youtube

duminică, 15 iulie 2012

Iubire de-un centimetru - Nicolae Geantă

 - ”Cât de mult mă iubești?”, m-a întrebat la telefon soția mea într-o seară, după ce nu mă văzuse vreo 40 de zile.
- ”Un centimetru!”, i-am răspuns aproape șoptind!
- ”Numai un centimetruuuuuuuuuuu?”, a mai întrebat odată uimită de declarația sinceră, spontană.

- ”Da, un centimetru. Nu-i suficient? Aș putea să-ți spun că te iubesc 4 kilometrii, sau cât munți Himalaya. Ori de-aci până la Lună. Dar n-o fac. Pentru că lumea își măsoară iubirea în distanțe lungi, dar eu iubesc în centimetrii. Un centimetru înseamnă că ești aproape de inima mea, deși ești tocmai la Frankfurt! Un centimetru înseamnă să-ți simt respirația, să-ți aud bătăile inimii, fierbințeala lacrimilor, mătasea părului, mâinile..., oriunde mă duc ețti cu mine!”

I-am mai spus soției mele că asta e dragoste hristică, divină. Iubirea de-un centimetru înseamnă că Dumnezeu e aproape, elângă noi. Fiecare spin din cununa Sa, ne înțeapă încă. Fiecare piron al Său, ne sfîșie palmele. Fiecare picătură de sânge de la Golgota, ne curățește. ”Orișice” păcat!

Când spunem că-L iubim pe Isus, și noi trăim alandala, de fapt suntem la distanță mare de El. Când avem capul plin de manele, de certuri, de mândrie, când privim viața de pe munții banilor, Dumnezeu e deja plecat prin satele vecine.

”Ști de ce atunci când doi soți se ceartă strigă unul la altul?”, și-a întrebat odată un călugăr discipolul. ”Pentru că deși sunt aproape cu trupurile, inimile lor sunt la distanțe uriașe una de alta”.
De aceea bârfim, strigăm la cei ce nu ne convin, țipăm la ședințe de comitete, la copii, la neveste, la subalterni, la săraci, la vecini. Pentru că inima noastră, nu bate lângă ei. Ci departe. De aceea nu evanghelizăm, nu oferim Biblii, broșuri, o mână caldă, de aceea lipsim prea des de la biserică, de la rugăciune, de la studiu, de la colectă.
În matematica Lui Dumnezeu, iubirea de-un centimetru s-a văzut cel mai limpede la Golgota. Acolo, Hristos, cu brațele întinse, ne-a arătat că ne iubește din inimă pe toți, de la un capăt la altul al Universului.

”Acolo unde vă e comoara vă va fi și inima”, ne-a avertizat Hristos. La un centimetru de lucrul respectiv.

4 comentarii:

  1. Fii binecuvantat de Domnul, frate Nicu. Multumim pentru invataturi, multumim ca ne aduci aminte de Golgota, de jertfa Domnului Isus...MULTUMESC Domnului Hristos ca in marea-I dragoste, atunci cand ne vede departati de adevar, ne trimite oameni ca dumneata sa ne aduca aminte cine suntem, de ce suntem, si incotro ne indreptam. Slavit sa fie El.

    RăspundețiȘtergere
  2. O,de-am lua seama la nestematele trimise prin oameni ca fr.Nicu Geantă. ..!
    Este o bucurie și onoare că te-am cunoscut fratello !

    RăspundețiȘtergere