marți, 16 februarie 2021

De ce uneori sămânța întârzie să răsară - de Nicolae.Geantă


Ani de zile am fost frământat (și încă mai sunt) de faptul că sămânța Evangheliei pe care am sădit-o nu încolțește. Nu se văd roadele ce le-aș fi dorit. Spicele bogate. Unii prieteni vor să mă consoleze cu pilda semințelor căzute între spini, pe stânci, sau la margine de drum. Dar, fără să hamletizez, sfaturile lor nu m-ajută, iar durerea mea nu este ușor digerabilă. 

Uneori am avut chiar o ceartă nebună cu Dumnezeu: “Știu că Tu nu ai văzut (cât ai trăit printre telurici) rodul muncii sufletului Tău, știu că ai spus că nicio sămânță a Evangheliei nu se întoarce fără rod la Tine, știu că nu toți cei care construiesc catedrale nu vor vedea finalizarea lor. Dar eu sunt om, nu sunt ca Tine! Vreau să văd rezultatele tactile! Să le pipăi. Și să strig nu ca Arghezi: Este! Ci ca orbul Bartimeu: Pot să văd!”


Nu sunt un creștin care să înșirui o pledoarie a îndoielii, dar sincer uneori ne întrebăm de ce semințele nu răsar? Evident știu, toate au vremea lor potrivită. Ghioceii nu înfloresc decât în condiții aspre. In iulie s-ar ofili. 

Azi, în timp ce scriam despre un erou al credinței, Dumnezeu mi-a soptit că uneori “Evanghelia este ca bambusul”. Și m-am gândit, da dom’ne, crește rapid. Dar când am scotocit să văd cum încolțește bambusul am rămas stupefiat. Arborele cu cea mai rapidă creștere din lume (poate fi chiar 80-90 cm/zi) încolțește foarte greu! Grâul încolțește în câteva zile. Ceapa ori florile în maxim două săptămâni. Dar bambusul în câțiva ani după însămânțare! Dar după ce încolțesțe se dezvoltă extrem de rapid!


Nu știu dacă în urma evanghelizări celor din jur am făcut ori ba risipă de sămânță. Dar știu, că și eu și dvs, avem regrete când nu a încolțit. Deși ne rugăm, irigăm... Uneori răspunsul lui Dumnezeu întârzie să apară. N-ar trebui să deznădăjduim. Însămânțați, irigați mai departe. Unele semințe sunt ca bambusul. Dar când vor răsări...


Chiar așa, tu vrei să plantezi bambuși?


Nicolae.Geantă

Top Med, Tg. Mureș

2 comentarii:

  1. Da Nicu, întrebări de acest gen mi-am pus și eu, chiar au venit unii " frați " să mă întrebe de ce nu este rezultat...Domnul este minunat, când poruncește seminței să încolțească NIMENI și NIMIC nu o va putea opri, este TIMPUL, deja se aude cum penetrează solul spre lumină!
    Căci este o prorocie a cărei vreme este hotărâtă, se apropie de împlinire și nu va minți; dacă zăbovește, așteapt-o, căci va veni și se va împlini negreșit. Habacuc 2:3

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce anume au toate plantele în comun ?
    Nevoie. Au nevoie de(lista e lungă) ceea ce nu-și pot procura prin propriile forțe.
    Omul e superior, se descurcă, dar are nevoie de Dumnezeu pentru mântuire, iar asta se transmite de la unii la alții.Aici de multe ori plantele sunt superioare, fiindcă omul are de ales, doar că de cele mai multe ori alege să nu primească...sau mai grav, să nu transmită.
    P. S. plantele nu se ceartă, nu se bat, nu se dezbină !

    RăspundețiȘtergere