luni, 25 august 2014

Centrul Social al Bisericii de rromi din Boldești

După ce au construit o biserică din chirpici în urmă cu cinci ani, rromii care s-au pocăit la Boldești-Scăeni construiesc azi un Centru Social pentru copiii defavorizati. Visul lor este ca micuții din țigănie să nu mai fie considerați paria societații, marginalizați și arătați cu degetul pe stradă, în magazine sau autobuze. Și nici certați de profesori la școală pentru că sunt neastâmpărați ori murdari. Rromii trebuie integraţi în societate. Prin urmare, pastorul Viorel Oprișan, alias Picky, a demarat proiectul "Lumină pentru rromi".

Centrul Social Boldești
Trăind într-o comunitate săracă cu de peste 1000 rromi, copiii de țigani sunt cei mai defavorizați boldeșteni. Unii dintre prunci nu mănâncă decât odată pe zi: seara. Alții au tatăl plecat la muncă "afară" sau ostatic la "mititica". Fără serviciu, mamelor le e tare greu să-i crească singure şi fără venit! Mai ales în afara sezonului de bureți, fructe de pădure ori flori de tei. Iar cu burta goală, și nesupravegheat, cum să fi cuminte, îngrijit, sau să înveți carte?

De ceva ani Biserica Eben-Ezer a început să ofere în fiecare dimineață sandwich-uri copiilor ce merg la cursuri cu microbuzul primăriei. Din câțiva, numărul pruncilor a crescut rapid la peste 100. Să le dai sandwich-uri în fiecare zi înseamnă o cheltuială apăsătoare. Mai ales când, din toată biserica, cei cu venituri (modeste chiar) îi poți număra pe degete... Banii nu sunt mai niciodată în visterie, dar Dumnezeu a fost şi e totdeauna prezent! Copiii n-au mers niciodată la școală fără pachețel! Și, datorită unui mic sandwich au scăzut chiulurile și abandonul școlar. După școală, microbuzul aduce copiii la biserică. Aici, datorită unor domnișoare devotate (Raluca, Anca, Damaris etc), se fac temele pentru a doua zi... Un school after school. Unde învățătoarele sunt voluntare...
Centru social al Bisericii de Rromi Boldești

De peste un an copiii ce vin de la școală primesc o masă caldă la prânz. Pentru mulți e singura hrană consistentă de peste zi. Nu sunt niciodată bani pentru hrana de săptămâna viitoare dar Dumnezeu a lucrat în așa fel că niciodată de la masă nu a lipsit bucățica de carne! Odată, când au primit compot, unii prunci nu știau cum se mănâncă! După prânz copiii intră la teme. Am uitat să vă spun: după ce se transformă din biserică în cantină, sala se transformă în școală. O singură sală e funcţională momentan. E drept, e tare greu să lucrezi simultat cu 50-60 de copii de clase I-VIII. Unul face bastonașe, altul fracții, unul fizică, altul desen. E greu, dar nu imposibil. Surorile învățătoare fac față cu brio (Raluca e chiar învățătoare la stat, la români, unde lucrează zilnic până la amiază, apoi vine la Centru). Prin urmare, anul acesta, în 2014, nici un copil de țigan din cei ce vin la Centru nu a rămas repetent, și nici corigent! După teme, copiii nu ies în curte la zbenguială, ci învață lecții biblice sau să cânte. Chiar corală. Toți pruncii sunt nelipsiți de la programele bisericii! Unde de fiecare dată au partea lor de închinare... Aleluia!

Biserica de rromi - Centrul Social Boldești
După ce a început construirea Centrului Social (săli de clasă, cantină, bucătărie, spălător, bibliotecă, birou, etc), biserica de chirpici de alături a trebuit demolată. Nu rezista plăcii de beton de deasupra. Așa că a fost construită o nouă hală, de peste 100 mp, care trebuie compartimentată în trei, pentru săli de clasă. Deasupra, la etaj, peste hală și cantina centrului urmează să fie construită noua sală a bisericii, de 16/14  m. Urmează, căci în prezent nu s-au ridicat decât pereții din cărămidă. Bani pentru cofrat, beton pentru stâlpi, centură și evident materiale pentru acoperiș nu sunt. Dar așteptăm ca Dumnezeu să intervină!

La această oră parterul este finalizat parțial. Bucătăria și sala de mese sunt gata. Chiar toaletele și dușul funcționează, dar spălătorul nu e placat cu faianță și gresie. Sala ce trebuie compartimentată e tencuită și trebuie zugrăvită. Plus placată cu gresie. Gresie care lipsește, evident. De asemeni mai trebuie o fereastră și-o ușă (mare), la intrare. Nici aici nu sunt fonduri pentru finalizare! În toamna asta ne dorim ca în sala de jos de 100 mp, necompartimentată, să funcționeze biserica. Pentru că sala de mese (și de lectură), (8/4 mp), e arhiplină la fiecare program. Nu mai încap frații și mulți stau pe hol în picioare sau afară! Iar peste trei săptămâni începe școala. Anul ăsta la Centru s-au înscris la school after school peste 100 de copii! Toţi părinţii lor sunt încântaţi de mâna de ajutor.

construcția, august 2014
Azi, Biserica de rromi e șantier. Un șantier însă unde lipsesc macarale, betoniere sau utilaje sofisticate. Si evident banii. Dar nu și forța de muncă sau pasiunea. Atât studenții (Samuel, Moise, Aron) cât și elevii mai mari vin să ajute la lucru. Grupul "Rouă pentru Suflet" nu vine la Centru doar la repetiții sau program de biserică. Ci și pentru muncă la șantier. Chiar și picii trag la betoane. Centrul Social e un șantier unde bucătaria funcționează. Cine muncește trebuie să mănânce. Aici, ziua, unii adolescenți încă vin pentru teme suplimentare de vacanță. Îi ajută şi Alice, Larisa şi Mona, care sunt studente la medicină. Pruncii, care în vacanța de vară nu mai primesc hrană caldă la prânz, trec în fiecare zi pe la Centru. "Când începem școala?".

şantierul, august 2014
Am scris aceste rânduri pentru că de mai multă vreme Centrul Social din Boldești face parte din mine. Mă frământă situația sa. Nu pot sta nepăsător la o nevoie aşa de mare. Nu știm cât mai trebuie așteptat până va fi ridicat măcar acoperișul (să nu mai plouă în sălile de jos) și nici până când biserica va putea sa se strângă măcar în sala mare, de 100 mp. Nu, nu sunt sponsori pentru finalizarea clădirii, nici siguranța că mâine vor fi bani de mâncare pentru copii. Dar știu că Dumnezeu e acolo. Și mai știu ceva: lângă El sunteți și dvs! Noi am început lucrarea. Hai să finalizăm împreună! Fiți partenerii noștrii! Mulţumim tuturor celor ce ne-aţi ajutat până aici. Fără dvs visul nu prindea contur!

Pentru orice informație suplimentară, pentru orice donație, ajutor etc, contactați-ne pe aceste blog, pe e-mail (nickbags@gmail.com) sau la telefon (0721 473 954 - Viorel Oprișan, 0746 915 406 - Nicolae Geantă). De asemeni vă invit să urmăriți și un mic filmuleț pe youtube (AICI), (cam vechi, e drept), unde puteți afla mai multe despre proiect! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Asociația "Lumină pentru Rromi" - (lei - RO92 BRDE 300SV 0257 433 3000,
euro - RO26 BRDE 300SV 0257 468 3000,
dolari - RO35 BRDE 300SV 0257 450 3000).

macaraua!
betoniera...

sala de mese. când nu e biserică...
bucătăria
sala ce trebuie compartimentată. când, nu se știe.
în iarna asta trebuie să fie obligatoriu biserică!
aici trebuie să fie biserica. (la etaj)
cu Viorel Oprișan - păstorul bisericii şi Eliezer Măceşaru
la centru și picii fac ceva...
Iosif - când nu cântă, cară betoane cu roaba!

click și https://www.youtube.com/watch?v=vvpsnlTxjYo

http://andreicraciun.eu/tiganii-care-s-au-intors-la-domnul/

Un comentariu:

  1. Vezi contiunuarea în 2015
    http://nicolaegeanta.blogspot.ro/2015/09/centru-social-de-zi-lumina-pentru-rromi.html

    RăspundețiȘtergere