Am învățat dela un prieten al meu, teolog ortodox, și că rugăciunile eficiente sunt scurte: „Doamne miluiește”. Ca vameșul dela colțul Templului: „Ai milă de mine, păcătosul!”.

În al treilea rând norul se vede mereu mic, dar ploaia care vine va fi mare. Ilie s-a înghemuit la rugăciune. Când te faci ghem te faci cât mai mic. De 7 ori s-a ghemuit. De 7 ori și-a trimis slujitorul să vadă răspunsul rugăciunii. Și norul lipsea. Nimic, nimic, nimic, nimic, nimic, nimic... „Ilie, ești sigur că mai există nori?” „100 %. Pentru că îi simt!” Ar fi putut slujitorul să se oprească după trei deplasări inutile. Ar fi putut Ilie să se oprească după 5 rugăciuni fără răspuns. Dar a continuat să creadă în norul aducător de ploaie! Când e vorba de rugăciune obosim. De postit mai postim o zi, sau două, sau trei. Dar de rugat nu mai rezistăm nicio jumătate de oră! Și ploile lipsesc.

Înainte de nor Ilie a testa focul. Mi-am amintit că norii nu se ridică în regiunile înghețate. În Groenlanda, în Antarctica, în Siberia precipitațiile sunt rare. Unde e frig nu plouă, nu ninge. E doar ger uscat. Dar la Ecuator evaporația e zilnică. Unde e fierbinte norii se ridică continuu. Plouă în fiecare după amiază! Tot așa și cu bisericile. Norii se ridică numai dacă ele sunt plite încinse. Transpirate. Dar pe „frigidere” nici muștele nu se așează.

Întâi s-a ridicat un nor cât o palmă. Apoi Ilie a știut: va fi o ploaie mare! Întâi fost singur Ilie. Doar el și Dumnezeu. Dar când a început să picure tot poporul era de partea lor!

De ce nu se ridică azi norul? Pentru că ne lipsește Ilie...

 Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu