joi, 29 martie 2012

Semnul superiorităţii (1)

"Care e semnul superiorităţii?", am întrebat nişte tineri liceeni, provocat fiind de această întrebare cu care m-a scormonit până în măruntaie fratele Florin Ianovici...

Semnul superiorităţii este "IQ-ul, inteligenţa, bogăţia, demnitatea, forţa, muşchii, îmbrăcămintea, comportamentul, pacea", mi-au declarat liceenii, după un moment de tăcere ca de mormânt. Este "atunci când ai cât mai puţin din lucrurile materiale, pământeşti", mi-a declarat un teolog ortodox la telefon, completând "apa, pâinea şi hainele sunt suficiente". Le-am spus copiilor că dacă semnul superiorităţii ar fi sărăcia, sau smerenia în sărăcie, am scoate bogaţii afară din cer.

Semnul superiorităţii este... bunătatea, spune Florin Ianovici. Le-am spus copiilor că la ea au şanse şi bogaţii şi săracii, şi cei cu IQ-ul ridicat şi cei cu el şters. Şi că puterea şi tăria fizică sau materială a unui om e o realitate înfricoşătoare, dar a unui om bun este mângâiere!

Bunătatea nu înseamnă numai să faci binele, ci să încerci şi să fi bun. Pentru că degeaba oferi săracilor, dacă te porţi urât cu bogaţii, degeaba vorbeşti frumos şi inteligent maselor, dacă nu ai bunătate nu te ascultă nimeni. Bisericile României sunt goale pentru că e lipsă de atenţie, ne lipseşte bunătatea, strângerea de mână, îmbrăţişarea creştină.

Bunătatea spunea Mark Twain "e limbajul pe care surdul îl poate auzi şi orbul îl poate vedea". Bunătatea nu are nevoie de cuvinte, şi nici de imagini colorate. Berdardiev, de asemeni, zice: "pâinea pentru mine este o problemă materială, dar pâinea aproapelui meu este (pentru mine), o datorie spirituală". Reise de aici că nimic nu poate suplini bunătatea. Şi, dacă nu poţi oferi o pâine, fi tu însuşi o pâine pentru aproapele. Bunătatea nu zice numai "Domnul este Păstorul meu", ci duce şi o pâine!

Bunătatea este dragoste în salopete. Cu salopeta pe tine nu te duci la culcare. Şi nici la agrement. E făcută pentru muncă.

Bunătatea e perna lui Dumnezeu. În prezenţa ei stresul, oboseala, dispar. Te relaxează. E-un norişor de puf. Pentru cei de lângă tine.

Bunătatea e magnet. Atrage binele, polarizează oamenii. Roiesc în jurul ei. Dar, respinge tot ce este păcat...

"Cu ce este mai superior Dumnezeul dvs decât al celorlalte religii?". "Dacă priviţi în istorie, răspund, zeităţile păgâne - adică toţi ceilalţi în afară de Isus Hristos, se mânie pe oameni. Ca să-i îmblânzească, oamenii aduc jertfe. Uneori, tineri aruncaţi în suliţe ascuţite, alteori copii aruncaţi în foc... Dumnezeul meu, vine între noi dar nu cu mitraliera. Nu cu trăsnete. Am merita toţi să fim distruşi, căci i-am greşit. Dar, în timp ce ceilaţi dumnezei sunt îmbunaţi cu jertfe, Hristos se jertfeşte El. Ca să ne facă buni pe noi". Asta e superioritatea Lui faţă de toţi dumnezeii.

(va urma)

2 comentarii:

  1. Sa stii ca Ludwig van Beethoven a spus: ,,Nu recunosc alt semn al superiorităţii decât bunătatea". Nu e nimic nou sub soare, asa ca pana si Ianovici poate spune lucruri noi, dar cu iz de haine vechi. Dumnezeu sa ne ajute la toti, la fiecare dupa inima lui. Ninel M.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci pentru informatie. Poate pentru Ianovici nu a fost un lucru nou, ca si pentru tine, pentru mine in schimb a fost... apa la moara!
    Te astept, sa lucram impreuna in vie... In via lui Hristos!

    RăspundețiȘtergere