joi, 27 iulie 2017

Motivat de irațiunii - de Nicolae.Geantă

Casa și împărăția lui faraon sunt pline de broaște. În pat, sub car, pe birou ori chiar pe "pizza ce urma s-o mânânce", vorba lui Kim Davis. Broaștele nu puteau fi controlate. Erau prezente unde ți-era lumea mai dragă. Și culmea, vrăjitorii faraonului pentru a-și demonstra puterea tot... broaște fac! Interesant este că deși sugrumat de ele, mai marele Egiptului îi spune lui Moise că ar vrea să scape de batracieni... mâine! 

Nu știu dacă faraon credea că broaștele vor pleca singure. Nici dacă îi făcea plăcere să trăiască cu ele. Dacă se obișnuise cu ele. Dar știu că nu e singurul care gângește așa. Irațional. Și noi îl copiem. Atunci când un soț nu se poartă cu dragoste cu soția sa deși știe că resentimentele ii pot frânge inima și-i va fura bucuria. Când un dependent de pornografie se învârte mereu pe lângă laptop și până la urmă-l deschide, deși se simte cumplit de vinovat. Când ști că mâine ai examen și dacă nu înveți rămâi repetent. Când un bețiv își ia angajament că nu va pune paharul la buze, dar după ce trece de cãrciumă un kilometru se întoarce învins. Când o femeie deși știe că familia ei e îngropată în datorii, nu rezistă tentației și face din nou împrumuturi pentru luxul personal. Când un creștin știe că trebuie să-și înfrâneze limba care-l poate trimite spre gheenă, dar scoate prăjiturele dulci din fiecare bârfă! Când faci lucruri iraționale dar motivate, spune filosoful David Pears. Asta sună ca și cum ai comanda o salată de broaște ca garnitură!


Nu știu cu ce acțiuni ilogice vă luptați! Nu știu cu ce irațiunii vă motivați. Dar știu că broaștele din viață nu trebuie alungate mâine. Ci astăzi. Mâine e pentru pesimiști ca Shopenhauer! Hristos e optimismul care aduce schimbările azi. Căci mâine poate fi cuvântul cel mai periculos al vieții creștine!

Ca și faraon, mulți oameni cred că Dumnezeu ne așteaptă în viitor.  Dar El e prezent în această clipă. Și e mai aproape decât broaștele...

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu