youtube

duminică, 4 februarie 2018

Păstorii sunt o urâciune pentru egipteni! - de Nicolae.Geantă

”Toți păstorii sunt o urâciune pentru egipteni” (Geneza 46:34)

Când Iacov a trebuit să meargă înaintea lui Faraon, înțeleptul său fiu, Iosif, l-a sfătuit să îi spună mai marelui egipteanilor că este păstor. “Să știi Iacove că toți păstorii sunt o urâciune între egipteni!”. Iosif nu a dorit să pună într-o imagine negativă familia lui Israel, ci să i se rezerve un loc cu pășuni alese în Gosen. Prin urmare, evreii nu vor fi nevoiți să trăiască în deșertul Egiptului. Nu de nisip se temea Iosif, ci de idolatria lui Faraon!

Prin analogie, ”toți păstorii sunt o urâciune pentru egipteni” în zilele noastre deoarece valorile acestei lumi sunt complet opuse creștinilor. Modă, chermeze, avort, paradisul plăcerilor. Predici care să gâdile urechea. Discursuri care să nu lovească în păcat. Proteste față de autoritățile bisericești. Fiecare face ce-i place! Deșertăciuni. Idolatrie. Egiptenisme.

Surprinzător nu doar egiptenii de afară urăsc păstorii. (Aici nu e vorba de locuitorii țării Egipt!) Ci și unii din interiorul turmelor ce sunt păstorițe! Dumnezeu să ne ferească de mentalitate de egiptean! Adică să nu fii de acord cu slujitorii lui Dumnezeu, să polemizezi cu cei din fruntea poporului Domnului, să îi bârfești pe la Colțuri, să postezi știri despre ei cu ID ascuns... Atunci tu nu ești evreu, ești egiptean! Nu ești creștin, ești din lume! Și lumea e împărăția celui viclean!

Apostolul Petru când ne îndeamnă “păstoriți turma lui Dumnezeu” (1 Petru 5:5), ne obligă să căutăm pășuni grase și bune! Pentru un păstor principala preocupare este să găsească iarbă din abundență pentru turme. A căuta pășuni verzi era o ocupație majoră în Israel (1 Cro. 4:39-40). Însuși Dumnezeu se ocupă de asta (Psalmul 23)

Nu oferiți hrană uscată! Lenea, ignoranța, reiterarea lucrurilor... slăbesc turma. Și predicile slabe. Trestie. Paie goale. Predici pe genunchi. “Ce o da Domnu’ frate!”. Fugiți de aceste practici!

Luptați pentru pășuni curate! Examinați-vă convingerile, educația religioasă și lepădați practicile nespirituale”, spunea John Bevere. Altfel, oamenii, nu doar egiptenii, vor considera pastorii o urâciune!

Nicolae.Geantă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu