duminică, 22 noiembrie 2015

Giuvaer sau Kalașnikov? - de Nicolae Geantă

Mecanicul școlii era în poarta instituției. "Așa îmi place când mă întâlnesc dimineață cu oameni cumsecade. O singură vorbă bună de-a lor, un zâmbet, îmi țin toată ziua", mi-a spus bărbatul salutându-mă elegant. "Ai dreptate, vorbele bune spuse dimineața te fac mai bogat". Am intrat în clasă și le-am spus copiilor că Richard Wurmbrand spunea că în limba ebraică nu există cuvântul "cuvânt", ci "ledaber" care înseamnă "giuvaer". Dacă ai un giuvaer de dat vorbește, dacă nu taci! Căci dacă nu îmbogățești pe aproapele, îl sărăcești! De fapt îl umpli cu... gunoaie! Vorbe fără rost. Pleacă gol. Sau îl plictisești. Chiar și unii predicatori reușesc asta!

Interesant este că radăcina cuvântului "ledaber" este "lesaper", adică "cea mai înaltă ramură, vârful unui copac". Dacă prin ceea ce vorbesti înalți pe cel de lângă tine, vorbește, dacă nu taci! Dacă nu-i spui cuvinte înălțătoare atunci îl cobori! Și oamenii au nevoie să urce! Prea multe jigniri, prea multe "nu ești în stare de nimic", prea multe critici auzim. Zilnic. Certuri. Înjosiri. Cuvinte care apasă. Sau ucid. Căci gura e cel mai puternic Kalașnikov!

Comunicarea e prin cuvinte. Ele pot fi ca "pana iscusită a unui scriitor" sau ca "un mănuchi de ace". Ca un card pentru suflet ori ca un pikamer. Atenție: cuvintele ies din visteria inimii!

Spune cuvinte frumoase oamenilor! Cuvinte care să dea speranță. Vorbește. Tăcerea e de aur, dar numai când ești nervos! Vorbește, dar cu fiecare cuvânt ridică! Îmbogățește! Atenție mare: Domnul Hristos a zis că într-o zi din "cuvintele tale vei scos fără vină" sau "din cuvintele tale vei fi osândit!"

Nicolae.Geantă
Venezia

Un comentariu: