marți, 21 august 2012

Lungimea predicii

”Frate, da' tu nu poți să predici decât 10-15 minute? Așa cum facem noi toți?”. Reproșul ăsta vine deseori în biserici. L-am trăit cu ani în urmă pe pielea mea. E gustat azi de mii de tineri. Nu vine de la frații care stau în bănci, și nici atât din partea surorilor. Ci din partea acelora ce suferă de amvonită. De la Comitete. Acești justițiari eclesiastici.

Problema care o ridic eu aici, nu are caracter de leadership, și nici de programator spiritual, ci pur și simplu întreb: cât să dureze o predică?

”Predicile lungi obosesc”, spun unii. Bănuiți de ce? Pentru că ei nu pot predica decât câteva minute. Aceștia tot argumentează cu nefericitul Eutih. Și dau vina pe Pavel, nu pe somnorosul ce-a căzut de la balcon.

Guiness Book, menționează că cea mai lungă predică din istorie a durat 23 de ore. Promotorul ei a fost new-yorkezul Donald Thomas (septembrie 1978). John Wesley a predicat în octombrie 1739 la Shire Hall din Cardiff, peste 3 ore. Prima predică de la Capela Princeton a rectorului Jonathan Edwars, a ținut ”peste două ceasuri”(1758). Episcopul Virginiei, Richard Moore a trebuit să predice într-o duminică (prin anul1800) de trei ori consecutiv!

În perioada victoriană, englezii predicau 45 de minute, și ”destul de des, un ceas”. Un fermier chiar s-a plâns lui CH Spurgeon că un tânăr a predicat o jumătate de oră după program (după ora 16,00) și i-au rămas vacile neadăpate! (”Cum pot fermierii să asculte predica dacă le stă mintea la o vacă, scria prințul predicatorilor”).
”E trist că de la exagerările victoriene, predicatorii au redus omiliile la vreo 10 minute”, zicea John Stott. Forstyth adaugă: ”Scurtimea, e esența glumei, dar predicatorul are mai mult de spus...”. ”Nici arhanghelul Gabriel, nu ar reuși să convertească pe nimeni în 10 minute”, spunea RP Hanson de la Universitatea din Manchester.
Nu putem stabili reguli fixe pentru lungimea predicilor, dar probabil 10 minute e prea puțin, iar un ceas este prea mult. Unii zic că o predică bună ”ar trebui să pară de 20 minute”. Să pară, dar să nu fie atât! Fratele Vladimir Pustan ne-a învățat la școală că trebuie să ne încadrăm în 30-35 de minute. Și dacă biserica cere, să ajungem undeva la 45 minute. Urmăriți-l. De partea cealaltă sunt predicatori foarte buni care predică 60-70 de minute. Aproape dublu. E greșit? Eu zic că nu.

Părerea mea este că-i aproape imposibil de răspuns la această întrebare despre lungimea predicilor. Pentru că depinde de ocazie, de subiect, de maturitatea bisericii și de înzestrarea predicatorului! Nu lungimea predicii face biserica să aștepte cu nerăbdare sfârșitul expunerii. Ci caracterul tărăgănat, plicisitor al vorbitorului.”Modul cel mai înțelept de a scurta predica este să o faci mai interesantă”, spunea John Stott.
În anii ce au trecut am înțeles de ce ”criticii” mă îndemnau să predic numai 10 minute! Nu că citiseră dânșii ceva Omiletici inovatoare. Ci, pentru că nu se pregăteau! Nepregătirea duce la expuneri ad-hoc, la predicuțe. Prin urmare, ”predicuțele au dat naștere la creștinuți” ca să-l citez pe Campbell Morgan de la Westminster.

Să predicați bine fraților! Duhul vă vă pune în minte ce să spuneți. Dar, numai dacă citiți!

6 comentarii:

  1. "depinde de ocazie, de subiect, de maturitatea bisericii și de înzestrarea predicatorului." AMIN. Asa este. Am o intrebare frate Nicu: ce carti ati recomanda de citit in afara Bibliei? Sunt frati si surori care chiar au timp de citit :) la noi in adunare (sper ca inafara Bibliei se intelege) si eu ajut pe cel responsabil cu masa cu carti in Adunare. Din cand in cand mai comand si eu cate o carte care cred ca merita citita. De obicei Biografii a "marilor" crestini, in rest dupa mine putine carti bune...M-asi bucura daca ne-ati recomanda niste carti crestine care MERITA citite! Multumesc anticipat. :) Pace. C.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt faine bibliografiile. Și ziditoare.
      Pentru ”nepredicatori” nu recomand cărțile pure de teologie, ci de eseuri. Niște autori străini precum CS Lewis, AW Tozer, Max Lucado, Leonard Ravenhil, Ravi Zaharia, John Ortberg, Josh McDowel, CH Spurgeon - te ridică din letargie.
      Dintre ai noștrii menționez pe Vladimir Pustan, Petru Lascău, Iosif Țon, Petru Popovici, Richard Wurmbrand...
      Evident sunt și alții, însă e suficient.

      Ștergere
  2. pe germana...am uitat sa spun :)...cred ca din cei romani mentionati numai pe fratele Richard Wurmbrand il gasesc tradus. O idee buna. In rest am sa caut: Leonard Ravenhil, Ravi Zaharia (nu-l cunosc inca), John Ortberg si Josh McDowel. MULTUMESC.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am cautat pe internet la cele mai importante librarii crestine din Germania. Cartile lui Ravi Zacharias sunt vandute si nu se mai pot comanda. Una singura ar fi, cred ca o comand. In rest, John Ortberg are destule, dar nu-mi place (cel putin ce am citit, pentru ca imi lipseste un pic frica de Domnul in felul lui de a scrie, parerea mea). Invatatura lui AW Tozer este ceva intre cele doua (se poate pierde mantuirea - nu se poate pierde mantuirea), si pentru ca nu vreau sa pun paie pe foc, mai bine le las. Cu tot respectul pentru ceilalti, si cu un cuget curat zic ca raman mai bine la Biblie. De fapt, cercetati toate si luati ce-i bun. Sunt sigura ca toti au ceva bun, dar nu in totalitate si de aceea le las mai bine. Fie ca BIBLIA sa ne ridice in fiecare zi din letargie ;)...Numai s-o citim mai des. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. of of, asa-i cand se grabeste omul: Pe Leonard Ravenhill nu l-am gasit cu nici o carte, deci numai pe amazon.de are doua carti. Am sa comand una ptr. ca de la el nu am citit nimic inca, dar ce am ascultat pe youtube a fost hrana tare si mi-a placut. Josh McDowell e vandut si el peste tot, dar am sa caut sa comand si de la el una ptr. ca am citit un pic ceva si imi place. In rest, am scris mai sus. Pace si Bucurie intregii familii Dumneavoastra! EL cu voi! p.s. ma rog pentru Evanghelizarile de Sambata si Duminica! El sa va dea Cuvantul potrivit si sa faca samanta sa creasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. A. W. Tozer: o carte foarte buna e: Renewed Day by Day (ca Samanta Buna, deci o pagina pe zi de citit)...o citesc tocmai acum tot mereu inainte de culcare (langa Biblie ;) )...dar pe sarite (unde se deschide),ca nu prea ma pot tine de calendar :)...PaCe. C.

    RăspundețiȘtergere