miercuri, 9 noiembrie 2011

Kristallnacht - remember - de Nicolae Geantă

arestări în Baden-Baden, 10 nov. 1938
Sinagoga Fasanenstrasse, Berlin, 10 nov. 1938

"Kristallnacht", adică "Noaptea de cristal" sau "Noaptea Oglizilor", cum e cunoscută în Istorie, zace uitată de omenire. Probabil nici toti evreii nu și-o mai amintesc. Este noaptea în care s-a dat start Holocaustului. Noaptea în care evreii au simțit că Dumnezeu, Yahwe al lor, îi lasă din mână. N-a fost așa. 10 ani mai tâziu, Dumnezeu le-a dat înapoi Canaanul. Pe care îl pierduse de cca 1900 de ani !!!

Am spus că "Kristallnacht" a fost începutul Holocaustului, al Auschwitz-ului, al exterminării evreilor. Pogrom despre care unii nici n-ar dori să audă. Iar alții ar face orice ca acest act inuman să fie bagatelizat. Să-l declare un mit, o poveste. Ceva neadevărat. 
lagărul Buchenwald în noaptea de 10 nov. 1938
"Kristallnacht" s-a declanșat pe 9-10 noiembrie 1938, când evreii au fost atacați și proprietățile lor vandalizate în toată Germania (peste 7.000 de magazine evreiești): 1.668 de sinagogi (aproape toate sinagogile din Germania) au fost avariate sau distruse. 91 evrei au fost uciși în acea seară iar alți 30.000 trimiși în lagărele de concentrare (Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen). Evenimente similare au avut loc în Austria, în special în Viena.

Ce a determinat germanii să declanșeze acest barbar genocid? Ce spune Istoria?

Herschel Grynszpan, 7 nov.1938
La 28 octombrie 1938, Germania a expulzat 17.000 de evrei polonezi. Însă Polonia nu i-a primit! Astfel că expulzații au fost siliți să rămână sub cerul liber, la granița dintre cele două state, într-o zonă mlăștinoasă, în ploaie. Cca 8000 de evrei au ajuns muritori de foame. Cei ce încercau să treacă graniţa spre Germania erau împuşcaţi. Familia Zindel şi Grynszpan Rivka, evrei polonezi care emigraseră în 1911 în Germania, a trimis o scrisoare de ajutor la Paris, unei rude, cerând nişte bani.  Scrisoarea a ajuns pe 3 noiembrie. Luni,  7 noiembrie 1938, Herschel Grynzpan, fiul lui Zindel, polonez-evreu (dar născut în Germania !?), un puşti  de numai 17 ani, student la Paris, a cumpărat un pistol şi a mers la Ambasada Germaniei din Paris, unde îl împuşcă cu trei gloanţe-n abdomen pe diplomatul Erns von Rath (paradoxal unul dintre politicienii anti-nazişti!). După ce vpn Rath moare pe 9 noiembrie, Hitler părăseşte dineul inervat. Joseoh Goebbels, ministrul german al propagandei, susține un discurs nociv, în care incriminează evreii și polonezii și cere ștergerea lor de pe fața pământului. La ora 01:20, 10 noiembrie 1938,Reyhard Heydrich a trimis o telegramă de urgenţă, secretă, către poliţia de Stat şi Sturmableitung (SA), care conţinea instrucţiuni cu privire la revolte. Momentul revoltei începuse de la 22:30, astfel că după miezul nopţii ofiţerii SS, îmbrăcaţi civil şi înarmaţi cu topoare, răngi şi ciocane au trecut la distrugerea proprietăţilor evreieşti. Krristallnacht!

Noaptea de cristal a mai însemnat şi multe sinucideri, sau 2000-2500 de morţi în lagărele de concentrare. Ea a adus evreilor o amendă de 1 miliard mărci germane, şi alte 4 milioane de mărci repararea ferestrelor.
 În acea noapte, la Viena au fost distruse 91 de sinagogi.

* * * Pentru mine crima lui Grynzpan sună ca și cea din 1914 de la Sarajevo, când arhiducele Franz Ferdinand, prințul moștenitor al Austro – Ungariei ș soția sa - Sofia de Hohenberg, sosiți Bosnia cu ocazia manevrelor de vară ale armatei austro-ungare, pe timpul desfășurarii ceremoniei de primire ce a avut loc la primaria orașului Sarajevo, au fost asasinați de către Gavrilo Princip, nationalist sârb . Ambele crime au fost pretexte ce au declanșat câte un război mondial!

                                     (va continua cu subiectul Auschwitz) 

vitrine sparte, 10 nov. 1938

Sinagoga Siegen, 10.11.1938



Graz, Austria, 10 nov. 1938




Aachen, 10.11.1938



Sinagoga din Ober Randstad, 10.11.1938

 - fotografiile au sursă USHMM -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu