Fundaţia CIREŞARII

vrei o diplomă?

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Nunţile Bibliei - de Luigi Miţoi

     Nunta este unul din evenimentele de mare sărbătoare și bucurie în toate naţiunile pământului. Dincolo de specificul cultural al fiecărui popor, nunta prezintă planul lui Dumnezeu în care familia este locul perpetuării  speciei umane. Centrul şi fundamentul vieţii omului este în familie, pentru că acesta este locul unde iubeşte şi este iubit, singurul loc numit ,,acasă". Nunta afirmă fecioria, puritatea, cinstea şi caracterul mirilor. Nunta anunţă apariţia, creşterea şi educarea copiilor. Nunta avertizează împotriva singurătăţii, infidelităţii şi concubinajului. Nunta este simbolul familiei. Generaţiile care s-au succedat pe scena istoriei au fost martore la nunţi sofisticate şi pline de fast ale împăraţilor lumii, însă istoria umană a fost şi va rămâne marcată de trei nunţi, care sunt repere ale planului lui Dumnezeu cu omul.

I. Nunta din Eden
               Mirele este Adam, fiul lui Dumnezeu, administratorul singuratic al gradinii Edenului. Mireasă este Eva, surpriza lui Dumnezeu, ajutorul potrivit căutat şi aşteptat de Adam. Întâlnirea lor se încheie cu începutul familiei lor, evenimente petrecute în prezenţa lui Dumnezeu, care conduce totul, dar nu impune nimic. Toată creaţia a fost prezentă şi martoră la formarea primei familii, formată din Adam şi Eva, în prezenţa şi cu binecuvântarea lui Dumnezeu. În timp ce se părea că toată viaţa lor va fi ca o nuntă, a apărut în grădină ,,şarpele cel vechi". Scopul lui a fost să strice, să rupă, să ispitească şi să distrugă. A abordat-o pe Eva când cel mai probabil că a fost singură şi i-a deschis mintea împotriva lui Dumnezeu. Aşa a apărut neascultarea, aşa s-a născut primul păcat, care a fost confirmat de Adam prin faptul că a consimţit să mănânce şi el din fructul oprit. Prima nuntă se încheie trist, Dumnezeu îi scoate din grădină pe miri, Creatorul Se separă de creaturi. În prezenţa omului lucrarea lui Dumnezeu este comprmisă.

II. Nunta din Cana
              Creatorul Se întrupează în formă de copilaş într-un grajd din Betleem. La vârsta de aproximativ treizeci de ani Îşi începe misiunea de restaurare a creaţiei compromise de păcat, debutând la nunta din Cana. Tot o nuntă, dar un alt cadru. Tot cu miri, dar într-o altă natură. Pentru că nu Dumnezeu a organizat această nuntă ca şi în Eden, s-a terminat vinul. Pentru că misiunea Lui era să restaureze, a rezolvat în mod supranatural problema şi nunta s-a terminat cu bine, ca un simbol al felului în care se va termina misiunea Sa, când va spune ,,Tetelestai" - ,,S-a sfârşit".  În prezenţa lui Dumnezeu lucrarea omului este restaurată.

III. Nunta din Cer  
              Nunta din cer este unică şi, asemenea celei din Eden, este pregătită de Dumnezeu. Pregătirile iau foarte mult timp, au început deja de două mii de ani. În calitate de mire, în locul lui Adam, este Hristos, al doilea Adam. În calitate de mireasă, în locul Evei, este Biserica, Mireasa lui Hristos.
                     Ca şi mine, ştiu că nu ai fost la primele două nunti, la nunţile din din Eden şi din Cana. Eşti sigur că vei fi la ultima nuntă, eşti sigur că vei fi la nunta din cer? Orice om născut din nou va fi la nunta din cer.

* preluare de la http://bethanynewsite.com/index.php?option=com_content&view=article&id=832:aprilie-2013&catid=120:pastor-page-romanian&Itemid=967

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu