youtube

joi, 19 decembrie 2019

Tu ai oferi cadou de Crăciun unuia de care nu îți place? - de Nicolae Geantă

Sub privirea mea niște liceeni organizează Secret Santa. Cum nu știți ce mai e și-asta? Chestia aceea cu bilețele de Crăciun. (Un fel de Loto. Tragi un nume și tu cumperi persoanei respective un cadou fără ca ea să știe! Loto ăsta e cel mai eficient! Toți câștigă! Evident aștepți și tu un suvenir).

O fată face bilete pentru toata clasa. Apoi le pune pe o bancă. Fiecare vine și trage singur biletul... Un durduliu deschide, se uită atent, închide, pune biletul la loc... Trage altul. Zâmbește. Pleacă în bancă. Ceilalți sunt mulțimiți de șorț. Mai sunt două bilete neridicate. O fată vine și îl schimbă pe cel tras acum câteva secunde. Tot nu zâmbește! Un tip nu ia bilet deloc. E sărac. “Eu nu particip!” Până să spun că iau eu biletul lui, lidera grupului strigă: “Bine... Cine are biletul lui? Dați-l afară!” Și e scos de la “pomul de iarnă!” Apoi se face liniște.


Am văzut că unii nu ați fost mulțumiți de bilet. Ce-am putea învăța de aici?” Ei tac. Sunt surprinși. “De ce credeți că Dumnezeu a îngăduit ca pe bilețelul de Crăciun să-ți pice tocmai o persoană pe care nu o placi?” Niciun răspuns. “Pentru că vrea ca să câștigi acea relație! Dacă dai un cadou unuia care nu îl placi, sau nu te place, ți-l poți face prieten! Își schimbă părerea despre tine! Știți ce-ar fi trebuit sa faceți în acest caz? Să-i luați un cadou de zece ori mai scump!”

Apoi le-am spus elevilor că exact așa a procedat Dumnezeu la Primul Crăciun. La Betleem. A făcut cel mai scump cadou care s-a oferit vreodată! A dat pe Fiul Său, pe Întâiul născut, pe Isus Hristos, unor oameni care nu-L apreciau! Care îi întorseseră spatele! A făcut un cadou incomensurabil omenirii tocmai ca să o câștige prietenă! Chiar dacă ea nu merita! Dar asta nu o face decât iubirea.

Chintesența Crăciunului este să arăți că iubești și pe cel care nu merită! (Asta a demonstrat Hristos din Betleem pân’ la Calvar!). Chiar așa, dvs ați face un cadou cuiva de care nu vă place? 

Nicolae.Geantă
Câmpina, dec. 2019

Un comentariu:

  1. Frate Nicu, si eu am organizat jocul acesta împreună cu elevii mei doar ca noi il numim "Îngerașul". Ei bine, am avut parte de o experiență similară doar ca ai mei copii sunt încă in gimnaziu și ÎNCĂ mai iau de buuuuun ce le zic eu. Am fost foarte categorică de la bun început..le'am spus ca nimeni nu va schimba biletul (și au acceptat), dar in sinea lor sperau ca vor avea parte de o persoana ce le este draga lor. Când au început extragerea, am observat un lucru aproape la toți:DEZAMĂGIRE. De ce? Tocmai pt ca unii dintre ei, pe parcursul semestrului, avuseseră anumite divergențe cu persoana de pe bilet..și incercau să ma convingă sa mai extragem o dată. Raspunsul meu a fost inca o dată NU. Apoi, așa cum Dumnezeu te'a călăuzit si pe tine, le'am spus același lucru..sa se gândească daca nu cumva nu au acel coleg la ♡..am citit pe fețele lor ca așa este. Le'am spus ca Dumnezeu le oferă șansa, ca până nu se sfârșește semestrul și totodată anul, sa încerce sa'l câștige pe celălalt prin bunătate și prin gesturi marunte. Au avut la dispozitie două săptămâni in care sa facă pe 'protectorii'.
    In final am rămas profund impresionat da cadourile frumoase pe care si le'au facut, de happy end'ul acestui episod din viața noastra de la școală.
    In toate astea, ma gandesc ce oportunitate ne dă Domnul nouă..să le trasăm cărări drepte..sa le insuflăm bunătate si omenie..Minunat har!
    Fii binecuvântat!

    RăspundețiȘtergere