joi, 13 iunie 2019

Pe cine incomodează Duhul Sfânt? – de Nicolae.Geantă


În timpul unei conferințe regionale de tineret, după predică am fost invitat să-mi spun mărturia despre Duhul Sfânt. Imediat după ce am terminat un învățător biblic s-a ridicat copăcel să mă contrazică! În plină sală! I-am spus fratelui doar atât: „Teologia ce-o împărtășeșc despre Duhul Sfânt nu e învățată din cărți, nici pe băncile facultății. Nici de la oameni. Ci e metodă didactică primită direct pe pielea mea!”. Desigur că m-a contazis din nou. Dar nu putem cere nimănui ceva ce nu poate...
Mă întrebam atunci, dar și zilele trecute, de ce Duhul Sfânt e incomod în biserică? Pe cine deranjează?

Evident că Duhul Domnului deranjează păcătoșii. Conform Psalmului 1 ei nu pot ține capul sus în adunarea lui Dumnezeu. Oamenii sunt deranjați de Duhul Sfânt pentru că le dă arama de pe față. În prezența Sa totul e descoperit! În biserică cine se joacă cu păcatul ca Anania și Safira vor sfârși. Îngropați afară...

Al doilea grup deranjat de Duhul Sfânt sunt creștinii de duminică (ori de sâmbătă). Acești autostopiști ai bisericii care după ce ies de la închinare trăiesc cum vor. A căror religiozitate e o haină numai de duminica (sau de sabat). Numai de sărbători. Care cântă cu mâinile ridicate, uneori plâng la predică, se roagă pios dar în afara bisericii nu deschid Biblia, nu convertesc pe nimeni, nu se roagă, nu sunt activi. Nu sunt creștini în salopete. Nici în halate de spital. Vreau să le spun respectuos că Duhul Sfânt nu cunoaște decât creștini de toate zilele!


Al treilea grup sunt doctrinarii. Ei au tradiții. Dogme. Reguli. Legi fixe. Nu pemit schimbări, ajustări, upgradări. Nu îi numesc farisei. Dar mă tem că au o părere prea bună despre ei...  Îi rog să aibă mare grijă: trezirile spirituale nu sunt la cheremul Bisericii. Ci ale Duhului lui Hristos! Să nu se pomenească luptând împotriva planului Mielului Sfânt! Așa au făcut inchizitatorii...

Al patrulea grup sunt oamenii care controlează. Patronii de biserici. Episcopii, păstorii, preoți, comitetele, care vor ca Dumnezeu să lucreze după planurile lor, după doctrina lor, după crezurile lor. Acești Sauli moderni sunt incomodați de Duhul Sfânt pentru că ar scăpa hățurile din mână. Jilțurile moi. Și decât cu Duhul Sfânt volan mai bine îl țin roată de rezervă! Dar să nu uite: Dumnezeu unge în ascuns davizi...

Al cincilea grup ce ar fi incomodat de Duhul Sfânt în Biserică ar fi amatorii de entertainment. De distracții. De show! Dependenți de plăcere. Ei vin la biserică numai dacă e ceva divertisment. Un VIP, o formație cool, un grup de cântăreți străini. Dacă e seară de rugăciune sau închinare normală sunt ocupați. Dacă e picnic sunt primii. Dacă e repetiție de cor sunt ultimii. Mai degrabă se duc la americani. La nemți. La englezi. E mai cool. Și mai necontrolabil. Aș vrea să atenționez aici și cântăreții. AW Tozer zicea că închinarea contemporană a scăpat de sub control: a ajuns să fie pe picior de egalitate cu lumea. Dacă aș fi zis eu eram declarat anatema. Dar zice Tozer... Eu cred că imnurile credinței nu se cântă ca divertisment. Nu poți să cânți un Hristos răstignit cu jocuri de lumini. Nici „Mărețul Har” ca divertisment! Tozer spune despre asta că e o „formă ce frizează barbaria!”

Al șaselea grup sunt creștinii culturali. Ei vin la biserică precum la bibliotecă. Caută diverse informații, talk-show-uri, lansări de carte, picnicuri sau chiar competiții sportive. Am auzit predici despre inundații, gripă aviară, războiul din Golf, verighete... Oamenii vin, ascultă liturgia și pleacă acasă. Ca de la teatru. Neschimbați! Biserica e un loc în care să te cultivi! Și nici un loc în care doar să-ți cauți soț, soție... Ci Casa lui Dumnezeu plină de sfințenie!

Al șaptelea grup ar fi VIP-urile. Personalitățile. Oamenii cu ștaif. Celebritățile. E drept, ei atrag mulțimile. Dar inima oamenilor e schimbată doar de Duhul Sfânt. Duh care nu se pleacă niciodată în fața nimănui. Nu condamn VIP-uri. Dar vorba lui Adi Gliga: „Mai bine simpli și smeriți...” Apropo, știți ce zice Tozer (căci tot l-am pomenit azi) despre VIP-uri? Că distrug bisericile! Pe când Duhul le zidește!

Nu știu dacă vă incomodează ori nu Duhul Sfânt! Să nu vă fie frică să trăiți cu El. Scopul Lui nu este să glorifice pe nimeni în afară de Tatăl. Cine nu are pe Fiul nu are nici pe Tatăl, zice Apostolul Ioan. Dar nici cine nu are Duhul Sfânt, nu vine de la Tatăl!

Fiți plini de Duh Sfânt! Nu doar la Rusalii! Apoi ca și Ilie Tișbitul puteți aprinde foc fără chibrite!

Nicolae.Geantă

2 comentarii:

  1. De fapt Adevărul deranjează. ..mai bine să fim treziți acum de Duhul Sfânt în ultimul ceas decât de focul și pucioasa pregătită pentru dușmanul sufletelor noastre! Mulțumesc frate Nicu!

    RăspundețiȘtergere