youtube

joi, 21 iulie 2022

Britanicii între binecuvântare și blestem – de Nicolae.Geantă

Pentru mine Cardiff-ul nu este doar un oraș cosmopolit. Cu cel mai ridicat nivel britanic de trai. E și capitala dezmățului. Nu am văzut în viața mea atâta destrăbălare. Atâta diversitate păcătoasă. Bate lejer chiar și Marea Londră. Pe străzi decența e rara avis. Tatuajele, hair still-urile, hainele tăiate, decolteurile și sutienele la vedere, crestele vopsite, cheliile, burțile goale, bărbile împletite, lanțurile, piercingul, muzica ad-hoc ori hărmălaia uriașă îl propun cu brio la concursul de cel mai mare bâlci al deșertăciunilor! Dacă ar mai trăi Bunnyan… Prin urmare capital Țării Galilor a ajuns capitala diversității britanice. Adică polul elghebetismului. Da, homosexualii numai anul acesta au avut aici mai multe pride-uri. Și vor mai avea cel mai mare marș al diversității din UK. Cymru, în august 2022. În timp ce mergeam prin fața castelului Caerdydd (prin Quarter Castel), Emanuel, David și Sefora au pus instinctiv mâna la ochi! La câțiva metri de noi era un marș al celor în… pielea goală. Dezrăcați complet dar pe… biciclete! Femei ce-și expuneau nurii și celulitele fără jenă. Bărbați goi pușcă dar cu… bretele. Slabi, grași, bronzați sau ca telemeaua de Sibiu. Cu pălării ori șepci multicolore, ochelari de soare (da, nud cu ochelari fumurii!) și bocanci! Ori teniși, adidas cu ciorapi sau sandale. (Ne)vestimentație de prost gust. Nerușinare. Lipsă de obraz. De fapt, obraji au toți, dar sunt atât de groși încât poți să faci lejer o pereche de bocanci. „Diverșii” salutau prin semne: cu degetul, cu două degete, sau cu trei (semnul acela de salut drăcesc; aveți mare grijă tinerilor la ce dați copy-paste!), și zbierau că vor “libertate”! Păi mai liberi de atât, cu organele genitale scoase la tarabă, ce mai doresc? Să-și arate rinichii? Interesant este că Gașca de gura cască îi ovaționa! Și ei treceau cu bicicletele și despuiați prin mulțime ca o gardă imperială ce intră triumfătoare în capitală după un război câștigat. Numai că ăștia păreau o gardă de satane obraznice. Care nu au câștigat nicio luptă! Nici măcar cu ei. Sunt robii propriilor lor vicii!

Între timp în mulțime un grup de africani de culoare (de la Winners’ Chapel International) ofereu gratuit broșuri creștine („You are special”), cântau în boxe, evanghelizau în stradă, se rugau pentru oameni! Cinste lor! A ajuns populația neagră mai morală decât cea albă! Africanii mai spirituali ca britanicii! Când m-am apropiat de creștini și au aflat ca sunt pastor m-au strâns în brațe ca la rugby! „Wow, frate din România! Avem mulți prieteni din România! Ați făcut o treabă faină cu ucrainenii! We pray for you!” Ați auzit, africanii evanghelici se roagă pentru români. Niște negrii mă îmbrățișează pe stradă în Cardiff pentru că sunt pastor evanghelist, pentru că sunt frate cu ei deși am pielea alba (zic eu), și niște români nu mă primesc a doua zi la biserica lor pentru că aș purta… barbă! Ori că sunt pustanist! Ce egalitate! Ce „frățietate!” (Domnul să nu le țină în seamă gogomănia!) M-am bucurat pentru africani! Ieșiseră cu copiii la evanghelizare. În schimb albi predicând pe stradă nu am văzut niciunul. Oare Hristos nu mai are soldați printre acești? Și mă mai întreb ceva: unde au fost românii? Mai ales cei sfinți care nu te acceptă cu… barbă!

Uimitor este că în ziua cu pryde-urile de gay (pe 16 Iulie au fost 14 parade în toată Marea Britanie) în Londra, renumitul american Franklin Graham a avut o mega-evanghelizare. Turneul „God Loves You”. La sala Excel London unde au venit 7600 de inși. Iar 34.000 de ID-uri au avut live pe YouTube. Printre ei și mulți, da muuulți români. Chiar în staff-ul de organizare. După ce au cântat Michael W. Smith (are vândute peste 18 milioane de albume, locul VI în Billboard Top 100) și CeCe Winars (artista are 12 premii Grammy pentru muzica sa Gospel), a predicat Franklin Graham despre Belșațar. Împăratul (co-regent) babilonian care a băut din paharele sfinte dedicate lui Dumnezeu. Și care în noaptea chefului a văzut o mână ce i-a scris pe perete „mene, mene teckel u-farsin / cântărit, cântărit și găsit ușor”. După care a pierdut totul în câteva ore! Franklin le-a amintit londonezilor (chiar așa, în Londra numai 44% din populație mai este creștină!) că Dumnezeu își amintește tot ce faci: își amintește gândurile tale, își amintește păcatele tale. Dar, când îl primești pe Hristos, păcatele îți vor fi șterse! Din sală peste 700 de persoane l-au primit Mântuitor pe Hristos. Plus 200 dintre cei online. Un veritabil succes. Londra a fost finala celor 4 orașe din turneul lui Graham (unul desfășurat în mai chiar în South Wales). Evanghelistul american a fost oprit de britanici să evanghelizeze anul trecut în UK. Pentru convingerile sale care nu susțin gay-ii. De pe scenă, Franklin a aminit sâmbătă seara în Londra: „și totuși sunt adeptul căsătoriilor doar dintre un bărbat și-o femeie!” Iată că Adevărul a învins. Așa cum zicea și CeCe Winars: „Câți dintre voi știu că Dumnezeu n-a pierdut niciodată? Și câți dintre voi știu că nu va pierde niciodată!” Da prieteni, Dumnezeu nu va fii niciodată învins!

Poate că ar trebui să va mai spun că Țara Galilor a luat-o tare la vale cu creștinismul. În urmă cu 20 de ani acesta reprezenta 71,9 % din populație. În 2001 non-religioșii erau 18,5%. La recensământul oficial din 2011 numai 57,6% dintre galezi mai erau creștini, iar non-religioșii ajunseseră la 32,1 %. Apoi, până în 2017 s-au închis peste 25 de biserici pe an. Astfel că acum 7 ani creștinii reprezentau numai 45%! Iar non-religioși au ajuns aproape jumătate (49%). Între 2010 și 2015 catolicii au scăzut cu 17%, Uniunea Independentă Galeză cu 16%, Biserica Metodistă cu 27% iar cea baptistă cu 16% Se aude? Cine evanghelizează Țara Galilor? Wales a fost prima națiune creștină din Vestul Europei! Azi se luptă să nu devină prima națiune păgână! Singura revigorare este în mișcarea penticostală (majoritară din emigranți, crește anual între 20 și 70%). Dar acolo predomină emigranții. Din Africa și din România! Bravo frați creștini români! E vremea să înălțăm steagul lui Dumnezeu printre străini! Străini de noi și mai ales de Tatăl. V-ați gândit vreodată că suntem responsabili?

Îmi este atât de milă de britanici. Țara asta care a construit SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă, care a civilizat China, India și Africa (în măsura în care s-a putut) a ajuns să fie între binecuvântare și blestem! John Knox, renumitul predicator englez, striga odată: „Doamne, dă-mi Scoția sau mor!” Ei bine, cine va evangheliza azi toată Marea Britanie? Hristos a fost primul care a pornit deja în direcția aceasta! Nu vrei să fii tu al doilea?

Nicolae.Geantă,
Cwmbrân, Newport, Wales

2 comentarii:

  1. Nimeni nu e perfect și nimeni nu le știe pe toate. Spun asta pentru că tocmai am aflat că există orașul Cardiff, care la fel ca Sodoma, Gomora, Ninive, devine cunoscut cu amprentă negativă.
    Dacă organizez o mișcare autorizată și fără să vorbim de oameni goi, semne obscene, insulte publice, ci doar să desenez pe asfalt semnul crestinului, deja ajung la știri și se lasă cu amenzi consistente. Exemplu simplu, dar recent de 5 zile petrecut la Catania, unde pastoeul Francesco Orazio a fost amendat cu peste 1000 € în timpul evanghelizării, pe motiv că depășește numărul de decibeli admis. Deci, manifestație da, autorizație da, dar cu fermoarul la gură tras. Politistul a semnat documentul și cu o lacrimă, apropo, se mai poate fi polițist creștin în asemenea condiții ?
    Catania e într-o zonă, unde oamenii sunt certați cu legea, dar între toate tarabele clandestine, Evanghelia deranjează...

    RăspundețiȘtergere
  2. Rectific, pastor Francesco Romeo Catania

    RăspundețiȘtergere