Au trecut 102 ani de la scufundarea vasului Titanic. Printre multele onoruri şi comemorări oferite în memoria celor pierduţi în apele Atlanticului, cu ocazia centenarului tragediei, o biserică din Scoţia a organizat un omagiu unuia dintre pastorii săi, numit John Harper, fiind şi el unul dintre cei care au murit atunci. RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit cu un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare, în urma căreia și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 în una din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Tragedia Titanicului este foarte cunoscută publicului, datorită mediatizării acesteia prin filme, documentare şi cărţi.
În 14 Aprilie 1912, revista comercială The Shipbuilder, descria Titanicul ca fiind „practic indestructibil”, iar în 31 Mai 1911, unul dintre angajaţii Companiei de Construcţii Navale White Star, a făcut faimoasa declaraţie „nici Dumnezeu nu poate scufunda această barcă”.
Atunci când vasul Titanic s-a izbit violent de acel iceberg, Harper ca o măsură de siguranţă şi-a pus fetiţa într-o barcă de salvare, lăsând-o în grija unei verişoare, care îi însoţea în călătorie (această măsură de precauţie i-a salvat viaţa lui Nana Harper, care a murit în 1986 la vârsta de 80 de ani). Predicatorul ar fi putut să rămână şi el în barca de salvare, îngrijind fetiţa, dar el a optat la a se întoarce pe vas şi de a da celor de acolo încă o oportunitate de a-l cunoaşte pe Hristos. Există mărturii înregistrate că Harper le-a vorbit fiecărei persoane ce se afla în panică şi le-a arătat nevoia de a se întoarce la Hristos.
Când apa a început să scufunde Titanicul, Harper a fost auzit strigând: „femeile, copiii şi cei nemântuiţi să urce primii în bărcile de salvare”. Când Harper a auzit pe un bărbat refuzând chemarea de a-l accepta pe Hristos, acesta i-a dat lui vesta de salvare spunând: „acesta are nevoie de ea mai mult decât mine”. Până în ultimul moment în care a fost la bord, pastorul a insistat la cei prezenţi ca să-şi predea viaţa lui Isus.
Patru ani mai târziu, în timpul unei reuniuni în Ontario – Canada, a celor ce au supravieţuit catastrofei, unul dintre aceştia a povestit ce i s-a întâmplat pe când se afla în apele Atlanticului. El se afla plutind pe o bucată de lemn, când dintr-o dată un val l-a împins pe Harper înspre el care la rândul său încerca să se menţină la suprafaţa apei pe o altă bucată de lemn. „El mi-a strigat atunci”:
- Eşti tu mântuit?
- Nu, nu sunt, i-am răspuns.
- Crede în Domnul Isus Hristos şi vei fii mântuit, mi-a strigat el.
„Valurile l-au îndepărtat din nou pe Harper de către mine, dar numai puţin şi apoi a revenit iarăşi aproape de mine”.
- Acum eşti mântuit, mi-a strigat din nou?
- Nu, i-am răspuns.
- Crede în Domnul Isus Hristos şi vei fii mântuit.
- Nu, nu sunt, i-am răspuns.
- Crede în Domnul Isus Hristos şi vei fii mântuit, mi-a strigat el.
„Valurile l-au îndepărtat din nou pe Harper de către mine, dar numai puţin şi apoi a revenit iarăşi aproape de mine”.
- Acum eşti mântuit, mi-a strigat din nou?
- Nu, i-am răspuns.
- Crede în Domnul Isus Hristos şi vei fii mântuit.
„Atunci, Harper pierzându-şi sprijinul din bucata de lemn, s-a pierdut în valuri. Şi acolo singur în noapte, cu două mile de apă sub picioare, mi-am predat viaţa Domnului Isus şi l-am primit ca Mântuitor personal. Eu sunt ultimul convertit al lui John Harper”, şi-a încheiat acel bărbat mărturia, plângând.
Annie Jessie (Nana), fiica acestuia a supravieţuit naufragiului şi a fost trimisă înapoi în Scoţia unde a crescut, s-a căsătorit cu un pastor şi şi-a dedicat viaţa Domnului.
Când Titanicul a plecat în prima lui călătorie pe mare, la bordul acestuia erau trei clase de pasageri (după nivelul lor social). Dar, imediat după tragedie, la Compania White Star din Liverpool – Anglia, în faţa clădirii principale, s-a aşezat o placă cu doar două clase de pasageri: cei care au fost salvaţi şi cei care au fost pierduţi.
Patronii Titanicului, prin acest gest, au reafirmat ceea ce Harper ştia deja. Există doar două clase de oameni în lumea aceasta: acei care-L acceptă pe Hristos şi sunt salvaţi pentru viaţa veşnică şi ceilalţi care nu-L acceptă şi sunt pierduţi pentru totdeauna.
Tu din care clasă faci parte?
_________________________________________________
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu