miercuri, 13 aprilie 2011

Cine a scris Sfânta Scriptură? - de Nicolae Geantă

În urma unor discuţii purtate cu tinerii liceeni săptămâna aceasta (înaintea vacanţei de Paşte), i-am întrebat dacă ştiu cine a scris Biblia. Aşa cum mă aşteptam, mulţi au recunoscut că habar n-au, însă unii au afirmat convingător că "aşa ceva nu se ştie". Alţii au spus că un om credincios, un preot, un evreu, Moise, Petru sau... Iuda! Ba chiar Noe. "Cei 12 apostoli" a strigat o puştoaică. "Ba Mântuitorul", a repezit-o careva din spatele ei. "A scris-o credincioşii". "Eu cred că un episcop". "Sigur nu-i popa de la voi din sat?", a ironizat cineva.

Un băiat a spus că Scriptura e scrisă de… Adam şi Eva (!?), altul că are autor pe Ioan Gură de Aur, unul a zis că pe Alecsandri. O fată a menţionat pe cei 7 mucenici! "Ba 12", o apostrofează alta. Cineva a spus că nu se ştie, dar "Biblia a fost găsită într-un mormânt"! "Ah, ştiam, e cineva cu... S", a afirmat un tip înalt de aproape doi metrii. "Un samaritean", a încercat colegul său să-l ajute.
Un flăcău de 19 ani a zis că autorul Bibliei este… Mihai (n.r, probabil îngerul Mihail!?), iar altul (un pitic de-a noua) a intrat rapid pe telefonul mobil (pe Internet) şi a răspuns fără rezerve: “Ştiu eu, a scris-o Vaisamar”!!! Adică, pentru noi care stim deja ID-ul, e tânărul teolog evanghelic Emanuel Contac !!!
La sfârşit, o fată sfioasă de-a noua m-a întrebat: "Dar Maria Magdalena a scris?"




Pentru mine, şocul nu a fost că din peste 300 de liceeni, nici unul nu a ştiut răspunsul corect (până şi pocăiţii au dat răspuns parţial!), ci faptul că elevii ăştia cu care am discutat, au 9-10 sau 12-13 ani de religie predată în liceu! A câte 35-37 ore pe an…
Nu sunt împotriva scoaterii religiei din şcoli, şi nici a celor care fac astfel de ore. Totuşi, vedem cu toţii că în cele două decenii de predare, nu i-a schimbat pe elevii aproape deloc. Ba dimpotrivă, "tinerii de azi din licee - spunea un preot, prieten de-al meu, se închină cu aceeaşi uşurinţă cum înjură!".

Un comentariu: